16 May 2009

Krisis Perak: Husam Jumpa Tengku Razaleigh Petang Tadi

http://media1.malaysiakini.com/120/99f1e0d7070d85338dddfbde32ff60ad.jpg

Kemelut Perak: Husam jumpa Ku Li


Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa mengambil inisiatif untuk mengadakan pertemuan dengan bekas menteri kewangan, Tengku Razaleigh Hamzah dan parti komponen BN untuk menasihatkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak supaya membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak.

Husam berkata, pertemuan itu atas kapasiti peribadi, bukan atas parti.

"Dalam (mesyuarat) lajnah politik, kita sudah bersetuju, kita boleh konteks semua orang secara peribadi bukan atas dasar kapasiti parti.

"Tapi kalau dia nak datang atas kapasiti parti, kena dapat mandat parti dia lah," katanya dalam satu sidang media di ibu negara, petang ini.

"Kita mesti bersama untuk menubuhkan satu barisan untuk mendesak pembubaran DUN Perak," katanya.

Kemelut politik di Perak yang berlanjutan sejak Februari lalu, telah mendapat reaksi daripada beberapa pemimpin parti komponen Barisan Nasional antaranya dari MCA dan Gerakan yang mahukan DUN Perak dibubarkan.

Tengku Razaleigh adalah antara pemimpin Umno yang mahukan pembubaran DUN Perak untuk menyelesaikan kemelut tersebut.

Jumpa Ku Li petang ini

Lajnah Politik PAS, tambah Husam, bersetuju diadakan usaha menyatukan semua pihak yang mahukan pembubaran DUN Perak sebagai jalan penyelesaian kemelut politik di negeri tersebut.

Ditanya sama ada pemimpin Pakatan Rakyat yang lain telah dimaklumkan mengenai hasrat tersebut, Husam berkata:

"Pemimpin Pakatan telah dimaklumkan. Tetapi masa perundingan itu berlaku, saya terpaksa pulang tergesa-gesa ke Kota Bharu, saya belum tahu apa maklumat dalam perbincangan tersebut.

"Tetapi saya rasa pada umumnya ia tidak ada halangan," katanya.

Selain bekas presiden parti Semangat 46 itu, tambah Husam, beliau juga akan bertemu dengan Timbalan MCA, Dr Chua Soi Lek, dan pemimpin Gerakan yang turut mendesak agar DUN Perak dibubarkan.

Husam telah menemui Tengku Razaleigh petang tadi, dan akan menemui Dr Chua esok atau pada hari Isnin

Ketika ditemui di kediaman Tengku Razaleigh selepas pertemuan mereka, Husam yang juga exco Kelantan, menyifatannya sebagai "positif".

Tengku Razaleigh dijangka mengeluarkan kenyataannya berhubung perkara tersebut, kata Husam.

http://www.malaysiakini.com

15 May 2009

Anggota UTK Terlibat Pula Jenayah Rompakan Berkumpulan !

Eksklusif: Integriti Polis Semakin Terhakis Gara-Gara Double Standard Dan Terbaru Anggota UTK Terlibat Pula Jenayah Rompakan Berkumpulan !


KUALA LUMPUR [1.00 pm] - Nampaknya apa yang dilakukan oleh pegawai polis UTK dalam kes Altantunya Shaaribuu kini sudah dijadikan tauladan oleh rakan-rakan yang lain. Kini anggota polis Tiga anggota Unit Tindakan Khas (UTK) dari Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini, semalam, terhadap pertuduhan merompak secara berkumpulan, April lalu. Sabaruddin Harun, 32; Ahmad Razi Abd Talib, 27; dan Aminuddin Salim, 28; yang kini digantung tugas, didakwa merompak lapan unit telefon bimbit pelbagai jenis, cermin mata, minyak wangi, wang tunai RM320, sebentuk cincin emas, seutas rantai leher emas, dan seutas rantai tangan perak. Terdapat seramai lapan orang mangsa yang berumur antara 16 dan 40 tahun dan di antara mereka ada yang bersaudara dan ada yang masih belajar. Mereka didakwa melakukan kesalahan itu di No 115, Jinjang Selatan Tambahan, Sentul, pada jam 11 malam, 11 April lalu. Bagi kesalahan itu, mereka didakwa mengikut Seksyen 395 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara 20 tahun dan boleh dikenakan sebat jika disabitkan dengan kesalahan itu.

Apa yang berlaku ini jelas sekali amat memalukan. Ini kerana mereka yang terlibat itu adalah anggota unit UTK yang kita tahu hanya akan menjalankan tugas berdasarkan arahan daripada pegawai atau ketua mereka. Soalnya sekarang kenapa jenayah pula dilakukan oleh mereka. Inilah akibat kerajaan sendiri mempergunakan pihak polis terutamanya UTK sebagai alat untuk dikambing hitamkan seperti apa yang berlaku kepada Sirul dan Azilah. Kini kes tersebut seolah-olah hambar dengan isu politik yang melanda Perak sekarang ini. Namun, apakah adengan polis terlibat dengan jenayah ini harus menjadi tatapan rakyat Malaysia?. Mana perginya motto BN semasa pilihanraya ke-12 iaitu "Selamat, Aman dan Makmur" itu?. Bukankah ini membuktikan kepada kita bahawa penjenayah sudah berada di mana-mana hatta dalam balai polis sendiri. Justeru kita tidak hairan kini banyak kes-kes yang melibatkan kebobrokan polis terus dipaparkan.Dalam masa yang sama jenayah terus berleluasa seperti pengedaran dadah, rompakan, pembunuhan, ragut dan sebagainya. Bukankan ini jelas menunjukkan bahawa penjanayah sudah tidak takut lagi dengan pihak polis di negara kita kerana mereka tahu kerja mereka akan dipermudahkan apabila "angpow under table" telah diberikan kepada pihak terbabit. Inilah senario yang berlaku sebenarnya. Maka itu jugalah kita tidak hairan dengan penahanan lori treller yang boleh membawa berjuta-juta ringgit dadah dengan melepasi kawalan imigresen dan pihak polis. Bukankah ini semua membuktikan bahawa mereka sudah diperdayakan, kerana asyik terlibat dengan kes-kes politik semata-mata.

[Justeru itu, dalam meraih kembali kepercayaan rakyat kepada pasukan Polis Raja Di Malaysia, makanya mereka harus bersikap adil dan tidak mengamalkan "double standard" kepada semua rakyat Malaysia tanpa mengira bangsa dan fahaman politik masing-masing. Pihak polis perlu telus dalam menjalankan tugas mereka serta jangan diperbodohkan dengan tindakan-tindakan yang tidak masuk dek akal dan fikiran waras manusia. Polis juga perlu telus dalam menyiasat laporan yang dibuat oleh rakyat Malaysia, jangan hanya menyiasat laporan Saiful Bukhari sahaja sedangkan laporan Anwar terhadap Saiful Buhari hingga kini tidak disiasat dalam kes liwat yang akan mula dibicarakan pada bulan Julai 2009 ini nanti
Pahangdaily

14 May 2009

Exco Buat Laporan Polis Terhadap "Speaker DUN Perak"Exco Buat Laporan Polis Terhadap "Speaker DUN Perak"

Pilihanraya Di tangan Sultan - NajibPilihanraya Di tangan Sultan - Najib

13 May 2009

Zambry Haram Jalankan Tugas Menteri Besar

Zambry Haram Jalankan Tugas Menteri Besar

Pakatan Rakyat mendakwa Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir telah menghina mahkamah apabila beliau mengambil keputusan kembali menjalankan tugas sebagai Menteri Besar walaupun Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur telah mengesahkan Datuk Seri Nizar Jamaluddin sebagai penyandang yang sah.

Exco Kanan, Datuk Ngeh Koo Ham berkata selagi Mahkamah Rayuan membuat sebarang keputusan mengenai status penjawat Menteri Besar, Dr Zambry atau Nizar tidak boleh menjalankan tugasan jawatan tersebut.

Beliau yang juga Pengerusi DAP Perak berkata tindakan Dr Zambry melaporkan diri untuk bertugas semula di pejabat beliau di Bangunan Perak Darul Ridzuan memberi gambaran palsu kepada rakyat seolah-olah beliau telah memenangi kes rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Isnin lalu yan memihak kepada Nizar.

Mahkamah Rayuan telah membenarkan permohonan Dr Zambry semalam untuk membekukan perintah Mahkamah Tinggi yang memberi keabsahan kepada Nizar sebagai Menteri Besar yang sah sejak beliau mengangkat sumpah jawatan 17 Mach 2008.

Dr Zambry dan enam exconya telah menyambung tugas mereka sejak padi tadi malah telah mengadakan mesyuarat exco and mengadakan sidang media.

“Mereka tidak boleh melakukan ini kerana perintah pembekutuan yang diperolehi Zambry bukan bermakna keputusan Mahkamah Tinggi dibatalkan.

“Perintah itu hanya meminta Nizar tidak menggunakan haknya sebagai mana yang telah diputuskan Mahkamah Tinggi sehingga kes beliau didengar di mahlamah yang lebih tinggi.

“Jadi statusnya sekarang, Nizar masih Menteri Besar yang sah dan Dr Zambry yang haram tetapi tidak seorang daripada mereka dibenarkan melaksanakan tugas sebagai Menteri Besar.

Ngeh juga menimbulkan persolan berhubung keputusan Mahkamah Rayuan tersebut kerana Seksyen 54 Akta Relief Khas melarang mahkamah memberi injunksi sekiranya ia menjejaskan tanggungjawab sesebuah kerajaan kepada rakyat.

Seksyen 54(d) menyatakan: “Injunksi tidak boleh diberi untuk menjejaskan tanggungjawab mana-mana jabatan Kerajaan Malaysia atau tindakan sebuah kerajaan asing.”

“Maka perintah pembekuan itu boleh ditafsirkan sebagai satu bentuk injunksi,” hujah Ngeh.

Ngeh berkata oleh kerana Dr Zambry tidak boleh menjalankan tugas Menteri Besar beliau juga tidak mempunyai hak untuk membatalkan keputusan penggantungan Setiusaha Kerajaan Negeri, Datuk Dr Abdul Rahman Hashim dan Penasihat Undang-Undang, Datuk Ahmad Kamal Md Shahid.

Ngeh juga menyanggah kenyataan Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan yang mengatakan kedua-dua penjawat awam tersebut tidak boleh digantung tugas.

“Kedua-dua mereka adalah pegawai persekutuan yang masing-masing dilantik oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam dan Suruhanjaya Kehakiman dan Perkhidmatan Perundangan.

“Walau bagaimanapun apabila mereka dipinjamkan and digajikan oleh kerajaan negeri maka kerajaan negeri mempunyai kuasa ke atas mereka sebagai majikan.

“Oleh yang demikian mereka boleh digantung tugas sementara menunggu pertuduhan rasmi terhadap mereka diserahkan kepada kedua-dua suruhanjaya," jelas Ngeh lagi.

http://www.tvantara.com

Bubar DUN Perak - Ku LiBubar DUN Perak - Ku Li

12 May 2009

Khir Toyo Dihadapkan Ke SELCATKhir Toyo Dihadapkan Ke SELCAT

Suhakam Turut Gesa DUN Perak DibubarSuhakam Turut Gesa DUN Perak Dibubar


Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) hari ini memperbaharui gesaannya supaya Dewan Undangan Negeri Perak dibubarkan dan pilihanraya diadakan untuk menyelesaikan kemelut politik Perak.

"Mungkin sudah tiba masanya untuk rakyat di Perak diberikan peluang untuk menggunakan hak mereka sekali lagi untuk memilih kerajaan pilihannya, iaitu hak asasi manusia," kata pengerusinya Tan Sri Abu Talib Osman.

Hanya sebuah kerajaan yang stabil akan mampu memastikan hak untuk keamanan dan pembangunan, tambah beliau yang juga bekas Peguam Negara.

"Berdasarkan perkembangan yang berlaku berikutan pelantikan Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir sebagai menteri besar, insiden pada persidangan DUN Perak pada 7 Mei dan keputusan mahkamah yang mengisytiharkan Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin sebagai menteri besar yang sah, adalah sangat sukar isu Perak akan ditangani melainkan kuasa itu diberikan semula kepada rakyat," katanya.

"Tindakan mahkamah tidak semestinya menyelesaikan keadaan politik di Perak, " kata beliau.


http://www.tvantara.com

Bekas Calon UMNO Ditangkap Polis
B
ekas Setiausaha Politik kepada mantan Menteri Besar Terengganu, Datuk Dr Ahmad Ramzi Mohamad Zubir ditahan polis pagi tadi bagi membantu siasatan kes penghantaran khidmat pesanan ringkas (SMS) ugutan bunuh kepada tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Barisan Nasional (BN) pada 13 April lalu.

Ugutan bunuh itu berbunyi: “Baik jangan teruskan niat YB, YB tak sayang nyawa?

Polis mempunyai bukti bahawa beliau terbabit menghantar SMS yang mengandungi ugutan bunuh itu kepada Adun Ajil, Datuk Rosol Wahid, Adun Paka, Zakaria @ Ariffin Abdullah dan Adun Permaisuri, Abdul Halim Jusoh.

Perkara itu dinyatakan oleh Timbalan Ketua Polis Terengganu, Senior Asisten Komisioner II Hamzah Mohd Jamil yang mengesahkan penangkapan tersebut.

Semalam, polis mendapatkan perintah waran tangkap kepadanya apabila gagal hadir ke balai polis selepas tempoh tiga hari yang diberikan untuk memberi keterangan mengenai sms ugutan itu yang berakhir pada jam 3 petang semalam.

Pada malan 13 April lalu, Ramzi turut mengiringi Zakaria dan Abdul Halim membuat laporan polis berhubung sms ugutan bunuh itu di Ibu pejabat Polis Daerah Kuala Terengganu.

Beliau yang bertanding dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke-12 lalu sebagai calon BN bagi Parlimen Marang tewas kepada Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dengan majoriti 2,747 undi. -siasahdaily

Zambry Tidak Diisytihar MB Yang SahZambry Tidak Diisytihar MB Yang Sah

NIZAR GANTUNG PENASIHAT UNDANG-UNDANG PERAKNIZAR GANTUNG PENASIHAT UNDANG-UNDANG PERAK

11 May 2009

SMS ugutan: Polis keluarkan waran tangkap terhadap Ramzi

SMS ugutan: Polis keluarkan waran tangkap terhadap Ramzi

KUALA TERENGGANU: Polis mengeluarkan waran tangkap terhadap bekas Setiausaha Politik bekas Menteri Besar Terengganu,Datuk Dr. Ahmad Ramzi Mohamad Zubir hari ini.

Waran tangkap itu dikeluarkan terhadap Ramzi kerana beliau gagal untuk tampil membantu siasatan berhubung kes penghantaran SMS berbentuk ugutan kepada tiga Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Barisan Nasional (BN) negeri itu.

http://mstar.com.my

Penanti: Aminah Dah Ambil Borang Pagi Ini

Aminah pertama ambil borang pencalonan DUN Penanti

GEORGETOWN: Calon Bebas, Aminah Abdullah, menjadi individu pertama mengambil borang pencalonan untuk bertanding pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Penanti pada 31 Mei ini.

Beliau ditemani suami, Mohd Rofi Osman, mengambil borang berkenaan di pejabat Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) negeri pada jam 10 pagi tadi.

http://www.bharian.com.my

10 May 2009

Uthaya tolak syarat pembebasanUthaya tolak syarat pembebasan

Tahanan ISA Paling Lama... Bebaskan Suami Saya - Isteri

Isteri rayu bebas suami yang sudah 7 tahun di tahan ISA

PETALING JAYA 9 Mei – Isteri kepada tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) paling lama, Mat Sah Mohd. Satray, 46, merayu kerajaan membebaskan suaminya yang sudah tujuh tahun ditahan di Kem Tahanan Kamunting, Perak.

Norlaila Othman, 45, yang mempunyai seorang anak remaja bersama Mat Sah berkata, tekanan hidup yang ditanggung sejak suaminya ditahan pada 2001 bukan sahaja menyebabkan beliau menderita malah terpaksa menanggung beban kewangan yang tinggi.

“Saya dan keluarga berulang-alik Kuala Lumpur ke Taiping dua kali sebulan kerana mahu melawat beliau di penjara dan terpaksa membayar belanja minyak dan tol selain berkorban masa dan tenaga untuk kesejahteraan beliau.

“Semasa ditahan, anak kami berumur lapan tahun dan dia tidak faham apa-apa. Kini dia sudah dewasa dan lebih memahami sebab bapanya dimasukkan ke penjara tetapi tekanan jelas terpancar pada wajahnya setiap kali nama ayahnya disebut,” kata Norlaila kepada Mingguan Malaysia.

Beliau ditemui semasa majlis soal jawab anjuran Gerakan Memansuhkan ISA (GMI) bertajuk Debat : Halal atau Haram yang dikendalikan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Hulu Kelang, Saari Sungib di sini hari ini.

Mat Sah ditahan kerana dipercayai ahli Jemaah Islamiah yang dikatakan terlibat dalam aktiviti subversif terhadap kerajaan dan boleh menggugat keamanan serta keselamatan negara.

Mengulas lanjut, Norlaila berkata, sejak hari pertama suaminya ditahan, beliau tidak pernah putus asa menghantar surat kepada Perdana Menteri dan Menteri Dalam Negeri agar Mat Sah dibebaskan.

http://kedahlanie.blogspot.com

Uthaya gets a hero's welcome

Uthaya goes home to hero's welcome


LYRIC

A blinding flash of white light
Lit up the sky over Gaza tonight
People running for cover
Not knowing whether they're dead or alive

They came with their tanks and their planes
With ravaging fiery flames
And nothing remains
Just a voice rising up in the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

Women and children alike
Murdered and massacred night after night
While the so-called leaders of countries afar
Debated on who's wrong or right

But their powerless words were in vain
And the bombs fell down like acid rain
But through the tears and the blood and the pain
You can still hear that voice through the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight