13 May 2009

Zambry Haram Jalankan Tugas Menteri Besar

Zambry Haram Jalankan Tugas Menteri Besar

Pakatan Rakyat mendakwa Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir telah menghina mahkamah apabila beliau mengambil keputusan kembali menjalankan tugas sebagai Menteri Besar walaupun Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur telah mengesahkan Datuk Seri Nizar Jamaluddin sebagai penyandang yang sah.

Exco Kanan, Datuk Ngeh Koo Ham berkata selagi Mahkamah Rayuan membuat sebarang keputusan mengenai status penjawat Menteri Besar, Dr Zambry atau Nizar tidak boleh menjalankan tugasan jawatan tersebut.

Beliau yang juga Pengerusi DAP Perak berkata tindakan Dr Zambry melaporkan diri untuk bertugas semula di pejabat beliau di Bangunan Perak Darul Ridzuan memberi gambaran palsu kepada rakyat seolah-olah beliau telah memenangi kes rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Isnin lalu yan memihak kepada Nizar.

Mahkamah Rayuan telah membenarkan permohonan Dr Zambry semalam untuk membekukan perintah Mahkamah Tinggi yang memberi keabsahan kepada Nizar sebagai Menteri Besar yang sah sejak beliau mengangkat sumpah jawatan 17 Mach 2008.

Dr Zambry dan enam exconya telah menyambung tugas mereka sejak padi tadi malah telah mengadakan mesyuarat exco and mengadakan sidang media.

“Mereka tidak boleh melakukan ini kerana perintah pembekutuan yang diperolehi Zambry bukan bermakna keputusan Mahkamah Tinggi dibatalkan.

“Perintah itu hanya meminta Nizar tidak menggunakan haknya sebagai mana yang telah diputuskan Mahkamah Tinggi sehingga kes beliau didengar di mahlamah yang lebih tinggi.

“Jadi statusnya sekarang, Nizar masih Menteri Besar yang sah dan Dr Zambry yang haram tetapi tidak seorang daripada mereka dibenarkan melaksanakan tugas sebagai Menteri Besar.

Ngeh juga menimbulkan persolan berhubung keputusan Mahkamah Rayuan tersebut kerana Seksyen 54 Akta Relief Khas melarang mahkamah memberi injunksi sekiranya ia menjejaskan tanggungjawab sesebuah kerajaan kepada rakyat.

Seksyen 54(d) menyatakan: “Injunksi tidak boleh diberi untuk menjejaskan tanggungjawab mana-mana jabatan Kerajaan Malaysia atau tindakan sebuah kerajaan asing.”

“Maka perintah pembekuan itu boleh ditafsirkan sebagai satu bentuk injunksi,” hujah Ngeh.

Ngeh berkata oleh kerana Dr Zambry tidak boleh menjalankan tugas Menteri Besar beliau juga tidak mempunyai hak untuk membatalkan keputusan penggantungan Setiusaha Kerajaan Negeri, Datuk Dr Abdul Rahman Hashim dan Penasihat Undang-Undang, Datuk Ahmad Kamal Md Shahid.

Ngeh juga menyanggah kenyataan Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan yang mengatakan kedua-dua penjawat awam tersebut tidak boleh digantung tugas.

“Kedua-dua mereka adalah pegawai persekutuan yang masing-masing dilantik oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam dan Suruhanjaya Kehakiman dan Perkhidmatan Perundangan.

“Walau bagaimanapun apabila mereka dipinjamkan and digajikan oleh kerajaan negeri maka kerajaan negeri mempunyai kuasa ke atas mereka sebagai majikan.

“Oleh yang demikian mereka boleh digantung tugas sementara menunggu pertuduhan rasmi terhadap mereka diserahkan kepada kedua-dua suruhanjaya," jelas Ngeh lagi.

http://www.tvantara.com

No comments:LYRIC

A blinding flash of white light
Lit up the sky over Gaza tonight
People running for cover
Not knowing whether they're dead or alive

They came with their tanks and their planes
With ravaging fiery flames
And nothing remains
Just a voice rising up in the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

Women and children alike
Murdered and massacred night after night
While the so-called leaders of countries afar
Debated on who's wrong or right

But their powerless words were in vain
And the bombs fell down like acid rain
But through the tears and the blood and the pain
You can still hear that voice through the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight