23 May 2009

Siaran Langsung Dari Penanti...LIPUTAN LANGSUNG BERITA HARIAN ONLINE

MB Haram Perak Yang Diperbaharui Oleh Mahkamah

KUASA KINI DITANGAN, ZAMBRY TUNGGU APA LAGI ?

MB Perak yang diperbaharui semula oleh Mahkamah Rayuan petang semalam pastinya bersyukur kerana masih menjadi MB. Maklumlah, bukan mudah untuk mendapatkan kerusi MB dengan hanya melalui mahkamah. Kebiasaannya, jawatan tersebut diperolehi dari mandat rakyat dan Zambry memperolehinya melalui mahkamah. Sememangnya wajar beliau bersyukur kerana sepanjang sejarah di negara ini, boleh dikira peristiwa sedemikian berlaku. Hanya yang bertuah sahaja yang boleh menikmatinya.

Tanpa perlu bubarkan Dun, tanpa melakukan undi tidak percaya Zambry mampu menjadi MB dengan hanya ` anggukkan kepala' 3 Adun lompat di dalam istana, maka hilanglah kerusi yang diduduki oleh Nizar. Sesungguhnya Dewan Undangan Negeri Perak seperti tidak lagi berfungsi untuk menentukan kuasa rakyat. Kita diminta untuk tidak mencemarkan istana mahupun mahkamah, tetapi tidak kepada dewan yang mulia itu. Apakah selepas ini dewan yang mulia itu hanya akan dijadikan tempat `bergurau senda' atau pun tempat untuk menunjukkan `seni silat'atau kung fu masing-masing? Saya tidak pasti apakah fungsi dewan tersebut selepas ini.

Sekiranya ditakdirkan berlaku lagi beberapa Adun yang `hilang' atau `ghaib' beberapa hari tanpa khabar berita, kemudian secara tiba-tiba muncul di depan istana menjerit memberitahu mereka telah hilang sokongan terhadap MB sekarang, apakah sekali lagi jawatan MB akan bertukar? Sehingga kini saya masih tidak mendapat jawapan mengapa begitu sukar untuk membuat pengakuan secara terbuka di dewan melalui undi tidak percaya kepada kerajaan yang memerintah. Mengapa harus hilang beberapa hari dengan berbagai alasan yang tidak munasabah, kemudian muncul di dalam istana untuk menyatakan sokongan? Bertambah pelik lagi, seorang Adun yang belum habis edahnya `bercerai' dengan Umno, tiba-tiba `rujuk' kembali kepada Umno dan istihar sokongannya kepada Umno/Bn di dalam istana? Persoalannya, mengapa tidak menghormati dewan yang mulia itu?

Sesungguhnya istana telah menggunakan kuasanya, begitu juga mahkamah turut menggunakan bidang kuasanya. Kita hormati kuasa yang dimiliki oleh kedua-dua institusi tersebut. Yang masih belum menggunakan kuasanya lagi adalah rakyat. Adakah rakyat berpeluang untuk menggunakan kuasanya? Apa yang saya faham, seorang diktator tidak akan memperdulikan hak dan kuasa rakyat. Tidak mungkin Zambry bersifat sedemikian kerana Zambry sudah pasti akan mematuhi arahan PMR (Perdana Menteri Rakyat) agar `Rakyat Diutamakan'. Jika demikian halnya, Zambry tunggu apa lagi, kuasa sudah dimiliki kini dan bergegaslah ke istana untuk memohon agar Dun Perak dibubarkan.


wfauzdin.blogspot.com

20 May 2009

Persepsi rakyat yang melihat BN sebagai pihak yang bertindak jahat..

Speaker Dewan Undangan Negeri Perak, V Sivakumar pagi tadi memfailkan saman terhadap Speaker haram lantikan Barisan Nasional, Datuk R. Ganesan kerana tindakan yang dikatakan menghina beliau dan ekoran dikurung semasa semasa sidang DUN Perak 7 Mei lalu.

UMNO/BN cenderung bubar DUN Perak?

Kata sepakat dalam Barisan Nasional (BN) memutuskan bahawa walaupun keputusan mahkamah rayuan Khamis ini memihak kepada parti itu, Sultan Perak akan tetap dipohon membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) itu supaya pilihan raya semula dapat diadakan, laporkan Malaysian Insider semalam.

Menurut Malaysian Insider, krisis Perak adalah agenda utama yang dibincangkan dalam mesyuarat BN semalam.

Parti itu takut menghadapi semakin meluasnya persepsi rakyat yang melihat BN sebagai pihak yang bertindak jahat dalam krisis itu.

Jika meluasnya persepsi itu tidak ditangani, BN akan kehilangan lebih banyak kredibiliti.

Beberapa pemimpin BN memberitahu Malaysian Insider tentang betapa berkesannya tindakan Pakatan Rakyat (PR) menggambarkan BN sebagai perampas kuasa.

Kesediaan BN untuk membubarkan DUN Perak itu dilihat bertujuan mengurangkan bencana yang bakal dihadapinya di mana besar kemungkinan parti itu akan ditolak terus oleh rakyat.

http://sesamaislam.wordpress.com

Apabila mahkamah membuat keputusan DS Nizar sebagai MB yang sah, maka beliau harus memanggil sidang DUN tergempar - Dr Chua

Soi Lek Mahu Selesai Krisis Perak Melalui Lunas Demokrasi

Pertemuan pemimpin politik daripada Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional harus diadakan sekerap mungkin bagi membuka ruang yang lebih luas kepada penyelesaian sebarang kemelut politik negara.

Timbalan Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek berkata ruang dialog merentasi garis politik harus digalakkan supaya tidak ada mana-mana pihak mengambil pendekatan kurang waras bagi menangani mana-mana masalah yang timbul.

“Kedua-dua parti parti, seperti yang disarankan Perdana Menteri, harus mencari penyelesaian kepada masalah ini. Terlalu banyak permainan politik, dengan kes dihadapkan ke mahkamah rayuan, dan akhirnya rakyat kerugian,” kata beliau.

Demikian kata Dr Chua pada sidang akhbar yang diadakan hari ini di Petaling Jaya.

Beliau yang ditemani anaknya Chua Tee Yong yang juga Ahli Parlimen Labis juga menyentuh mengenai pertemuan peribadi beliau dengan Naib Presiden Pas Datuk Husam Musa baru-baru ini.

MCA walau bagaimanapun tidak merestui pertemuan dua mata antara Dr Chua dan Husam.

Dalam pertemuan itu, dua ahli politik daripada berlainan kem itu bersependapat bahawa jalan penyelesaian terbaik merungkai krisis politik di Perak ialah dengan menghormati lunas-lunas demokrasi.

“Dalam kes Perak, apabila mahkamah membuat keputusan bahawa Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin sebagai menteri besar yang sah, maka beliau seharunya memanggil sidang DUN tergempar,” kata Dr Chua.

"Kalau dapat sokongan majoriti, kita ucapkan tahniah kepadanya, namun sekiranya tidak, maka beliau harus membuka jalan kepada mereka yang mendapat majoriti atau menghadap Tuanku Sultan dan memaklumkan bahawa beliau telah kehilangan majoriti,” kata Dr Chua

Beliau juga bersetuju sekiranya rundingan antara dua blok politik utama negara itu gagal membuahkan hasil, maka pilihan raya adalah jalan terbaik.

“Sekiranya semua pertemuan tidak menghasilkan sebarang keputusan bermakna, maka barulah kita membuka jalan kepada Dun dibubarkan,” kata Chua.


http://www.tvantara.com

19 May 2009

Muka Ini Sangat Takut Untuk Berdepan Dengan Suara RakyatConfirmed! BN not contesting Penanti

18 May 2009

Nik Aziz minta perwakilan PAS tolak perasuahNik Aziz minta perwakilan PAS tolak perasuah

17 May 2009

PAS jalin kerjasama dengan pihak pro-bubar DUN PerakPAS jalin kerjasama dengan pihak pro-bubar DUN Perak


LYRIC

A blinding flash of white light
Lit up the sky over Gaza tonight
People running for cover
Not knowing whether they're dead or alive

They came with their tanks and their planes
With ravaging fiery flames
And nothing remains
Just a voice rising up in the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

Women and children alike
Murdered and massacred night after night
While the so-called leaders of countries afar
Debated on who's wrong or right

But their powerless words were in vain
And the bombs fell down like acid rain
But through the tears and the blood and the pain
You can still hear that voice through the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight