09 May 2009

TOK GURU MEREKA YAHUDI

Assalamualaikum,

Dalam tahun 2005, tentera Israel menggunakan taktik heret dan angkut untuk memindahkan penduduk mereka dari Gaza.


Rupanya UMNO/BN berguru dengan Yahudi kerana mereka menggunakan taktik yang sama untuk megheret paksa Sivakumar dari meja speaker ke satu lokasi lain.

Perhatikan yang melakukan heret paksa itu sama macam tentera dalam gambar atas.

http://hamirdin.blogspot.com

BIADAP: ungkapan terbaik untuk UMNO!

BIADAP: ungkapan terbaik untuk UMNO!

Biadap adalah lanjutan daripada KURANG AJAR. Namun jika anda dikatakan KURANG AJAR, maka ia lebih menyakitkan hati. BIADAP hakikatnya lebih teruk daripada KURANG AJAR. Ini kerana, adakalanya orang yang SUDAH CUKUP AJAR pun boleh jadi BIADAP. BIADAP kerana KURANG ADAP!

Inilah yang berlaku di Perak negeriku saat ini. Gerombolan manusia BIADAP, KURANG ADAP dan KURANG AJAR sedang mempertahankan KEBIADAPAN mereka. Inilah dia, manusia yang berdiri di atas nama Umno dan BN. Inilah manusia yang hilang maruah, hilang malu dan hilang harga diri. Hanya kerana kuasa, ya kerana KUASA…maka mereka sanggup menelan segala kahak dan lendir dan yang diludah oleh rakyat terbanyak di Perak ke atas muka mereka.

Apa lagi yang lebih ‘awla’ untuk mereka ini, satu lagi perkataan iaitu CELAKA. Ya, CELAKA kerana mereka mempersetankan segala peraturan dan undang-undang. CELAKA kerana mereka mempersetankan segala teguran dan kritikan. CELAKA kerana mereka berusaha menegakkan ’benang basah’ yang selama-lamanya tidak akan mampu bertahan. CELAKA kerana mereka adalah punca segala kekecohan di Perak. CELAKA kerana mereka sanggup diperalatkan oleh ’orang luar’ yang bukannya ’anak Perak’ sehingga mencemarkan imej Perak. CELAKA kerana merekalah manusia yang bertanggungjawab menghancurkan keutuhan sistem demokrasi dan raja berperlembagaan di Perak. CELAKA kerana merekalah yang menjadi perosak kepada kemuliaan DUN Perak. CELAKA kerana mereka sanggup memperkudakan segala jentera kerajaan hanya kerana memenuhi hawa nafsu durjana mereka!

Aku tidak tahu, sampai bila mereka ini akan bertahan? Ini kerana, doa majoriti rakyat di Perak sentiasa bertali arus memohon keadilan dari Tuhan. Bahkan makian dan cacian serta sumpah seranah dari rakyat Perak juga sentiasa bertali arus. Jika cacian dan makian serta sumpah-seranah itu disebut setiap hari, maka ia menjadi doa. Maka memang CELAKA-lah kesudahan buat mereka. Memang CELAKA-lah nasib mereka. Memang CELAKA-lah akhirnya kehidupan mereka!

Soalannya…mereka tidak takutkah? Jawapannya…tidak, kerana hati mereka sudah mati. Ya…kerana hati mereka sudah mati. Hanya MALAIKATUL MAUT sahajalah yang akan menyedarkan mereka nanti!

http://huzaifahsview.blogspot.com

08 May 2009

Ustaz Azman Shapawi Sedia BertandingUstaz Azman Shapawi Sedia Bertanding

Wan Azizah: Tragedi Semalam Adalah Konspirasi Berbahaya Najib Altantuya

Wan Azizah: Tragedi Semalam Adalah Konspirasi Berbahaya Najib Altantuya

Apa yang dilakukan oleh wakil-wakil Barisan Nasional di Dewan Undangan Negeri Perak semalam merupakan satu konspirasi terpendam dan berbahaya yang dirancang oleh Najib untuk memusnahkan demokrasi di Negeri itu.

Memetik dari kenyataan Presiden KeADILan Wan Azizah Wan Ismail hari ini berkata Kurang daripada dua bulan setelah menjawat jawatan Perdana Menteri Malaysia, Najib sudah menggadaikan slogan beliau sendiri – ‘1Malaysia: Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan’.

“Kini amat jelas bahawa slogan itu hanya suatu gimik politik, dan beliau tidak menghormati rakyat langsung,” kara Wan Azizah.

Lagipun, penggunaan mahkamah dan polis untuk campur tangan dalam hal ehwal di bawah dewan undangan negeri adalah jelas suatu percanggahan doktrin pemisahan kuasa yang diiktiraf oleh setiap kerajaan demokratik.

“Malah, tindakan membawa masuk polis ke dalam dewan untuk mengheret keluar Speaker V. Sivakumar adalah satu perbuatan jenayah,” jelas beliau dalam kenyataannya.

Persidangan di Dewan Undangan Negeri Perak hari ini adalah sangat memalukan dan merupakan titik hitam yang terbaru dalam politik Malaysia.

“Rakyat negeri Perak telah memilih wakil-wakil mereka dalam bulan Mac 2008, tetapi Umno-BN tidak mengikut peruntukan Perlembagaan untuk menjatuhkan kerajaan Pakatan Rakyat yang sah,” beliau berkata.

“Rakyat negeri Perak tentu akan menuntut Najib untuk bertanggungjawab di atas peristiwa hitam dalam sejarah negeri itu,” kata Wan Azizah mengakhiri kenyataan beliau. -sk

Usung dan Kurung Sivakumar - UMNO BN Sudah Gila

Speaker DUN Perak V Sivakumar berkata beliau dikurung dalam sebuah bilik persalinan selepas dibawa keluar dari DUN Perak semalam.

"Ini satu bentuk tahanan. Mereka kunci pintu," katanya, sambil menyifatkan persidangan itu - yang tidak diiktirafnya - sebagai "konspirasi" yang melibatkan banyak pihak.

"(Konspirasi) ini jelas hendak jatuhkan Speaker (Sivakumar). Jika ini bukan konspirasi, saya tidak tahu apakah maknanya konspirasi," katanya dalam sidang media di ibu pejabat DAP Perak di Ipoh pagi ini.

Turut hadir, tokoh DAP Lim Kit Siang dan beberapa ADUN Pakatan Rakyat negeri itu.

Menyifatkan insiden semalam sebagai memalukan, kesemua mereka bergambar sambil memegang kertas bertulis "malu" dalam pelbagai bahasa.

Di penghujung sidang media berkenaan, mereka turut menayangkan rakaman beberapa insiden kekecohan di dalam dewan persidangan yang penuh drama dan emosi selama enam jam.

Sivakumar turut menyuarakan kekesalannya terhadap tindakan bentara yang tidak menurut perintahnya, sebaliknya meminta beliau keluar dewan.

Beliau berkata, bentara datang kepadanya dan berkata: "YB Adun Tronoh (Sivakumar), saya minta tuan keluar daripada dewan. Arahan daripada Speaker (baru, lantikan BN)."

Menteri besar BN Zambry Abd Kadir semalam mengusulkan R Ganesan, bekas ADUN Sungkai, sebagai pengganti Sivakumar pada sesi pagi di tengah-tengah bantahan semua 27 ADUN Pakatan Rakyat sebelum dewan dibuka secara rasmi oleh Pemangku Raja Perak, Raja Nazrin Shah.

Sivakumar menegaskan, persidangan DUN Perak semalam "tidak pernah bermula" kerana sejak awal lagi beliau memaklumkan, dewan hanya akan bersidang apabila Zambry dan enam exconya - yang telah digantung - keluar.

Beliau membacakan beberapa peruntukan dalam peraturan tetap dewan bagi membuktikan prosiding itu sebagai "bukan persidangan".

Dalam sidang media yang sama, Pengerusi DAP Perak Datuk Ngeh Ko Ham menyifatkan tindakan polis dan sekumpulan pegawai DUN mengeluarkan Sivakumar dari dewan sebagai penafian hak ADUN tersebut.

"Walaupun (BN anggap) Sivakumar bukan Speaker, beliau tetap seorang ADUN yang berhak duduk di dalam dewan," katanya.

Setiausaha parti itu Nga Kor Ming pula mendakwa, "terdapat beberapa samseng tanpa pas (kebenaran)" telah masuk ke dalam dewan dan "memukul wakil rakyat dan speaker".

"Malaysia sebagai pengerusi CPA (Persatuan Parlimen Komanwel) tahun 2008, tetapi dalam tanah air kita sendiri pula berlaku kejadian speaker dewan dan wakil rakyat dipukul dengan kekerasan.

"Tindakan BN yang membenarkan pihak polis dan beberapa samseng tanpa pas memasuki dewan dan memukul wakil rakyat dan Speaker adalah satu perkara yang tidak pernah berlaku (dalam sejarah negara) dan menjatuhkan maruah negara kita," katanya.

Beliau menambah, mereka akan mengadukan perkara tersebut kepada polis, Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) dan badan antarabangsa, termasuk CPA.

Sementara Lim pula meminta seluruh rakyat menyimpan gambar insiden Sivakumar dibawa keluar dari dewan semalam sebagai "rekod berlakunya hari yang buruk dan memalukan" dalam sejarah negara.

Belau turut menyelar penangkapan 69 orang - termasuk 10 ahli parlimen dan ADUN Pakatan Rakyat - oleh polis sejak pagi semalam sebagai "salah guna kuasa" kerana sepatutnya polis menumpukan perhatian kepada kejadian jenayah yang berlaku.

http://greenboc.blogspot.com

Pesta Menangkap Rakyat...DUN Perak 7 Mei: Pesta tangkapan beramai ramai

Kalaulah polis tidak campur tangan,usaha merampas kerusi Speaker pasti gagal


Kekuatan kami tidak dapat melawan kekuatan penceroboh yang tidak diundang

Beginilah saat-saat akhir pergelutan yang berlaku di meja Speaker, kami telah melakukan dengan sepenuh tenaga yang ada untuk memastikan Sivakumar tidak dipindahkan dari kerusinya. Namun kekuatan kami sangat kecil berbanding dengan 400 orang Polis yang berada di sekitar Bangunan Dewan Negeri. Itupun yang dipakai cuma sekitar 50 orang untuk menafikan hak kami.

Sepatutnya Polis tidak boleh campur dalm urusan Dewan Negeri. Kmu berkuasa diluar Dewan Negeri, ternyata tindakan polis menyebabkan kebencian kepada Polis meningkat.

kalaulah hanya dengan tenaga ADUN BN, usaha merampas kerusi Speaker pasti gagal.

http://idhamlim.blogspot.com

07 May 2009

Adegan Panas Luar Dewan...

Foto di luar Dewan SUK Perak ..!Adun Teratai, Janice Lee

Dr Mujahid Yusuf Rawa, Ahli Parlimen Parit Buntar


Salahudin Ayub, Ketua Pemuda Pasyang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian


BN berjaya rampas kerusi speaker dengan bantuan samseng dan pihak polis


Ganesan dihalang oleh ADUN PR diiringi dengan laungan bubar Dun. ADUN PR suruh dia keluar sebab dia bukan ADUN.

BN berjaya rampas kerusi speaker dengan bantuan samseng dan pihak polis

Sejarah baru dilakar lagi dengan tindakan pihak keselamatan menceroboh masuk dan membantu BN untuk merampas kerusi speaker.

Speaker Haran, Ganesan mengendalikan sidang dengan meja speaker di kawal ketat oleh pasukan yang berpakaian kemas yang tidak dikenali siapa mereka.


Polis terpaksa masuk Dewan tenteram keadaan

Anggota DUN BN-Pakatan bergelut, polis masuk Dewan

IPOH: Kekecohan dalam sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak berterusan selepas sidang bersambung semula sebentar tadi apabila anggota DUN Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional (BN) bergelut sesama mereka.

Kekecohan yang timbul itu memaksa pihak polis masuk ke dalam Dewan untuk mententeramkan keadaan.

Sementara itu, Raja Muda Perak Raja Nazrin masih berada di bangunan SUK untuk merasmikan sidang.

http://mstar.com.my

Raja Nazrin masih menanti untuk rasmi...


KENDERAAN yang membawa bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr Mohammad Nizar Jamaluddin tiba di kawasan bangunan SUK Perak kira-kira pukul 8.25 pagi tadi.

PERKEMBANGAN SIDANG DUN PERAK

BERIKUT adalah perkembangan terkini persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak:

11.25 pagi: Sidang DUN kecoh semula selepas 10 minit apabila Sivakumar mengarahkan 10 ADUN keluar Dewan.

11.16 pagi: Suasana dalam Dewan tiba-tiba tenang selepas kedua-diua pihak mengadakan 'sidang' masing-masing. Pihak BN berkata, sidang ditangguhkan selama sejam.

10.58 pagi: Kasut dilemparkan ke arah ADUN BN yang sedang mengadakan 'sidang' mereka sendiri di dalam Dewan.

10.56 pagi: Ganesan dikurniakan jubah dan 'mengangkat sumpah' sebagai Speaker baru.

10.51 pagi: Kumpulan ADUN BN 'melantik' Datuk R Ganesan sebagai Speaker baru menggantikan Sivakumar walaupun sidang masih belum dirasmikan oleh Raja Muda Perak.

10.30 pagi: 10 ADUN tetap bertegas enggan keluar dari Dewan.

10.20 pagi: Dr Zambry membuat usul untuk memecat Sivakumar dari jawatan Speaker DUN.

10.05 pagi: Sivakumar mengarahkan 10 ADUN iaitu Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir, enam Exco dan tiga ADUN Bebas keluar dari Dewan.

10 pagi: Speaker DUN, V Sivakumar masuk ke dalam Dewan dan membuat tiga ketetapan.

9.50 pagi: Ketua Pemuda PAS, Salahuddin Ayub ditahan polis.

9.45 pagi: Pihak polis menghalang orang ramai berteduh di bawah 'Pokok Demokrasi'.

9.45 pagi: Anggota DUN, tetamu khas dan wartawan dibenarkan masuk ke Dewan dengan kawalan ketat termasuk menggunakan mesin pengimbas.

9.35 pagi: Beberapa individu lagi ditahan di kawasan sekitar bangunan SUK. Ahli Parlimen Ipoh Timur dan Ipoh Barat iaitu Lim Kit Siang dan M Kulasegaran dihalang memasuki kawasan tersebut.

9.30 pagi: Raja Nazrin Sultan Azlan Shah tiba di pekarangan bangunan SUK dan memeriksa barisan kehormat.

9.25 pagi: Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir tiba di pekarangan bangunan SUK dan menerima tabik hormat dengan diiringi Speaker DUN, V Sivakumar dan Setiausaha DUN, Abdullah Antong Sabri.

9.20 pagi: Speaker DUN Perak, V Sivakumar tiba di pekarangan bangunan SUK dan menerima tabik hormat dengan diiringi Setiausaha DUN, Abdullah Antong Sabri.

9.05 pagi: Seramai 11 individu yang ditahan kerana menimbulkan kekecohan dibawa keluar dari kawasan bangunan SUK menggunakan trak polis.

8.50 pagi: Ahli Parlimen Ampang dari PKR, Zuraida Kamaruddin dan ADUN Teratai dari DAP, Jenice Lee adalah antara 11 individu yang ditahan polis kerana menimbulkan kekecohan menjelang perasmian sidang DUN Perak.

8.45 pagi: Pembantu khas kepada ahli Parlimen Ipoh Barat dari DAP, P Sugumara ditahan polis di pekarangan bangunan SUK.

8.25 pagi: Bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin memasuki kawasan bangunan SUK, diikuti beberapa ADUN daripada Pakatan Rakyat.

8.15 pagi: Tiga individu yang memakai kemeja T tertera mesej 'Kembalikan Hak Rakyat' ditahan pihak polis.

7.30 pagi: Kakitangan bangunan SUK mula memasuki pejabat masing-masing.

06 May 2009

3 arrested for sending birthday cake to PM's office3 arrested for sending birthday cake to PM's office

Penangkapan Mohd Sabu Secara BiadabPenangkapan Mohd Sabu Secara Biadab

Mahathir Kata Sultan Tidak Boleh Memecat MBMahathir Kata Sultan Tidak Boleh Memecat MB

PENAHANAN WONG BUKTI MALAYSIA KE ARAH NEGARA POLISPENAHANAN WONG BUKTI MALAYSIA KE ARAH NEGARA POLIS

MENGAPA KAWAN DAN LAWAN MULA MENYERANG DS ANWAR

Serasi

MENGAPA KAWAN DAN LAWAN MULA MENYERANG DS ANWAR

Bukan niat dan tujuan saya untuk menulis di dalam blog ini semata-mata untuk mengangkat imej DS Anwar seolah-olah beliau terlalu maksum dan bersih umpama `Nabi'. Saya tiada kepentingan apa-apa, malahan DS Anwar tidak pernah mengenali saya hatta bersentuh tangan sekalipun. Tetapi, saya merasa amat janggal jika tidak menulis atau mengulas tentang tokoh reformasi tersebut kerana sejak kebelakangan ini nama beliau sering diburukkan serta dikaitkan dengan isu yang sama sekali di luar peranan beliau selaku Ketua Pembangkang atau Ketua PR. Amat malang sekali, sejak akhir-akhir ini yang kerap memburukkan imej DS Anwar adalah rakan-rakan di dalam PR sendiri yang mereka itu hanya sekadar pimpinan kawasan atau bahagian yang kononnya bersuara untuk akar umbi.

Kesangsian mula timbul, mengapa ketika disaat PR sedang mempersiapkan peralatan `perang' untuk bertempur dengan musuh di Dun Penanti dan ketika PAS kini sedang rancak di dalam kempen pemilihan pucuk pimpinan di semua peringkat, isu berkaitan DS Anwar rancak dipermainkan? Namun begitu, saya bersyukur kerana agenda memburukkan nama DS Anwar di dalam PR tidak dipedulikan oleh kepimpinan utama PR yang lain terutamanya PAS. Betapa pemimpin-pemimpin utama PR ini begitu bijak memikirkan rentak politik jangka panjang yang bakal mereka lalui bersama. Apakah agenda memburukkan DS Anwar sejak kebelakangan ini ada kemungkinannya dengan agenda pihak luar yang ingin memecah belahkan PR atau sengaja diada-adakan untuk mendapatkan nama pada segelintir yang bercakap tentang isu ini?

Saya terkilan dengan satu suara yang dikatakan dari pemimpin yang mengaku mewakili ahli PAS sepertimana yang dipetik oleh Malaysiakini. Jika benar seperti yang dilaporkan oleh Malaysiakini (06 Mei 2009) itu, suara tersebut benar-benar sumbang dan membawa kepada keyakinan saya bahawa mereka telah diresapi oleh `badi' Umno atau mungkin masih terdapat pada diri mereka `saka' Umno. Di dalam kenyataannya, DS Anwar dianggap berlagak seperti berkuasa penuh ke atas PR sehinggakan DS Anwar akan berbuat sesuka hatinya tanpa berunding dengan pimpinan PR yang lain. Contoh yang diberikan oleh mereka adalah berkenaan perletakan jawatan Adun Penanti baru-baru ini. DS Anwar dikatakan tidak berunding tentang perkara tersebut bersama pimpinan PR yang lain. Maka, hujahnya DS Anwar berlagak seperti berkuasa penuh ke atas PR.

Isu Adun Penanti, Fairus sebenarnya telah lama diketahui masyarakat di Dun Penanti. Malahan YAB KM Menteri P.Pinang pun turut mengetahui masalah yang dihadapi oleh bekas TKM 1 P.Pinang ketika itu. Memandangkan Fairus adalah ahli PKR, maka wajar bagi pimpinan PKR menangani masalah tersebut secara dalaman. Pimpinan PKR sudah tentu tidak terlalu gopoh untuk mengistiharkan perletakan jawatan Fairus selagi permasalahan dan kata sepakat dapat dicapai di dalam pimpinan PKR. Akhirnya, keputusan yang diambil oleh pimpinan PR adalah wajar kerusi Dun Penanti dikosongkan agar tiada lagi isu atau permasalahan yang berbangkit selepas ini. Sebenarnya, Fairus sejak awal lagi telah menyuarakan untuk meletakkan jawatan tetapi pimpinan PKR memberi ruang kepada beliau berbincang terlebih dahulu sebelum keputusan muktamad diambil.

Saya tidak faham mengapa dikatakan DS Anwar bersikap sendirian di dalam menangani masalah Fairus ini. Apakah langkah DS Anwar ini bakal menggugat PR di P.Pinang khususnya atau bakal menguatkan lagi PR di P.Pinang? Lupakah kita suatu kisah di Selangor selepas beberapa hari PR menguasai Dun Selangor di dalam Pilihanraya Umum ke 12 yang lalu? Apakah kejadian `perjumpaan sulit' beberapa pimpinan PAS dengan PM dan bekas MB ketika itu dimaklumkan terlebih dahulu dengan pimpinan PR yang lain? Seingat saya, DS Anwar tidak mengulas sedikit pun tentang isu perjumpaan sulit tersebut. Apakah kejadian ini boleh dipandang ringan daripada isu perletakan Fairus selaku Adun di P.Pinang? Bukan tujuan saya untuk membuat perbandingan sebegini, tetapi sekurang-kurangnya kita boleh berfikir yang mana satukah yang boleh menghancurkan kerjasama sesama PR. Sikap mencari kesalahan pihak lain demi untuk menunjukkan kita semua betul patut dihapuskan sama sekali. Apa yang penting segala tindakan yang dibuat, akhirnya mendapat manafaat bersama.

Sekali lagi saya menyeru agar jangan kita mencari sesuatu isu yang boleh dijadikan peluru oleh musuh kita untuk menembak kita. Saya percaya dan berharap agar ianya benar, bahawa segala tuduhan yang menyatakan DS Anwar berlagak seperti berkuasa penuh seperti yang dilaporkan itu bukan datang dari pimpinan PAS atau DAP tetapi ianya datang dari `hantu-hantu' yang kini mula berkeliaran di Dun Penanti. Apakah itu sebagai pertanda awal bahawa Umno bakal menghulurkan `keris'nya di Dun Penanti?


WFAUZDIN NS

wfauzdin.blogspot.com

Activist Wong arrested under Sedition ActActivist Wong arrested under Sedition Act

Apa Kata MB Nizar...Nizar in court

PR Selangor lancar kempen bebaskan Manoharan & tahanan ISAPR Selangor lancar kempen bebaskan Manoharan & tahanan ISA

05 May 2009

1 Malaysia Black....Pakaian Hitam 7 Mei tanda 1MalaysiaGELITA

Sasterawan Negara terus berjuang martabatkan Bahasa MelayuSasterawan Negara terus berjuang martabatkan Bahasa Melayu

PR Kesal Media Disekat Oleh UMNO/BN HaramPR Kesal Media Disekat Oleh UMNO/BN Haram

Gelapnya demokrasi di MalaysiaMat Sabu: Gelapnya demokrasi di Malaysia


LYRIC

A blinding flash of white light
Lit up the sky over Gaza tonight
People running for cover
Not knowing whether they're dead or alive

They came with their tanks and their planes
With ravaging fiery flames
And nothing remains
Just a voice rising up in the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

Women and children alike
Murdered and massacred night after night
While the so-called leaders of countries afar
Debated on who's wrong or right

But their powerless words were in vain
And the bombs fell down like acid rain
But through the tears and the blood and the pain
You can still hear that voice through the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight