25 April 2009

Sebaik-baik jalan penyelesaian ialah Membubarkan DUN

http://4.bp.blogspot.com/_Vrsj5oKWoE4/SciqxaNcDGI/AAAAAAAAALM/RTARH7KEOaw/s400/nizar+putra.jpg

Air Mata Mu ~ Air Mata Rakyat - Nizar

Walau apapun keputusan Mahkamah nanti, samada berpihak kepada Nizar atau sebaliknya, nama Nizar telah bermain dan meniti2 dibibir takyat Perak.

Nizar telah menjadi 'Duta' PAS untuk memecah tembok perkauman. PAS telah diterima bukan sahaja di Kuala Sepetang, bahkan di seluruh negeri Perak. Slogan PAS for All telah menjadi kenyataan.

Fenomena ini amat dicemburui oleh UMNO. UMNO terpaksa menggunakan apacara untuk menyekat pengaruh Nizar. Jikalau UMNO dapat menyekat pengaruh Nizar, bermakna UMNO telah berjaya menyekat pengaruh PAS.

Nizar mempunyai karisma dan aura tersendiri. 'Public relation'nya boleh memukau kawan dan lawan.

Kecemerlanganya mentadbir selama lebih kurang 11 bulan amat memalukan UMNO yang telah bertapak dan berkarat biru selama 50 tahun lebih.

Cara yang paling pantas dan singkat meng'hapuskan'nya ialah menarik 'keris' daripadanya yakni kuasanya. UMNO amat mahir bermain dengan keris. Untuk merampas keris Taming Sari dari tangan Jebat pun penuh dengan tipu helahnya.

Bila sebut kuasa, ia ada kaitan dengan jawatannya iaitu Menteri Besar. Maka wujudlah dua orang menteri Besar sekarang hasil daripada satu 'peristiwa' yang sudah terpahat di batu sejarah. Umum sudah tahu 'peristiwa' yang amat tersohor dan licik itu, lebih licik dari Hang Tuah merampas Taming Sari dari Hang Jebat.

Rakyat tidak mahu tengok siapa yang lebih licik atau sebaliknya kerana sifat licik itu tidak kekal, apa yang rakyat mahu tengok ialah negeri dan segala isinya serta kebajikan rakyat ditadbir dengan sempurna.

Justeru itu, pembubaran DUN Perak ada jalan penyelesaiannya dan sebaik-baik jalan penyelesaian.

http://al-brangi.blogspot.com

Najib: Amendments to party constitution this yearNajib: Amendments to party constitution this year

Si Hilmi Rupanya Adalah Anak Dato' Malek


Si Hilmi Rupanya Adalah Anak Dato' Malek

Beliau kini amat dikehendaki oleh pihak polis bagi membantu siasatan kes Elizabeth Wong itu. Menurut polis beliau dipercayai berada di luar negara dan kemungkinan besar di Batam Indonesia, berdasarkan kepada maklumat awal yang diterima setakat ini. Kami cuba untuk menyiasat dan membongkarkan perkara sebenarnya yang berlaku dan siapakah Hilmi Malek (foto) ini.

Namanya tiba-tiba popular, malah wajahnya yang tampan itu memang dapat menyaingi kehebatan Saiful Bukhari. Persoalannya, kenapakah hingga ke hari ini pihak polis masih belum berjaya mengesan Hilmi Malek, walhal mereka tahu beliau berada di Indonesia?. Bukankah polis kita cekap dan profesional menjalankan tugas mereka. Kenapakah tidak digunakan khidmat Interpol untuk menangkap anak muda terbabit dan dibawa balik ke Malaysia. Malah, sewajarnya pihak polis tutur mendapatkan kerjasama polis Indonesia bagi menangkap Hilmi Malek.

Beliau kini seolah-olah tidak diapa-apakan oleh pihak berkuasa. Inilah yang amat memusykilkan kita. Maka itu kami cuba mendapatkan gambaran sebenar siapakah Hilmi Malik, anak muda yang pernah bekerja di Pejabat Khidmat Ahli Parlimen Petaling Jaya Selatan, Hee Loy Sian. Namun dikatakan sudah berhenti mulai bulan Januari 2009 yang lalu.. Bak kata pepatah Melayu "Nak Seribu Daya, Tak Nak Seribu Dalih", maka itu kami hairan kenapakah polis kita begitu sukar untuk menjejaki Hilmi yang sudah diketahui lari ke Indonesia itu. Apakah polis Malaysia langsung tidak mempunyai jaringan hubungan kerjasama antara kedua-dua pihak?.

Maka, kami cuba menyelongkar siapakah dia sebenarnya Hilmi Malek ini. Siasatan sulit kami mendapati rupa-rupanya beliau adalah merupakan anak kepada bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) kawasan Pelangai, Bentong Pahang sebelum Dato' Seri Adnan Yaakob Menteri Besar sekarang ini. Bapanya dikenali dengan nama Dato' Malek mewakili UMNO dan BN bagi kerusi itu sebelum diambilalih oleh Adnan.

Namun, berita terkini beliau dikatakan telah kecewa dengan UMNO dan BN dan kini bersama dengan Parti Islam SeMalaysia (PAS) dalam Pakatan Rakyat. Patutlah mereka tidak berani mendedahkan identitinya Hilmi Dato' Malek yang sebenarnya, kerana mereka malu dengan senario ini. - Pahangdaily

Tok Mufti! Jom Heboh Dah Mula Hari Ini... Macam Mana Ni?

Apa Khabar Tok Mufti, Sakit Mulut Ke?

Selama 2 hari bermula hari ini(Sabtu) hingga esok (Ahad), Konsert Jom Heboh tajaan TV3 akan diadakan di Lumut, Perak.Bila bercakap tentang Jom Heboh, sukar untuk kita mengelak dari mengingati Mufti Perak, Datuk Seri Harussani Zakaria yang pada 30 Julai 2004 telah mengeluarkan kenyataan bahawa Konsert Sure Heboh adalah haram kerana ia melalai dan menggalakkan maksiat di kalangan anak-anak muda. Konsert Sure Heboh TV3 yang berkonsepkan ekspo dan hiburan mula dilancarkan pada Julai 2003 sebelum diubah namanya kepada Jom Heboh pada 2006.

Walaupun konsert itu mengikut Mufti haram, namun Kerajaan Negeri Perak di bawah pimpinan BN sebelum PRU ke-12 tidak mengindahkannya. Karnival tersebut membuat penampilan buat julung kalinya di Perak pada 5 dan 6 Mei 2007 yang berlangsung di Stadium Indera Mulia di Ipoh.

Beberapa hari sebelum Karnival Jom Heboh 2007 itu berlangsung Harussani menegaskan bahawa program konsert ‘Sure Heboh’ itu tetap haram walaupun selepas ia ditukar nama menjadi ‘Jom Heboh’.

Ketika Kerajaan PR menguasai Perak, konsert Jom Heboh dihentikan selepas TV3 secara sukarela menarik diri. Mengikut Menteri Besar ketika itu, Muhammad Nizar Jamaludin, “Kita tidak ada beri arahan pun (untuk tarik diri dari mengadakan konsert) , dia (TV3) sendiri yang hendak tarik diri. Mereka menghormati prinsip-prinsip kita,”

Dan esok - selepas BN memerintah semula Perak - konsert itu diadakan semula kerana mungkin TV3 tidak perlu lagi menghormati prinsip sebelumnya ketika PR berkuasa.
Yang sehingga kini belum bercakap mengenai konsert Jom Heboh di Lumut itu ialah Harussani. Dulu pada tahun 2004 dan 2007 beliau tegas dengan fatwa "Sure Heboh" dan " Jom Heboh" haram, sekarang adakah fatwa itu masih terpakai?

Janganlah pula kata kerana Zambery sudah menjadi rakan kamcengnya, yang dulu haram sudah menjadi halal pula, Tok Mufti?
Atau Tok Mufti sakit mulut tak boleh bercakap ke?

http://pendikargunung.blogspot.com

24 April 2009

Fairus Kekal Keputusan Letak JawatanFairus Kekal Keputusan Letak Jawatan

23 April 2009

Husam ingatkan penyokong jaga perpaduan partiPemilihan: Husam ingatkan penyokong jaga perpaduan parti

Perlantikan Nazri dan Johari dalam Kabinet Tak SesuaiPerlantikan Nazri dan Johari dalam Kabinet Tak Sesuai

Arahan letak jawatan tak ikut Perlembagaan Negeri - DS Nizar

Nizar: Arahan letak jawatan tak ikut Perlembagaan Negeri

Kuala Lumpur Apr 21, Dato Seri Ir. Nizar dedah perbincangan dengan Sultan Perak Sultan Azlan Shah pada 4 dan 5 Februari lalu dalam satu afidavit yang difailkan oleh Menteri Besar Pakatan itu di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur semalam.

Dalam perkembangan terbaru dalam kemelut politik Perak, Sultan Azlan Shah didakwa tidak menyebut sebarang peruntukan di bawah perlembagaan negeri itu sewaktu menitahkan Datuk Seri Mohd Nizar Jamaluddin meletakkan jawatan sebagai menteri besar.

Pemimpin Pakatan Rakyat itu memberi butir-butir terperinci mengenai apa yang berlaku ketika menghadap Sultan Perak .

Mohd Nizar juga menafikan dan mempertikaikan versi yang dinyatakan oleh penasihat undang-undang Perak, Datuk Ahmad Kamal Md Shahid dalam afidavitnya. Menurutnya, versi Ahmad Kamal tidak menggambarkan kebenaran sepenuhnya.

Dalam afidavitnya untuk menyokong menteri besar BN yang baru dilantik, Datuk Zambry Abdul Kadir, Ahmad Kamal mengatakan Sultan menyebut tentang perlembagaan (negeri) apabila mengarahkan Mohd Nizar meletak jawatan.

Mohd Nizar juga mendedahkan bahawa sewaktu menghadap sultan selama 15 minit pada 5 Februari lalu, beliau telah memberitahu baginda mengenai akibat yang akan timbul sekiranya gagal membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN).

Menurut afidavit tersebut, Mohd Nizar berkata ia bermula pada 4 Februari, ketika beliau menghadap baginda Sultan untuk memohon perkenan baginda untuk membubarkan DUN bagi menyelesaikan kemelut politik di Perak berikutan kehilangan tiga ADUN - Mohd Osman Jailu (Changkat Jering), Jamaluddin Mohd Radzi (Behrang) dan Hee Yit Foong (Jelapang) - yang telah "meletak jawatan".

Bagaimanapun, baginda Sultan memberitahu Mohd Nizar bahawa baginda akan mengkaji permohonan itu dan menyebut ayat al-Quran "Innallaha maa Sobirin" (sesungguhnya Allah bersama orang-orang yang sabar).

Mohd Nizar berkata, beliau menghormati keputusan itu dan sewaktu pertemuan tersebut, beliau juga turut menyerahkan draf pembubaran DUN untuk mendapatkan perkenan baginda.

Bagaimanapun, Mohd Nizar menafikan bahawa semasa menghadap baginda Sultan, beliau pernah menyatakan kepada baginda bahawa terdapat kehilangan kepercayaan kepadanya sebagai Menteri Besar oleh majoriti anggota DUN, dan bukan alasan mahu membubarkan DUN.

Tetapi adalah alasan kepincangan dan pengkhianatan dalam rampasan 3 kerusi DUN Pakatan Rakyat itu.

http://bumiperak.blogspot.com

22 April 2009

Eksklusif! Percakapan Manohara Odelia Pinot dengan Ibunya


Percakapan Manohara Odelia Pinot dengan Ibunya


Rayuan Ibu Manohara Odelia Pinot

http://www.youtube.com

Benarkah Tengku Fakhry Mendera Manohara OdeliaKerabat Kelantan didakwa dera isteri model

...............................................................................................................

Manohara dan Tengku Fakhry Berkenalan Di Majlis Makan Malam Najib

Satu berita mengejutkan di dalam akhbar-akhbar Surabaya hari ini, kisah model terkenal Indonesia, Manohara Odelia Pinot, didakwa dilarikan oleh seorang kerabat diraja Kelantan, yang juga suaminya, dan juga pernah didera, termasuk dilukakan menggunakan pisau cukur di bahagian dada.

Malaysiakini melaporkan ibunya Daisy Fajarina mendakwa, beliau mempunyai bukti penderaan tersebut dan maklumat mengenainya disampaikan oleh orang istana sendiri yang bersimpati dengannya.

"Anak saya disiksa, di bagian dadanya disilet (ditoreh) silet. Itu yang ngomong dari pihak dalam istana yang punya hati nurani dan nggak (tidak) tega melihat penderitaan anak saya," wanita itu dipetik sebagai berkata.

Ibunya juga mendedahkan anaknya, 17, dibawa secara paksa dan tanpa diduga oleh kerabat tersebut selepas mereka sekeluarga selesai mengerjakan umrah bulan lalu dengan pesawat peribadi Challenger 300 dari Jeddah, Arab Saudi.

"Saya tidak menyangka setelah umrah, mereka sanggup melakukan hal yang sangat tidak manusiawi (berperikemanusiaan)," wanita 44 tahun itu dipetik sebagai berkata di Jakarta.

Sebelum kejadian itu, beliau benar-benar menyangka menantunya sudah berubah.

"Alhamdulillah, kami melakukan ibadah dengan baik, hubungan kami dengan Tengku pun baik," katanya lagi.

Daisy menambah, sewaktu mereka menuju ke lapangan terbang untuk pulang ke Indonesia, Manohara berangkat satu kereta dengan suaminya, sementara beliau sendiri bersama kakak Manohara Odelia dalam kenderaan lain.

Tambahnya, bagaimanapun kenderaan yang membawa kerabat tersebut dan model Indonesia itu tidak ke lapangan terbang biasa, sebaliknya ke bahagian berlepas jet peribadi.

Daisy mendakwa, beliau dan anak sulungnya Dewi Sari Asih cuba menghalang pesawat tersebut berlepas sehingga hampir terkena sayapnya tetapi tidak dipedulikan.

Sehingga kini nasib dan lokasi wanita muda itu masih tinggal misteri, lapor sebuah akhbar di republik tersebut Surya hari ini.

Mereka, termasuk kerabat tersebut, mengerjakan umrah bersama-sama antara 25 Februari hingga 9 Mac lalu sebagai undangan untuk berbaik-baik semula.

Manohara Odelia - yang pernah tersenarai "100 Pesona Indonesia" - lari dari negara ini ke republik itu selepas berasa sering dikasari oleh suaminya.

Model itu berkahwin tergesa-gesa dengan kerabat tersebut, yang berusia 31 tahun, pada 26 Ogos lalu setelah dicabuli lelaki tersebut awal 2007 sewaktu remaja itu berusia 15 tahun, dakwa Daisy lagi.

Manohara Odelia diberikan mas kahwin RM50,000, kalung berlian, anting-anting, gelang, cincin dan jam tangan.

Lebih kurang seminggu sebelum majlis pernikahan itu, Manohara Odelia dan keluarganya datang ke Kuala Lumpur atas undangan istana Kelantan.

Pertemuan mereka berdua bermula pada Disember 2006 sewaktu Daisy dan anaknya hadir di majlis makan malam Datuk Seri Najib Razak, waktu itu timbalan perdana menteri, lapor Surya lagi.

Tiada maklumat lengkap bentuk program itu dinyatakan, namun dipercayai satu program rasmi Najib ketika mengunjungi Indonesia pada bulan tersebut.

Ibu model itu dilaporkan berkata, dalam pertemuan awal itu kerabat tersebut kelihatan sopan dan pertemuan mereka seterusnya menunjukkan lelaki itu "baik orangnya, rajin bersolat, tidak pernah kasar dan lembut bicaranya."

"Saya sudah menganggap Tengku anak saya," Daisy dilaporkan berkata.

Selepas kejadian yang tidak diduga di Arab Saudi, menurutnya lagi, beliau terus membuat aduan kepada kedutaan Indonesia di Jeddah.

Untuk menjejak anak bongsunya daripada dua beradik itu, Daisy cuba masuk ke Malaysia tetapi dihalang oleh jabatan imigiresen atas alasan "permintaan istana Kelantan."

Beliau kemudiannya mendapatkan bantuan daripada Kementerian Luar Indonesia.

"Rasanya saya ingin mati mati saja, tapi saya tahu saya harus kuat untuk anak saya.

"Saya tidak sanggup membayangkan apa yang akan terjadi pada anak saya," Daisy dipetik berkata sambil berlinangan air mata dalam satu sidang media di sebuah restoran di Jakarta Selatan.

Manohara Odelia mewarisi darah kacukan Perancis daripada bapanya Reiner Pinot Noack.

Akhbar Tempo edisi internet petang ini melaporkan polis republik itu akan mula menyiasat kes penculikan tersebut sekiranya mendapat laporan keluarga Manohara Odelia.

Jurucakap ibu pejabat polis, Abubakar Nataprawira berkata sampai saat ini belum mendapatkan laporan daripada keluarganya.

"Katanya (keluarga) sudah lapor, tapi belum ada laporannya," beliau dipetik berkata, sambil menambah kes tersebut diketahuinya daripada wartawan.

Tambahnya, apabila sudah dilaporkan, siasatan lanjut akan dibuat.

Usaha mendapatkan reaksi istana Kelantan setakat ini gagal.

Sewaktu dihubungi, seorang kakitangan istana berkata pada kebiasaannya, kenyataan akhbar akan diberikan apabila Sultan mengeluarkan titah baginda.

Misteri kehilangan Manohara ini mempunyai jalan cerita yang lebih kurang sama dengan kes pembunuhan kejam Altantuya, menurut pemerhatian para blogger.


http://greenboc.blogspot.com

Jangankan Kereta, Negeripun depa ni akan lelong...

http://203.121.145.180/webboard/198/99207-18.jpg

Kerana bekas: Mungkin 7 keturunan mahu dicabutnya

Macam cerita purba dan bangsawan Melayu lagaknya, apakah tidaknya kerana marahkan kerajaan Pakatan Rakyat terdisi drp PAS< PKR dan DAP memerintah Perak. Maka MB Perak waktu itu belilah kenderaan rasmi negeri daripada Perdana V6 (kereta nasional) kepada Toyotan Cammry sebagai kenderaan rasmi mereka.

Tetiba datanglah Najib selaku ketua Perhubungan UMNO Negeri Perak lalu diusahakan untuk memancing dengan bukan kecil pancingnya. Maka terbelilah 3 ADUN Pakatan Rakyat. Secara asasnya tumbanglah kerajaan Perak yang sah.

Maka kini kerajaan Pakatan Rakyat sudah tercabut dan dicabut sebagai pemerintah sah Perak. Maka bertukar tanganlah ia. Oleh itu, memandangkan marah akan bekas yang digunakan kerajaan Pakatan maka habislah mahu dikeluarkan jika boleh dikeluarkan, maka mahu dilelong nya man a yang boleh dilelong, jangan jangan negeripun mahu dilelong kerana hinanya memakai hak namanya bekas-bekas.

Jika dulu tentulah dicungkil tanah bekas orang tidak disukai itu dan dibuang ke lauat. Tidakpuashati lagi. Maka akan dibunuhlah anak cucu orang yang tidak disukai itu selama 7 keturunan bayangkan...

Toyota Camry bekas exco pembangkang di Perak akan dilelong

21/04/2009 8:17pm

IPOH 21 April - Kerajaan Perak akan melelong 16 buah kereta Toyota Camry 2.4 yang sebelum ini digunakan sebagai kenderaan rasmi exco pakatan pembangkang ketika menerajui pentadbiran kerajaan negeri.

Menurut kenyataan tender terbuka yang dihantar ke bahagian iklan sebuah akhbar berbahasa Melayu di sini hari ini, lelongan kereta itu akan berlangsung di tempat letak kereta Bangunan Perak Darul Ridzuan di sini mulai 9.30 pagi hingga 4 petang pada 4 hingga 18 Mei ini.

Kenyataan tender yang dikeluarkan pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak itu menyatakan kenderaan berkenaan boleh dibeli secara pukal atau seunit dengan harga rizab RM148,000 sebuah.

Kereta itu adalah yang menggunakan nombor pendaftaran AGS10, AFD11, AFD22, AFD33, AFD55, AFD66, AFD77, AFD88, AFD99, AFD333, AFD999, AFF33, AFF88, AFF99, AGS828 dan AEU606 yang kesemuanya didaftarkan pada 9 Jan tahun ini.

- Bernama

http://perantaukite.blogspot.com

21 April 2009

amalan demokrasi dalam PAS sentiasa dipeliharaPertandingan jawatan utama PAS bukan baru - Presiden

Penyebaran Gambar Bogel Terbaru Elizabeth Wong

Setelah gagal untuk menjatuhkan Exco Kerajaan Selangor yang juga ADUN Bukit Lanjan, Elizabeth Wong melalui konspirasi pendedahan gambar bogel, pihak-pihak tertentu kini diberitakan telah melakukan sebaran gambar bogel yang lebih dasyat di dalam blog.

Menurut akhbar MSTAR dengan tajuknya "Elizabeth belum boleh lega: gambar baru muncul di internet?" yang ditulis oleh G.Manimaran beranggapan bahawa penyebaran gambar bogel terbaru Eli menunjukkan seperti Eli belum 'bebas' sepenuhnya.

Persoalan kini, mengapa Eli perlu dikatakan belum boleh lega jika terbukti bahawa penyebaran gambar-gambar bogel itu adalah berniat jahat dan dilakukan oleh orang yang pengecut dan tidak bertanggungjawab?

Jika berani menyebarkan mengapa tidak pula berani mendedahkan identiti? Bukankah itu sudah cukup untuk membuktikan pihak yang melakukan perbuatan menyebarkan gambar-gambar itulah yang sebenarnya pihak yang tewas dan kecewa apabila Eli masih terus menerima sokongan rakyat dan penduduk Bukit Lanjan supaya beliau meneruskan khidmatnya.

Dalang yang menyebarkan gambar itu sepastinya datang dari musuh politiknya dengan berharapan agar Eli dan PKR tersungkur dengan isu berkenaan. Termasuk pihak media yang cuba meraih sedikit keuntungan melalui tindakan mengampu dengan menimbulkan kecaman terhadap Eli ekoran isu berkenaan.

Saya bersetuju penuh dengan jawapan-balas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim yang mengulas mengenai penyebaran gambar-gambar baru melibatkan Wong, dimana pihak kerajaan negeri akan mendapatkan gambar itu dan memberikannya kepada polis.

"Gambar itu jika ada intrusion of privacy (mencabuli privasi) kita minta pihak polis mengambil tindakan," katanya.

Beliau menyatakan demikian pada sidang akhbar selepas menyampaikan bantuan bernilai RM2.0 juta kepada 25 Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Cina di Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri di Shah Alam hari ini.

Apa yang nyata "pihak tertentu" yang melakukan kerja dengan niat untuk menjatuhkan kerajaan Pakatan Rakyat" di Selangor tidak berjaya dan akhirnya terpaksa mengambil langkah kedua yang sebenarnya tidak lansung memberi apa-apa impak lagi kepada wakil rakyat berkanaan dan kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor.

Mereka hanya boleh berjaya jika mereka sendiri bertanggungjawab untuk tampil memperkenalkan diri di samping tidak berselindung dengan dunia siber yang mengizinkan anonymity ini.

Greenboc

20 April 2009

Good Bye MB Gedebe

http://zulhusni07.files.wordpress.com/2008/09/kt110304.jpg

Good Bye...Menteri Besar!!!

Jika apa yang dikatakan oleh orang kuat UMNO Terengganu ini benar, Datuk Ahmad Said boleh berkira-kira untuk mengemaskan barang-barang peribadi dalam bilik Menteri Besar (MB). Mana barang peribadi yang patut dibawa keluar, bolehlah dibawa balik ke rumahnya. Mana yang merupakan harta milik Kerajaan, tinggalkan dalam bilik mewah MB. Ahmad Said juga bolehlah menggunakan saki baki masa yang masih ada ini untuk duduk puas-puas atas kerusi empuk MB dan meletakkan tangannya yang besar di atas meja yang juga besar saiznya itu sepuasnya. Kerana selepas ini dia hanya mampu mengucapkan, "Bye...bye...kerusi MB, bye...bye... meja MB, bye..bye..jawatan MB!!".

Saya katakan demikian kerana Setiausaha Kelab Penyokong BN Terengganu, Alias Abdullah mendakwa sejumlah 18 daripada 24 ADUN Barisan Nasional (BN) Terengganu kini dipercayai menyokong kumpulan yang mendesak Ahmad Said supaya meletakkan jawatan sebagai MB. Ini bermakna jumlah ADUN yang menolak Ahmad meningkat daripada 10 orang sebelum ini kepada 18 orang sekarang.

Menurut Alias, ADUN terbaru menyertai kumpulan mereka termasuklah beberapa exco kerajaan negeri.


"Bagaimanapun, saya tidak dapat mendedahkan nama-nama exco terbabit untuk menjaga kedudukan mereka sekarang," katanya kepada Malaysiakini. Berikutan tambahan sokongan tersebut, Alias yang juga ADUN Alor Limbat berkata, majoriti ADUN BN Terengganu mahu Ahmad meletak jawatan.

Jika perancangan Alias menjadi, Ahmad akan menjadi antara Menteri Besar yang paling singkat memegang tampuk kuasa. Dulu MB Nizar dari Perak menerima nasib sama, cuma cara dijatuhkan saja berbeza: Nizar dijatuhkan menerusi rampasan kuasa UMNO, Ahmad Said dijatuhkan oleh kelompok UMNO yang sudah lama gila kuasa.

http://pendikargunung.blogspot.com


Penyokong MB dakwa Idris Jusoh terlibat

Malaysiakini melaporkan Setiausaha Umno Terengganu, Datuk Rosli Mat Hassan mendakwa bekas menteri besar Datuk Seri Idris Jusoh terbabit secara langsung dalam kemelut politik yang melanda Terengganu sekarang.

Beliau mendakwa, Idris kecewa kerana tidak dilantik menjadi menteri besar Terengganu selepas pilihanraya umum lalu.

“Semua ADUN yang mahu menyingkirkan Ahmad merupakan orang Idris kerana mereka dipilih oleh bekas menteri besar itu untuk bertanding dalam pilihanraya umum lalu.

“Ditambah pula dengan ramai penyokongnya kalah dalam pemilihan Umno di peringkat bahagian tahun lalu.

“Datuk Rosol Wahid kalah, (Datuk) Din Adam kalah... orang-orang inilah yang tidak puas hati dengan menteri besar,” katanya yang merupakan penyokong kuat Ahmad.

Rosli yang juga ketua Umno bahagian Dungun berkata, mereka juga bersikap tidak mahu bersemuka untuk berbincang Ahmad bagi menyelesaikan isu yang mereka tidak puas hati itu.

Katanya, 10 ADUN berkenaan tidak pernah datang untuk menghadiri mesyuarat pra-majlis anjuran Umno negeri, sebelum sidang DUN bermula.

Dasar terbuka

“Mereka tidak mahu menerima Ahmad sebagai ketua, sepatutnya orang bawah mesti sokong orang atas.

“Soal pelantikan menteri besar ia dibuat berdasarkan undang-undang tubuh kerajaan negeri,” katanya.

Rosli juga menolak dakwaan pengerusi kelab penyokong BN Terengganu, Datuk Rosol Wahid bahawa Ahmad sukar ditemui.

Beliau berkata, menteri besar itu mengamalkan dasar terbuka dan sesiapa sahaja boleh bertemu dengannya.

“Orang kampung selalu penuh di pejabatnya. Telefon saja nak bertemunya, bukan payah sangat,” katanya.

Selasa lalu, 10 ADUN BN tidak menyertai sidang DUN atas dakwaan keselamatan mereka terancam setelah tiga daripada mereka menerima SMS berunsur ugutan.

Katanya, kumpulan ADUN BN mahu menyingkirkan menteri besar, kerana kecewa mereka kalah dalam pemilihan Umno bahagian tahun lalu.

http://pemudabesut.blogspot.com

PR desak polis pandang serius kes pencabulanPR desak polis & menteri pandang serius kes pencabulan Srikandi

Nga kecewa isu ayat Al Quran dipolitikkan


Nga kecewa isu ayat Al Quran dipolitikkan

19 April 2009

NAJIB ATAU MAHATHIR PM MALAYSIA?


SIAPA PM???!!! NAJIB ATAU MAHATHIR???!!

Dua tiga hari kita 'dikejutkan' satu gimik politik dari NAJIB dengan alasan membazir dan tidak bersesuaian untuk diadakan PRK jika penyandangnya meletak jawatan. Maka semua penganalisa politik pakat memberi ulasan termasuklah juga saya tentang hal ini dari pelbagai aspek.

Seperti biasa, bila Si Tua yang cukup 'berjasa' ini mengeluarkan kata maka ada sahaja yang akan tidak senang duduk dibuatnya termasuklah Isteri Rosmah kalau mengikut tukartiub. Bila membaca laporan ini dari seorang sahabat blogger, maka UMNO akan berhadapan satu lagi polemik politik kerana ia akan menunjukkan siapa NAJIB dan siapa ISTERI ROSMAH. Ini kerana tiada siapa mahupun dalam kalangan Blogger Pembela Negara atau singkatannya BPN akan bertukar menjadi Blogger Pondan Negara bila mendengar 'firman' atau 'sabda' TDM.

Keputusan sama ada PRK di Penanti akan diadakan atau tidak akan diketahui selewat-lewatnya Jumaat dan keputusan untuk BN bertanding nagi merampas kerusi atau tidak juga akan diketahui dalam minggu ini juga. Jadi, kita sama-sama tunggu. Adakah NAJIB yang menjadi PM atau MAHATHIR yang sebenarnya memerintah negara ini.

Harap BPN tetap BPN dan takkan jadi BPO-N....

http://perfectwater75.blogspot.com

Review Federal Court’s decision immediately


ALIRAN kepada Ketua Hakim : Segera semak semula keputusan Mahkamah Persekutuan

Saturday, 18 April 2009 17:38
By P. Ramakrishnan (Aliran President
)

The Chief Justice of Malaya Tan Sr Zaki Azmi must do the nation a favour by ordering the Federal Court to review its decision concerning the suspension of BN Menteri Besar Zambry Abdul Kadir and his six executive councillors. This act of the CJ would be perceived by thinking Malaysians as doing national service. It is imperative that he heeds this earnest and urgent call and orders an immediate review.

The decision of the Federal Court was termed as “a perverse judgment” by none other than the much respected and highly regarded N H Chan, a former Court of Appeal judge. To the ordinary Malaysians it was a scandalous judgment that had discredited the five judges and tarnished the judiciary beyond repair.

It is beyond anybody’s imagination how these five learned judges could have ignored and discarded the provisions of the Federal Constitution. N H Chan has referred to Article 72 which touches on the Privileges of Legislative Assembly. This is a very significant Article which had direct bearing to the case before the Federal Court and yet this was completely dismissed as inconsequential to the case.

These provisions confer certain rights and immunity to safeguard the sanctity of the Legislative Assembly which are spelt out very clearly. There is no ambiguity in what has been stated. Even laypersons have no difficulty in understanding these provisions:

72. Privileges of Legislative Assembly.

(1) The validity of any proceedings in the State Assembly of any State shall not be questioned in any court.

(2) No person shall be liable to any proceedings in any court in respect of anything said or any vote given by him when taking part in proceedings of the Legislative Assembly of any State or of any committee thereof.

(3) No person shall be liable to any proceedings in any court in respect of anything published by or under the authority of the Legislative Assembly of any State.

It is amazing that these five learned judges could have overlooked these very important provisions. And we have to ask, “Why?” If they are expected to dispense justice in a fair and impartial manner shouldn’t they have paid attention to the supreme law of the country? We have every right to expect them to be thorough before delivering their judgment.

These five judges are responsible if Malaysians continue to be cynical and skeptical about our judiciary. And we have to wonder how many brave and honest judges are left in the judiciary who will respect the Federal Constitution and remain true to their conscience in delivering justice.

The CJ cannot remain unconcerned and unperturbed over what has taken place. He has to play his role as the guardian of the judiciary and salvage its reputation and restore people’s confidence in the rule of law.

P Ramakrishnan
President Aliran
18 April 2009

http://www.aliran.com

Nak mendekati hati rakyat bagaimana lagi? Rakyat dah Tak Mahu BN


Rakyat Sudah Lama Makan Hati

DS berkata, rakyat bukan menolak BN tetapi hanya menolak pemimpin yang tidak dekat di hati mereka.

Untuk menguatkan hujahnya, beliau mendapat majoriti besar di Parlimen Pekan iaitu 26,464 undi. Ini membuktikan rakyat senang dengan pemimpin yang selalu mendekati mereka.

Begitulah Najib berkata ketika 'berada di dalam bakul' di Pekan, Pahang. Lapor Utusan .

Di dalam PRU12, boleh dikatakan hampir kesemua calon Gerakan menyembah bumi termasuk bekas KM Pulau Pinang yang selalu di hati rakyat Pulau Pinang.

MIC mengalami nasib yang sama hampir kesemua calonnya termasuk Presiden yang disayangi oleh rakyat Sungai Siput, merudum terlentang menjilat bumi.

PPP langsung tidak meninggalkan zuriat langsung.

UMNO sendiri lebih kurang 80 lebih calon ghuyub menggigil-gigil ditelan arus deras tsunami PRU12.

UMNO/BN Kedah mencecet-cecet lari lintang-pukang malu hadapi kekalahan.

Pulau Pinang, pulau mutiara mengangkat bendera putih menyerah tampuk pemerintahan ke Pakatan Rakyat.

Perak, negeri biji timah terpaksa 'mencabul' untuk menebus maruah kerana Pakatan Rakyat 'mengganas' di depan gol UMNO/BN.

UMNO/BN Selangor terpaksa memujuk rayu PAS diketika fajar sidik baru menjelma untuk berkongsi kuasa.

Di Kelantan, negeri cik siti wan kembang, UMNO terlentang di celah 'kaki'.

Di Paroi Negeri Sembilan PAS baru belajar bertatih.

Di Muar, UMNO terkejut 'beruk', bagaimana mungkin negeri kubu kuatnya UMNO boleh pengsan dua kerusi.

Tak cukup lagi bukti di atas bahawa sa nya UMNO/BN telah di'reject' oleh rakyat? Ini tidak diambilkira PRK Permatang Pauh, Kuala Terengganu, Bukit Gantang dan Bukit Selambau.

Penanti akan menunggu dan akan menjadi 'rubber-stamp' untuk meng'endorsed'kan UMNO/BN ditolak oleh rakyat.

Nak mendekati hati rakyat bagaimana lagi?

Rakyat sudah lama makan hati.

http://al-brangi.blogspot.comLYRIC

A blinding flash of white light
Lit up the sky over Gaza tonight
People running for cover
Not knowing whether they're dead or alive

They came with their tanks and their planes
With ravaging fiery flames
And nothing remains
Just a voice rising up in the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

Women and children alike
Murdered and massacred night after night
While the so-called leaders of countries afar
Debated on who's wrong or right

But their powerless words were in vain
And the bombs fell down like acid rain
But through the tears and the blood and the pain
You can still hear that voice through the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight