28 February 2009

KERAJAAN BN PERAK AKHIRNYA TUMBANG JUGA?

Episod terkini Drama Politik Perak terus berlangsung dan kali ini mungkin akan memberi kesan yang dahsyat kerana implikasinya mungkin...Kerajaan BN Perak akan ditumbangkan mengikut perlembagaan Perak sebagai membalas apa yang telah dilakukan oleh Bakal PM BIJAN.

Kuasa Speaker yang 'tersilap' diimunitikan oleh pihak yang merangka perlembagaan negara sebelum merdeka telah memberikan konklusi yang tak dapat diterima oleh sesiapa yang kuat menyokong pelan peralihan kuasa di Perak. Selama 50 tahun kekebalan itu tidak diganggu, apatah lagi dikurangkan kerana tradisi yang akan memerintah negeri-negeri ialah BN tetapi ia telah berubah dan tak mampu diubah untuk tempoh sekurang-kurangnya sebulan dua ini.

Sebagaimana yang diulas oleh Che Det dalam blog hitnya, bagaimana halnya dengan MB 'baru' yang digantung bersama rakan-rakan yang sama waktunya mahu masuk juga dan apa reaksi oleh Pengawal DUN Perak yang sedia mengetahui peraturan dan kuasa mutlak Speaker DUN dan banyak lagi yang ditanya sudah cukup menambahkalut dan membekukabut krisis yang sudah berlanjutan sejak dari awal Februari 2009 dan belum menunjukkan tanda-tanda mahu berakhir ini.

Maka tak salahlah kalau saya katakan ini juga antara kesan seterusnya "HIJRAHNYA DATO' NASARUDDIN" dan kegelojohan Bakal PM BIJAN bersama kuncunya Menteri Agama Malaysia untuk 'merampas' kuasa yang sepatutnya secara lebih berhemah dianbil kerana jika kuasa dikembalikan kepada rakyat dan BN dengan sokongan yang 'kuat' dan 'padu' daripada rakyat yang 'setia' dan 'memahami' hak Sultan Perak serta 'sangat yakin' dengan 'ketokohan' UMNO sebagai 'pejuang dan benteng terakhir' institusi beraja Melayu di Malaysia sejak dari mula merdeka hingga kini. UMNO kekal dengan 'rekod-rekod bersih' tanpa pernah mempunyai sebarang 'masalah' secara langsung atau tidak langsung khususnya dengan raja-raja Melayu.

Persoalannya..., beranikah UMNO untuk menghadapi satu pilihanraya negeri khususnya di Perak dalam masa terdekat ini?

http://perfectwater75.blogspot.com

Video Penerangan Penuh Krisis Di Perak

Apa yang berlaku di Perak dan tidak dipaparkan di TV (5 Siri).Video Penerangan Penuh Krisis Di Perak 2/5
Video Penerangan Penuh Krisis Di Perak 3/5
Video Penerangan Penuh Krisis Di Perak 4/5
Video Penerangan Penuh Krisis Di Perak 5/5


http://nikhassanazmi.blogspot.com

Nizar Ke Bukit Chandan, Program Sebelah Istana

http://buletinonline.net/images/berita/NizarBktChandan.jpg
Kuala Kangsar - Semalam, Menteri Besar Pakatan Rakyat Perak, Dato' Seri Mohammad Nizar Jamaluddin secara rasminya menyerahkan kediaman Menteri Besar kepada Setiausaha Kerajaan Negeri, namun terus menggunakan kenderaan rasmi menghadiri majlis-majlis anjuran rakyat seluruh negeri Perak.

Beliau memutuskan untuk terus menggunakan kereta rasmi Toyota Camry walaupun kerajaan negeri telah mengambil semula kesemua kereta 10 bekas Exconya.

http://buletinonline.net/images/berita/NizarBktChandan3.jpgNizar yang ditemui petang semalam di Bukit Chandan, disini, menggunakan kereta rasmi Camry berwarna Hitam yang bernombor plat AGS 10, serta masih diiringi oleh dua buah motosikal 'out-rider' berkuasa tinggi.

Beliau dan rombongannya berhenti menunaikan solat Asr' di Masjid Ubudiah yang bersejarah, sebelum menghadiri majlis Hi-Tea yang dianjurkan PAS Kuala Kangsar.

http://buletinonline.net/images/berita/NizarBktChandan1.jpg
Apabila ditanya tentang Camry AGS 10 tersebut, Pegawai khas beliau, Amran Harun memberitahu, Dato' Seri Nizar akan terus menggunakan kereta tersebut sehingga mahkamah membuat keputusan.

Kehadiran Nizar di masjid itu mendapat perhatian dan menjadi tumpuan orang ramai.

Beberapa pemuda yang dipercayai pelajar madrasah Idrisiah berhampiran masjid tersebut, mengambil kesempatan bertemu dengan beliau dan mengiringi Nizar hingga masuk kedalam kereta.

Setibanya di lokasi majlis Hi-Tea, deretan kereta telah tersusun menanti kedatangan beliau yang masih diiktiraf sebagai Menteri Besar negeri Perak.

Majlis Hi-Tea yang diadakan betul-bertul di tepi istana, dianjurkan PAS Kuala Kangsar adalah bertujuan untuk mengutip derma bagi membina bangunan baru.

http://buletinonline.net

Tunda Kenaikan Kadar Tol dek Pilihanraya kecil

Eksklusif: Tradisi Mendera Rakyat, Dek Kerana Pilihanraya Kecil Akhirnya Kerajaan UMNO Dan BN Bersetuju Juga Menunda Kenaikan Kadar Tol

KUALA LUMPUR
- Kabinet hari ini menunda keputusan menaikkan kadar tol di lima lebuh raya seperti diumumkan oleh Menteri Kerja Raya, Datuk Mohd Zin Mohamed (foto) semalam. Dalam sidang medianya sebentar tadi, Mohd Zin berkata berikutan itu, kenyataannya semalam mengenai kenaikan kadar tol tersebut, dibatalkan. Katanya, kenaikan kadar tol itu ditangguhkan sehingga akhir tahun ini, ekoran reaksi negatif orang ramai serta keadaan ekonomi sekarang.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak
dijadual mengumumkan perkara yang sama dalam sidang akhbar di pejabatnya di Kementerian Kewangan di Putrajaya. Semalam, Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi meminta keputusan menaikkan kadar tol itu dikaji semula kerana sekarang bukanlah masa yang sesuai untuk membuat keputusan. Semalam kalangan wakil-wakil rakyat kerajaan mempertikaikan tindakan mendadak kementerian tersebut.

Semalam, Mohd Zin Mohamed mengumumkan kenaikan kadar tol - antara 0.68 sen/km hingga 50 sen - bagi Lebuhraya Utara-Selatan (Plus), Lebuhraya Sistem Penyuraian Trafik Kuala Lumpur Barat (Sprint), Lebuhraya Bertingkat Ampang-Kuala Lumpur (Akleh), Lebuhraya Sungai Besi (Besraya) dan Lebuhraya Baru Pantai (NPE). Dalam kenyataannya, Mohd Zin menyifatkan kenaikan kadar tol baru itu sebagai sangat kecil.

[Terkadang, kita naik hairan kenapa Menteri Kerjaraya membuat keputusan tidak melalui kabinet?. Malah beliau telah membelakangkan Perdana Menteri sendiri dalam mengumumkan perkara terbabit. Apakah ini menunjukkan bahawa Menteri Kewangan Najib Razak lebih penting dari Pak Lah sekarang? Tambahan pula Najib dikatakan bakal menggantikan Pak Lah tidak lama lagi. Kenapa isu ini dikeluarkan tatkala Pak Lah mahu meletakkan jawatan?. Apakah ia satu trick Najib untuk memudahkan beliau mengambil alih kuasa tidak lama lagi.

Sebelum ini imej Pak Lah sedikit membanggakan, bila beliau mengumumkan penurunan harga minyak di pasaran. Keadaan ini menyebabkan rakyat kebali sayang dan tidak mahu beliau mengundur diri. Makanya, Najib perlu lakukan sesuatu agar rakyat kembali membenci Pak Lah. Lantaran itulah agenda kenaikan tol dircancang tanpa mengambilkira faktor tiga pilihanraya kecil yang bakal berlangsung dan Pak Lah yang bakal menamatkan perkhidmatannya.

http://pahangdaily.blogspot.com

Polis guna meriam air lerai penyokong Uthayakumar

Polis melepaskan tembakan meriam air untuk meleraikan kira-kira 200 orang yang berhimpun di luar ibu pejabat polis Brickfields untuk membuat laporan polis beramai-ramai berhubung layanan perubatan terhadap tahanan ISA, P Uthayakumar.

Polis melepaskan tembakan meriam air itu kira-kira jam 11.55 pagi selepas mereka tidak mengendahkan tiga arahan polis supaya bersurai.

Sebelum itu, kira-kira 50 orang dibenarkan masuk untuk membuat laporan polis berhubung layanan terhadap Uthayakumar.

Mereka terdiri daripada lima wakil dari sembilan negeri dan lima anggota keluarga Uthayakumar.

Sehingga jam 12.20 tengahari, polis menahan sembilan orang, termasuk ahli Parlimen Kapar, S Manikavasagam.

Mereka berkumpul hari ini sebagai membantah kerana Uthayakumar - yang menghidap kencing manis - tidak diberi rawatan perubatan sewajarnya.

Beberapa anak jari kaki kiri Uthayakumar mengalami kecederaan pada 31 Januari lalu ketika berada di Kem Tahanan Kamunting.

Pada 20 Februari lalu, Manikavasagam dilaporkan berkata, jika keadaan itu berterusan, 'beratus-ratus" laporan polis akan dibuat terhadap pihak berkuasa hari ini.

Malaysiakini

Mahfuz Omar mahu Najib ditangkap dibawah Akta Hasutan

Mahfuz Omar mahu Najib Ditangkap di bawah akta hasutan kerana tindakannya di perak menyebabkan negara kian tegang

Gambar Najib Tun Razak, TPM dan Pengerusi Perhubungan UMno Perak dipijak-pijak lebih 10,000 penyokong Pakatan Rakyat di pintu masuk utama ke Kediaman Rasmi MB Perak sewaktu Ceramah Mega Pakatan Rakyat beberapa hari selepas Najib menggulingkan Kerajaan Perak Pakatan Rakyat


IRWAN MUHAMMAD ZAIN, melaporkan PAS mendesak pihak Polis mengenakan Akta Hasutan terhadap pemimpin tertinggi Umno terutama Dato' Seri Najib Tun Razak kerana menyebabkan suasana tegang berlaku dalam negara dewasa ini.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Dato' Mahfuz Omar menegaskan akibat daripada permainan politik pemimpin Umno yang terlalu memetingkan kuasa menyebabkan mereka telah menghasut Pemuda Umno bertindak menyerang Pengerusi DAP, Karpal Singh di Parlimen baru-baru ini.

"Ketegangan yang timbul dalam negara ini sehingga menyebabkan Pemuda Umno bertindak menyerang Karpal di Parlimen berpunca daripada apa yang ditimbulkan pemimpin tertinggi Umno.

"Permainan politik Umno yang terlalu mementingkan kuasa sehingga berlakunya rampasan kuasa di Perak baru-baru ini menyebabkan segala kekecohan ini. Apa yang dilakukan oleh Pemuda Umno jelas tidak menghormati Parlimen sebagai institusi demokrasi," tegas beliau.

Mahfuz menegaskan pemimpin Umno lupa sejarah yang mereka sendiri lakarkan pada tahun 1993. Pada tahun tersebut, Umno melalui Presidennya Tun Dr Mahathir Mohamad telah mengubal perlembagaan negara bagi membolehkan Sultan diheret ke mahkamah.

Pada tahun itu, Pemimpin Umno sanggup mendedahkan segala keburukan Raja-raja Melayu bagi memenuhi hasrat mereka untuk mengurang imuniti raja.

"Mereka yang usahakan untuk menjadikan tiada siapa yang terkecuali daripada tindakan undang-undang pada tahun 1993. Apa yang dilakukan oleh Karpal seperti mahu menyaman Sultan Perak adalah memenuhi undang-undang dan mengikut apa yang pemimpin Umno sendiri mahukan bila mereka hapuskan imuniti raja-raja pada tahun tersebut," tegas Mahfuz.

Namun begitu tegas beliau, amat malang bagi rakyat negara ini kerana tindakan Karpal yang bertindak mengikut undang-undang itu dijadikan isu perkauman oleh pemimpin Umno.

http://sanggahtoksago.blogspot.com

Warkah Untuk Brehim Ali


Assalamualaikum YB Datuk,

Ada dua tiga perkara yang saya ingin utarakan kepada Datuk, mudahan Datuk bersedia untuk menatapnya.

1. Datuk kata Datuk Ahli Parlimen Bebas. Tak apalah. Tetapi adakah Datuk benar-benar bebas atau sekadar bebas menghentam PAS dan Pakatan Rakyat sahaja?.

Selepas Datuk menang di Parlimen Pasir Mas atas tiket dan lambang Bulan, saya tidak pernah mendengar Datuk mempersoalkan kebejatan BN/Umno berbanding sebelum pilihanraya.

Sebelum Pilihanraya Umum, apa yang Datuk tidak kata kepada Umno danibrahim-ali1 pemimpinnya. Pendek kata mereka menjadi mangsa belasahan Datuk tidak kira siang dan malam. Pak Lah, Najib, Awang Adek, Stopa dan Nuar Musa sudah menjadi sardin dilanyak oleh Datuk. Apakah lanyakan semasa itu adalah kerana Datuk mengampu nak jadi calon?

2. Datuk tak usah bercakap mahu mempertahankan maruah raja-raja melayulah. Bukankah Datuk yang menganjurkan demontrasi menentang KDYMM Al-Sultan Kelantan dan Raja Perempuan di bangunan Umno tahun 1992 dahulu? Apa yang Datuk tidak tulis di sepanduk-sepanduk pada masa itu.

Bukankah Datuk juga terlibat untuk menggoncangkan istana Kelantan dengan dakwaan Al-Sultan Kelantan tidak layak menduduki takhta kerana pewaris yang sebenar adalah Tengku Iskandar?

3. Datuk sepatutnya menunjukkan setiakawan dengan PAS kalaupun tidak mahu bertegur sapa dengan Pakatan Rakyat. Tindakan dan tingkah laku Datuk sekarang ini seolah-olah sedang mencipta alasan untuk melepas diri dari PAS.

Orang-orang PAS sedih dan marah apabila di atas pentas PASpun Datuk menghentam dan memukul PAS dan pimpinannya.

Cuba Datuk fikir, adakah pemimpin-pemimpin PAS memukul Datuk di atas pentas dan di tempat terbuka selepas Datuk diberi keistimewaan bertanding atas tiket PAS? Tak ada Datuk, tak ada. Mereka menghormati Datuk dan amat setiakawan.

Kenapa Datuk tidak menegur secara setiakawan sekiranya Datuk merasakan pimpinan PAS perlu ditegur? Bukan Datuk tidak boleh bersua muka dengan Tok Guru Nik Aziz dan Tok Guru Hj Hadi. Datuk boleh jumpa dan boleh berbincang dengan mereka bila-bila masa sahaja. Ini tidak, Datuk mengambil peluang menghentam mereka bukannya menasihati. Datuk memperlekehkan mereka tetapi apabila pimpinan PAS hentam Datuk balik Datuk naik angin. Apa Datuk ingat Datuk seorang sahaja yang betul?

4. Datuk kena ingat, sejarah Datuk bertanding atas tiket Bebas sudah terbukti - kalah. Datuk kalah lebih teruk dari orang lain kalah. Apakah Datuk tidak merasa malu dengan lambang yang tergantung di dada Datuk semasa kempen pilihan raya dulu? Sekarang ini sesenang itu Datuk menghentam dan melanyaknya?

5. Akhir sekali Datuk, cuba Datuk fikir baik-baik dengan fikiran yang lapang dan waras. Sudah 2 kali Datuk mengalami fenomena ini. Pertama semasa Datuk lari dari perjuangan Semangat 46 dahulu dan keduanya, sekarang ini. Apakah Datuk ingin mengulangi sejarah itu lagi?

Apakah sanggup sekali lagi Datuk mengkhianati undi dan kepercayaan rakyat Pasir Mas kepada Datuk? Jangan sampai rakyat Pasir Mas berkata “jenis manusia apa Datuk ini?

Datuk… tidak memadai dengan apa yang Datuk selalu sahaja kata “walaupun mulut aku jahat tetapi hati aku baik”. Jarang berlaku mulut jahat hati baik tetapi biasanya kalau mulut sudah jahat hati lagilah jahatnya.

Cubalah Datuk befikir dengan akal yang dianugerahkan Allah SWT itu dan jangan takbur dengan kebijaksanaannya kerana Allah lagi Maha Bijaksana.

Cukuplah Datuk berfikir untuk Melayu tetapi cuba fikirkan pula untuk Islam. Islam mampu menyelamatkan melayu akan tetapi melayu tidak mampu menyelamatkan Islam.

Selamat berfikir Datuk.

http://manjanik.wordpress.com

Rangkuman Berita 27 Feb 2009

KJ PERLU DISIPLINKAN PEMUDA UMNO JIKA TIDAK MAHU DIMALUKAN

Umno khususnya dari sayap Pemudanya mulai merasa tekanan apabila kelihatan semakin jelas rakyat semakin menolak Umno terutamanya dari golongan muda. Jika dahulu, golongan muda yang menyokong pembangkang adalah kebanyakannya terdiri daripada golongan pelajar atau anak-anak muda di bandar, tetapi kini golongan muda di ceruk-ceruk kampong mulai mengenali parti yang bernama Umno itu. Bukti yang nyata adalah sebagaimana yang ditunjukkan oleh golongan muda di Permatang Pauh dan juga di Kuala Terengganu baru-baru ini. Terkini, di Perak di merata-rata tempat ceruk kampong, golongan muda telah bangkit dan mula belajar erti politik yang bersih dan mereka kini lebih ingin mengetahui erti politik di bawah Raja Berpelembagaan.
Krisis politik di Perak yang secara langsung telah melibatkan istana, menjadikan golongan ini semakin berpengetahuan tentang maksud kedaulatan rakyat dan mereka semakin arif tentang mainan politik kotor Umno. MB Perak, YAB Ir Nizar telah memainkan peranannya begitu baik sekali menjadikan beliau sebagai ikon politik di bumi Perak dewasa ini. Tidak keterlaluan jika dikatakan di dalam ketiga-tiga parti gabungan Pakatan Rakyat, PKR mempunyai tokoh reformasinya iaitu DS Anwar, DAP pula terdapatnya YAB Lim Guan Eng dan kini PAS mula menonjolkan YAB Ir Nizar sebagai tokoh ternama yang telah banyak melakukan Islah di Negeri Perak.
Pemuda Umno semakin gelabah, tambahan pula pimpinannya semakin gementar untuk menghadapi pemilihan pimpinan parti mereka tidak beberapa minggu lagi. Di antara ketiga-tiga calon Ketua Pemuda Umno, masing-masing ingin menjadi jaguh dan menunjukkan keberanian mereka. Khir Toyo lebih menonjol untuk menunjukkan `kejantanan'nya khususnya di Selangor, malangnya `ayam jantan' yang semakin lantang berkokok ini tidak menyedari ekornya dipenuhi tahi. Semakin nyaring lantangannya, semakin banyak tahi yang keluar dan melekat diekornya. Akhirnya, beliau bukan sahaja ditertawakan oleh rakyat di Selangor, bahkan turut ditertawakan oleh ahli-ahli Umno sendiri.
Bagaimana pula dengan Mukhriz ? Saya begitu hairan mengapa Mukhriz begitu bersemangat untuk menjadi ketua di dalam Pemuda Umno, sedangkan beliau sendiri gagal untuk memujuk bapanya kembali kepada Umno. Tun Mahathir tidak berparti sekarang, dan mana mungkin Mukhriz berupaya mengajak rakyat khususnya golongan muda untuk bersama Umno dalam keadaan bapanya sendiri segan dan malu untuk bersama parti sekular tersebut. Kebanyakan kenyataan dan pendirian Mukhriz adalah dari sumber ilham bapanya. Bapanya adalah seorang pemimpin negara yang suatu ketika menyebabkan kuasa Raja-Raja terhakis, dan kini Mukhriz tidak tahu bagaimana untuk menerangkan apa yang berlaku di Perak. Mungkin beliau juga sangsi apakah tindakan YB Karpal Singh untuk menyaman Sultan Perak itu dibenarkan oleh undang-undang atau tidak, kerana YB Karpal telah mengambil kesematan di atas ruang yang dibuka oleh bapanya dahulu.
Tentang KJ pula, beliau mungkin boleh diterima kerana beliau dilihat semakin terbuka dengan pimpinan pemuda di dalam Pakatan Rakyat. Bermula dari forum di Kelantan bersama YB Husam, dan kesediaan beliau untu berdebat dengan Ketua Pemuda PAS berkaitan isu pengajaran Methamatik dan Sains dalam Bahasa Inggeris dan kesediaan beliau untuk berbincang tentang Akta ISA menunjukkan KJ lebih ke depan dan berwawasan daripada calon-calon Ketua Pemuda Umno yang lain. Cuma, KJ perlu tentukan golongan samseng yang ada di antaranya anak kepada Guru Silat ternama itu di disiplinkan. Bukan jantan namanya jika Pemuda Umno ingin `berlengan' dengan insan OKU. Amat memalukan, dan KJ tidak mungkin merestui perkara yang memalukan ini.

27 February 2009

Sidang Tergempar DUN: Mungkinkah Krisis Di Perak Akan Selesai

Sidang tergempar DUN ke arah selesaikan krisis Perak

Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, V Sivakumar telah memanggil sidang tergempar dewan itu pada Selasa depan untuk membahaskan dua usul yang kelihatan boleh mengusutkan lagi krisis politik negeri tersebut.

Beliau menggunakan kuasanya bawah peraturan tetap 8 dan 11 DUN itu untuk membahaskan isu-isu utama yang menjadi ketegangan pokok antara Pakatan Rakyat dan BN sejak awal bulan ini.

Usul pertama, mengesahkan Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin sebagai Menteri Besar yang sah sebelum ditumbangkan dalam rampasan kuasa BN.

Kedua, membubarkan DUN bagi membolehkan satu pilihanraya peringkat negeri diadakan seperti hasrat Pakatan Rakyat sebelum ini.

Krisis politik di negeri itu tercetus susulan tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pakatan Rakyat meninggalkan kerajaan campuran itu dan menyatakan sokongan kepada BN. AUN Bota , Nasharuddin Hashim yang mulanay berada dalam Pakatan Rakyat selama 11 hari juga kembali kepangkuan BN.

Speaker membenarkan kesemua Adun hadir di persidangan khas itu kecuali mereka yang telah digantung, iaitu Menteri Besar kerajaan BN sekarang Datuk Dr Zambry Abdul Kadir dan enam anggota exconya.

Tiga wakil rakyat bebas - yang dianggap telah mengosongkan kerusi masing-masing melalui surat peletakan jawatan mereka - juga dilarang menyertai sidang tersebut.

Dengan larangan itu berarti, barisan wakil rakyat BN akan tinggal 21 orang, sementara Pakatan Rakyat 27 orang, tidak termasuk Sivakumar.

Sidang tergempar DUN ini akan mencetuskan satu lagi babak tegang dan tidak menentu perebutan kuasa antara BN dan Pakatan Rakyat.

Krisis perlembagaan di negeri Perak ini dilihat tidak akan berakhir sekiranya rakyat tidak diberikan hak untuk mengundi sekurang-kurang untuk DUN Behrang, Changkat Jering dan Jelapang.

http://idhamlim.blogspot.com

Ramai peguam-peguam Pahang akan "memboikot" program najib malam ini

Sensasi: Bakal PM Najib Razak Akan "Dimalukan" Dalam Mesyuarat Agong Untuk "MengUMNOkan" Jawatan Kuasa Peguam Pahang Di Kuantan Esok

KUANTAN - Seperti yang dijanjikan, malam esok bertempat di Hotel MS Garden Kuantan, satu mesyuarat Jawatankuasa Peguam Pahang (BAR Pahang) akan diadakan. Disamping pemilihan ahli jawatankuasa yang baru program pada malam ini juga dikhabarkan akan dibuat bagi menyatakan sokongan padu kepada bakal Perdana Menteri Najib Razak. Najib khabarnya akan hadir untuk merasmikan program berkenaan kira-kira jam 9.00 malam esok.

Dari pada risikan krew kami beberapa hari yang lalu, ternyata ramai peguam-peguam Pahang akan "memboikot" program malam ini kerana difahamkan usaha untuk "mengUMNOkan" jawatankuasa terbabit sedang dilakukan oleh pihak-pihak tertentu. Menurut sumber, usaha sedang dibua bagi menaikkan peguam terkenal disini iaitu Julita Abd Jabar (anak bekas Timbalan Menteri Besar Pahang) sebagai pengerusi jawatankuasa terbabit yang baru. Usaha melobi masih terus diadakan dan yang pasti, semua peguam-peguam yang memihak kepada UMNO akan dicalonkan serta dipastikan kemenangannya malam ini.

Seperti yang kami nyatakan terdahulu, bahawa pihak penganjur perlu berhati-hati dengan mesyuarat yang bakal diadakan kerana terdapat maklumat yang Najib Razak akan dibaling atau dihadiahkan "kasut" seperti yang berlaku kepada Presiden Amerika "Goerge Bush" dulu. Jika ini berlaku, sudah pasti bakal PM itu akan mendapat malu yang lebi besar sebenarnya.

[Apapun kami amalah berharap agar usaha bagi melobi peguam-peguam yang berpihak kepada UMNO untuk memimpin badan itu dapat dihalang. Kita takut Jawatankuasa Peguam Pahang ini akan menjadi "Pak Turut" bagi mengiyakan segala usaha "buruk" kerajaan dalam menangani isu-isu rakyat Pahang selepas ini. Semuanya kini terletak di bahu para peguam yang hadir. Semoga mereka dalam melaksanakan tanggungjawab dengan jujur dan ikhlas tanpa rasa takut dengan kekakangan daripada pihak penguasa. Jika peguam gagal melakukan amanah itu, maka sudah pasti integriti mereka akan dipertikaikan bahkan mereka akan dipandang hina.

http://pahangdaily.blogspot.com

Celupar Karpal Boleh Makan Diri : Annuar Musa


KOTA BAHARU, 26 Feb (Bernama) -- Pengerusi DAP Karpal Singh diminta supaya beringat bahawa setiap kenyataan melulu dan keceluparannya yang menyinggung perasaan orang lain boleh memakan diri sendiri.

"Beliau perlu ingat pada hukum karma, dia sebut Pemuda (Umno) celaka, nanti kecelakaan kembali kepadanya," katanya Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan Tan Sri Annuar Musa kepada pemberita di sini, Khamis.

Mengulas kenyataan Karpal menggunakan perkataan "celaka" terhadap Pemuda Umno semasa perbahasan di Dewan Rakyat semalam, beliau berkata sebagai seorang peguam berpengalaman, Karpal tidak sepatutnya membuat tuduhan melulu mendakwa Pemuda Umno bertanggungjawab mengirim peluru sebagai ancaman kepadanya baru-baru ini.

Annuar berkata Karpal tidak sepatutnya menyalah guna kekebalannya sebagai anggota Dewan Rakyat untuk bercakap apa sahaja yang beliau mahu.

"Mungkin juga dia guna itu sebagai provokasi terhadap Umno. Sebab itu Umno tidak boleh terikut-ikut. Kalau dia lakukan sesuatu yang menyalahi undang-undang, biar undang-undang yang uruskan dia," katanya.

http://www.bernama.com

Nizar berqiamullail bersama rakyat subuh tadi

Majlis Qiayamullail subuh tadi telah mengamit lebih ratusan orang ramai untuk turut hadir bersama YAB Menteri Besar Perak , Nizar. Majlis tersebut dipimpin oleh Tuan Guru Haji Hussin Dari Pondok Lubuk Tapah, Kelantan dan juga YB Ustaz Ahmad Mustafa (ADUN Demik, Kelantan). Dibawah foto yang sempat diambil oleh krew BloggersNetwork@Perak, pagi tadi.YAB Dato' Seri Ir Nizar Jamaluddin

Tuan Guru Haji Hussin Dari Pondok Lubuk Tapah, mengimami solat

Solat Hajat Dipimpin oleh Tuan Guru Haji Hussin.

Penyertaan para muslimah amat ramai membanggakan.Seorang Lagi Bekas ADUN BN Bakal Sertai Parti Keadilan Rakyat

Tamparan Hebat Buat UMNO Pahang, Seorang Lagi Bekas ADUN BN Bakal Sertai Parti Keadilan Rakyat Dalam Meniti Arus Perjuangan
BERA - Kehadiran Mantan ADUN Guai (Penggal 2004-2008), Tn.Hj Hamzah Ibrahim (foto) di program ceramah PKR anjuran PKR Cawangan Felda Triang 3, Bera pada 21 Februari yang lalu benar-benar mengejutkan UMNO dan Barisan Nasional Pahang. Keputusan yang dibuat oleh beliau untuk berada bersama-sama dipentas penceramah pada malam tersebut telah menjadi satu tarikan kepada wartawan dari Sinar Harian, Nanyang Siang Pau serta China Press yang turut hadir ke situ. Berbagai spekulasi terhadap mantan YB Guai itu telah mula bertiup sejak April 2008 yang lalu terhadap minat beliau yang berkemungkinan akan bersama Pakatan Rakyat terutamanya di Parlimen Bera. Dengan kehadiran beliau ke program anjuran PKR tersebut menguatkan lagi spekulasi ini dan ini merupakan satu petanda kepada UMNO Bera khususnya bahawa rakyat di kawasan itu telah mula hilang kepercayaan terhadap UMNO serta Barisan Nasional.

Saya yang mengenali beliau secara peribadi sememangnya mengalu-alukan penyertaan beliau ke dalam Pakatan Rakyat khususnya kepada Parti Keadilan Rakyat (PKR) kerana beliau sememangnya seorang yang bertanggungjawab serta komitmen beliau ketika menjadi ADUN Guai suatu masa dahulu memang di akui keberkesanannya. Langkah UMNO dan BN menggugurkan beliau ketika di PRU 12 2008 lalu merupakan satu kesilapan yang besar kerana mengugurkan seorang Adun yang begitu dekat dengan rakyat serta selalu mengambil tahu permasalahan rakyat khususnya di DUN Guai apatah lagi untuk bermain politik wang di pemilihan UMNO Bahagian Bera sejak dahulu.Mungkin akan ada kata-kata sinis yang memperlekehkan tindakan beliau dengan mengatakan beliau sudah tiada tempat didalam UMNO Bera serta beliau seorang yang gilakan jawatan wakil rakyat serta mencari pangkat atau mungkin juga akan ada tuduhan yang mengatakan beliau seorang yang tidak setia kepada perjuangan UMNO. Ibarat kata-kata Tn Guru Nik Abd Aziz Nik Mat, MB Kelantan sendiri; "sekiranya kita beralih dan berubah haluan serta perjuangan kearah yang lebih baik apa salahnya?"

Keluar dari Umno yang sememangnya telah 'rosak' dan menyertai parti yang berada dibawah Pakatan Rakyat bukankah itu kebaikan yang perlu dicari? Namun begitu, mulut manusia tidak dapat lari daripada mencari kesilapan orang lain apatah lagi orang seperti Tn.Hj Hamzah Ibrahim, mantan ADUN daripada UMNO itu sendiri. Tn Hj Hamzah Ibrahim ketika ditanya oleh wartawan yang membuat liputan pada malam itu, kenapa beliau hadir ke program PKR ini dan apakah beliau telah menyertai PKR? "Kehadiran saya disini kerana untuk meraikan sahabat-sahabat lama saya seperti dato Fauzi Abd Rahman sendiri merupakan bekas Adun/MP Umno. Oleh kerana beliau sudah datang berceramah ke Bera, ini adalah peluang untuk saya berjumpa kembali sejak sekian lama" katanya. "Lagi pun Tn Hj Abas Awang (Ketua PKR Bahagian Bera), Ustaz Sulaiman Mohamad (YDP Pas Kawasan Bera) dan YB Leong Ngah Ngah (Adun DAP Triang) adalah merupakan kawan-kawan saya sejak kecil dan juga di DUN Pahang sendiri seperti YB Leong. Ini semua rakan-rakan saya sejak dahulu. Adakah menjadi kesalahan pada Umno untuk saya meraikan mereka semua ini? Tentang penyertaan saya kedalam PKR, Insya Allah sampai satu masa nanti saya akan beritahu tetapi perjuangan yang baik seperti Pakatan Rakyat ini tidak salah kita menyokongnya bukan? " Artikel Rizan Hj Ali (Bera)

[Bagi saya, Tn Hj Hamzah telah membuat perkara yang terbaik kini. Sekiranya pada suatu masa nanti beliau mengistyiharkan secara rasmi penyertaan beliau kedalam Pakatan Rakyat, itu merupakan petanda yang semakin jelas Umno dan BN bukan sahaja di Bera atau Pahang malahan diseluruh negara sudah tidak diterima bukan sahaja oleh ahli-ahli bawahannya malahan mantan Adunnya sendiri turut menolak

http://pahangdaily.blogspot.com

Umno semakin tidak diperlukan

Umno perlecehkan Islam

Selalunya, aku tak tulis tentang program Jelajah Perak yang dihadiri oleh MB Nizar..yang tu member lain yang tulis sebab kerja aku ambik gambar video. Tapi apa yang berlaku dalam Markas Pas Kg. Kerunai malam tu, sikit sebanyak menyentuh perasaan.

Siang tu, Utusan Malaysia mengapikan isu DAP hina Islam. Semua fakta salah, sebab Presiden Maipp tu ADUN Umno, jadi dia cuma nak cari salah. Dia kata Guan Eng tubuh IRCC (Inter Religous Consultative Council) tapi apa yang ditubuhkan ialah Inter Religous Goodwill Council. Bukan untuk membincangkan ugama mana yang baik, tapi macam mana nak mewujudkan keharmonian. Tapi Umno dah memang macam tu…aku nak kata bangsat mungkin lebih sangat, nak kata barua…sikit sangat.

Malam tu, penceramah pertama ialah Chan Ming Kai, ADUN Simpang Pulai. Dia mulakan ceramahnya dengan bagi salam, ditengah-tengah ceramah, dia petik hadith Nabi S.A.W, dan diakhir ceramah dia sebut..wabillahi taufik wal hidayah, wassalamualaikumwarah matullahi waba rakatuh.

Pak Cik kat sebelah aku tunduk..pelan-pelan dia bagi tau…”Ini lah hikmahnya…kalau tidak aku tak tau, dah ramai orang Cina menghormati Islam..cuma Umno yang tak henti-henti ngutuk Islam.”

Bila Nizar berucap, bercerita tentang Pondok Pak Teh, aku tengok orang tua tu meleleh air mata.

Pondok Pak Teh memang ramai orang tau, terutama yang duduk kat Gerik. Pak Teh merupakan salah seorang ahli Majlis Fatwa Negeri, dan dia bina pondok tanpa bantuan kerajaan negeri semasa BN. Bila Umno menghentikan bantuan kepada Sekolah Agama Rakyat, Pak Teh terkapai-kapai, tapi dia teruskan juga pondok tu dengan belas ihsan orang ramai.

Yang lebih menyedihkan, Menteri Besar Tajol Rosli dari Gerik, balak dari hutan Belum, Tajol Rosli sapu…tapi nak bagi bantuan kat Pondok tempat budak-budak belajar ugama…Tajol Rosli tak mahu bantu.

Pada tahun 2006, Pak Teh minta kepada kerajaan negeri BN tanah seluas 45 ekar berdekatan pondok tersebut untuk diusahakan supaya boleh menampung perbelanjaan sekolah tersebut. Semua jabatan kerajaan yang berkaitan memberikan sokongan untuk meluluskan permohonan tersebut, tapi terperap dimeja Tajol Rosli.

Untuk hidup, setiap kali bulan Ramadan…pondok Pak Teh ditutup untuk membolehkan pelajar dan pengajar cari duit untuk menampung perbelanjaan. Dalam bulan Ramadan, ramai yang menjemput pelajar dan pengajar dari Pondok Pak Teh untuk memberikan tazkirah dan juga menjadi Imam sembahyang Terawih. Selalunya mereka mendapat sumbangan diatas usaha ini…dan dengan duit itulah mereka membiayai perbelanjaan Pondok Pak Teh.

Bila Pakatan Rakyat mengambil alih, Pak Teh sekali lagi membuat permohonan. Dan tak sampai setahun, Nizar meluluskan permohonan tersebut.

Pada 24/2,…orang tua tersebut melelehkan airmata sebanyak empat kali.

Pertama kali ketika Nizar berucap di Pondok Pak Teh, kali kedua ketika Chan Ming Kai berucap, kali ketiga ketika Nizar berucap di Kg. Kerunai dan kali keempat bila dia bercerita tentang Umno yang selama ini dia percaya menolong orang Melayu dan membela Islam, tapi sebenarnya mempermainkan orang melayu dan menggunakan Islam hanya untuk kepentingan politik mereka.

Rampasan kuasa ini banyak hikmahnya…rakyat semakin sedar bahawa Umno semakin tidak diperlukan. Umno hanya boleh berkuasa melalui rampasan kuasa. Kalau diadakan pilihanraya…tok sah harap Umno boleh menang lagi.

*Pak Teh...berjaket biru sambil memegang akhbar : (Gambar ihsan Sham. Terima kasih).

http://perakexpress.com

26 February 2009

kelakar ! guru silat dan rakan nak lawan karpal singh


dah tak ada maruah agaknya apabila seorang bertaraf guru silat cuba menyerang orang cacat di parlimen. kah kah kah !

yang tunjuk samseng tu adalah Ketua Pemuda umno Bahagian Gombak, Megat Zulkarnain Datuk Omardin. di apit oleh 30 orang pemuda umno yang lain. berada di dalam kawasan parlimen dan menanti ketibaan seorang OKU yang tidak boleh berlari, bersilat mahupun mempertahankan diri.

siapa kah perwira Megat Zulkarnain Datuk Omardin ni?
selain dari memegang jawatan pemimpin UMNO gombak, dia adalah juga ahli lembaga pewaris .. klik sini, juga anak kepada guru silat terkemuka hj omardin.

mungkin sekarang dia sedang bercerita betapa bangganya melawan orang cacat di parlimen. kah kah kah !

http://mulutbecok.blogspot.com

Mudahnya Pemuda Umno Menceroboh Parlimen

Sungguh menghairankan sekali, bangunan Parlimen yang sentiasa di kawal ketat itu sesenang itu dibolosi oleh samseng-samseng Pemuda UMNO.

Polis kena ambil tindakan terhadap samseng-samseng ini..jangan apabila pembangkang cepat sangat kamu bertindak.

Polis kena ambil tindakan terhadap samseng-samseng ini..jangan apabila pembangkang cepat sangat kamu bertindak.

Setakat ini, untuk berdemontrasi di luar pagarpun agak sukar, ini sampai ke dalam boleh menyerang Ahli-Ahli Parlimen, apa cerita ni?

Pemuda Umno tak usah nak jadi “samseng taik kucinglah”. Apa yang ada pada melayu sekarang ini pimpinan kamu sudah gadai terlalu banyak kepada bukan bumiputera. Kenapa tak tunjuk samseng kepada dia orang?

Penakut, pengampu, bacul dan dayus sekali apabila sesenang itu Singapura lepas bebas dari genggaman “Bangsa Melayu” konon. Bagaimana pula pulau-pulau di perairan kita lepas satu satu jatuh ke tangan orang lain.

Pemuda Umno sebenarnya sama sahaja dengan kumpulan Fatah di Palestin. Berjuang untuk perut mereka sahaja. Apabila berperang dengan Israel mereka lari.

Percayalah kekuatan kita bukan bangsa tetapi Agama. Bangsa tidak menanam jihad dalam perjuangan tetapi menyemai semangat yang hanya tin kosong sahaja.

Semangat hanya bersama semasa menang akan tetapi akan lari sebagai pengecut apabila kalah. Sedangkan jihad menang kalah bukan ukurannya tetapi benar dan keredhaan Allah adalah segala-galanya.

Jihad tidak akan membunuh dalam kemarahan tetapi semangat akan membakar tanpa mengira dosa dan neraka.

Fikirkanlah wahai pemuda Umno, dunia belum kiamat…

http://manjanik.wordpress.com/

Pemuda Samseng UMNO


Sahih yang jenis bangsa UMNO memang layak tinggal dalam hutan. Apa hak kamau nak tunjuk samseng kat parlimen. Dengan orang tua yang atas kerusi roda kamu boleh tunujuk lagak. Kalau betul anak jantan pergilah ke Gaza, kalau tak mati katak.

Perbuatan kurang ajar nak bergaduh di Parlimen jelas menunjuk mereka ini membelakangi undang, kerana mereka yakin polis akan berpihak kepada mereka. Mereka yakin semua media pengampu akan berpihak kepada mereka.

Mereka ini adalah jakun.

Baca mStar

http://al-brangi.blogspot.com

Siapa yang membuat laporan palsu, dia akan didakwa - Najib


Najib: Mereka akan terima padahnya


Malaysiakini: Najib denies inducing Pakatan reps with cash

Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengugut mereka yang membuat laporan palsu kepada SPRM akan didakwa.

"Siapa yang membuat laporan palsu, dia akan didakwa," katanya ketika ditemui selepas merasmikan mesyuarat Menteri Kumpulan Lapan Negara Islam Membangun (D8) Mengenai Jaminan Makanan di ibunegara pagi ini.

Katanya, tindakan serupa juga akan diambil terhadap mereka yang menyalah guna akuan berkanun.

"Mereka akan terima padahnya," katanya.

Sebelumnya, Najib berkata terpulang kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk menyiasat dakwaan dua Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pakatan Rakyat Perak yang mendakwa mereka ditawarkan imbuhan oleh ejen yang mendakwa mewakili timbalan perdana menteri itu supaya menjadi wakil rakyat bebas atau menyertai Barisan Nasional (BN).

Dua Adun Pakatan itu membuat laporan kepada SPRM, mendakwa mereka ditawar sehingga RM20 juta serta jawatan oleh pihak tertentu supaya menjadi wakil rakyat bebas atau menyertai BN.

Mereka yang membuat laporan di pejabat SPRM di Ipoh ialah Adun Malim Nawar, Keshvinder Singh daripada DAP dan Adun Kuala Kurau Abdul Yunus Jamsari daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Keshvinder memberitahu pemberita bahawa beliau menerima pelbagai tawaran dari beberapa ejen mendakwa mewakili timbalan perdana menteri yang juga pengerusi perhubungan Umno Perak, dengan seorang daripada ejen itu ialah seorang wartawan akhbar berbahasa Cina tempatan.

"Saya tidak tahu apa-apa pun mengenai perkara itu. Biar SPRM siasat," kata Najib.

Ditanya mengenai namanya yang turut disebut dalam laporan berkenaan, Najib berkata: "Tak ada, saya tak ada tawar-menawar sesiapapun."
Manakala mengenai dakwaan kedua-dua ADUN itu kononnya mereka mempunyai bukti kukuh, beliau berkata: "Sudah tentunya mereka kata begitu tapi biarlah Suruhanjaya siasat. Seperti yang saya kata, jika mereka buat laporan palsu, mereka akan hadapi kesannya."

Ditanya apakah Umno mempunyai begitu banyak wang sehingga boleh menawarkan sehingga RM50 juta kepada Adun-adun Pakatan, Najib berkata:

"Mana ada RM50 juta...mengarut ni. Kita tak ada wang, dia dakwa sahaja, itu yang dia dakwa. Biar SPRM siasat," katanya.

Sebelum ini, Ketua Parti Keadilan Rakyat (PKR) Bahagian Ipoh Barat, Fauzi Muda, dalam akuan bersumpahnya, mendakwa kononnya Najib menawarkan RM50 juta kepada mana-mana Adun daripada Pakatan Rakyat di Perak supaya menyertai BN.

Fauzi dilaporkan mendakwa, Najib yang juga timbalan presiden Umno telah mencuba tahun lalu untuk memujuknya supaya melobi dua Adun Pakatan di Perak supaya melompat parti.

Fauzi mendakwa, beliau telah ditawar sejumlah RM50 juta bagi perkhidmatannya itu dan untuk membayar mereka yang berjaya dipujuk melompat parti.

Bagaimanapun katanya, beliau tidak membuat apa-apa tindakan untuk memenuhi hasrat Najib itu.

Untuk tujuan rekod, setakat ini Najib belum membuat penafian terhadap dakwaan itu kecuali kenyataan yang dikeluarkan oleh bekas Timbalan Menteri Pertahanannya ialah Datuk Zainal Abidin Zin yang tidak menafikan adanya pertemuan tersebut tetapi beliau tidak tahu menahu butiran mengenai tawaran RM50 juta itu.

http://greenboc.blogspot.com/

Mahkamah putuskan 5 Mac untuk semakan permohonan DSAI


Kes Anwar: Mahkamah putuskan 5 Mac untuk semakan permohonan

[DIKEMAS KINI] KUALA LUMPUR: Keputusan sama ada kes liwat Ketua Umum Pakatan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim bakal dipindahkan ke Mahkamah Tinggi ataupun kekal didengar di Mahkamah Sesyen akan diketahui 5 Mac ini.

Hakim Mahkamah Tinggi, Mohamad Zabidin Mohd Diah memutuskan demikian dengan menjelaskan bahawa beliau memerlukan masa untuk mendengar hujah-hujah dikemukakan pihak pendakwaan dan pembelaan semalam dan hari ini.

Sesi mahkamah hari ini bermula kira-kira pukul 9 pagi dengan pihak pembelaan menyambung hujah berhubung peranan Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail dalam menandatangani sijil untuk memindahkan kes tersebut dari Mahkamah Sesyen ke Mahkamah Tinggi.

Semalam, Mahkamah Tinggi menolak bantahan awal Anwar terhadap rayuan pasukan pendakwaan untuk memindahkan kes liwatnya ke Mahkamah Tinggi.

Malah semalam Mohamad Zabidin memutuskan Peguam Cara Negara II, Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden akan kekal mengetuai pasukan pendakwaan kes liwat Ketua Pembangkang di Parlimen itu ekoran keputusan pihak pembela untuk menarik balik permohonan menggugurkan beliau.

Ketua pasukan peguam Anwar, Sulaiman Abdullah berkata, Mohd Yusof telah menghantar afidavit yang membuat perakuan bahawa beliau tidak mempunyai kertas siasatan insiden mata lebam bekas Timbalan Perdana Menteri itu walaupun beliau menganggotai Suruhanjaya Diraja menyiasat insiden tersebut.

...more

Kekuasaan Allah Mengatasi SegalanyaSabarlah Nizar!

Ali Imran, Ayat 26

“Katakanlah wahai Tuhan yang mempunyai kekuasaan, Engkau berikan Kerajaan (pemerintahan) kepada mereka yang Engkau kehendaki dan Engkau cabut kerajaan daripada mereka yang Engkau kehendaki.”

“Engkau Muliakan mereka yang Engkau kehendaki dan Engkau hinakan mereka yang Engkau kehendaki.”

“Di tangan Engkaulah segala kebaikan. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas segala sesuatu.”

http://webmarhaen.blogspot.com

25 February 2009

Kalau Yang Ni 20 Juta... Yang Tiga Ekor Tu,Kira Sendirilah..

D
Dua ADUN Perak Dakwa Ditawar Imbuhan Jika Keluar Parti


IPOH, 25 Feb (Bernama) -- Dua Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) daripada pakatan pembangkang hari ini membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mendakwa mereka ditawar wang sehingga RM20 juta serta jawatan oleh pihak tertentu supaya menjadi wakil rakyat Bebas atau menyertai Barisan Nasional (BN).

Mereka yang membuat laporan di pejabat SPRM di sini ialah ADUN Malim Nawar Keshvinder Singh daripada DAP dan Adun Kuala Kurau Abdul Yunus Jamsari daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Bercakap kepada pemberita di luar pejabat itu, Keshvinder berkata beliau menerima pelbagai tawaran daripada beberapa agen mendakwa mewakili Timbalan Perdana Menteri yang juga Pengerusi Perhubungan Umno Perak, Datuk Seri Najib Tun Razak dengan seorang daripada agen itu ialah seorang wartawan akhbar berbahasa Cina tempatan.

ADUN Malim Mawar itu berkata antara tawaran yang diterima ialah imbuhan RM20 juta jika beliau keluar daripada DAP dan mengisytiharkan diri sebagai wakil Bebas dan menyokong BN seperti yang dilakukan tiga Adun pakatan pembangkang sebelum ini.

Kerajaan pakatan pembangkang Perak tumbang awal bulan ini selepas BN menguasai majoriti kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) apabila mereka mengisytiharkan diri sebagai wakil rakyat Bebas dan menyokong BN.

Keshvinder turut mendakwa bahawa tawaran lain yang diterima adalah beliau akan dilantik sebagai Pengerusi MIC Perak sekiranya menyertai parti itu dan dilantik sebagai anggota Exco Kerajaan Negeri.

Tawaran jawatan Anggota Exco adalah yang terbaru dibuat oleh seorang agen sebaik selepas BN mengambil alih kerajaan negeri, katanya.

"Saya minta Datuk Seri Najib tampil membuat kenyataan berhubung perkara ini kerana perbuatan ini jelas menunjukkan kerajaan negara ini terlalu korup dan amat terdesak," katanya.

Sementara itu, Abdul Yunus berkata selain tawaran wang tunai antara RM3 hingga RM8 juta, beliau turut ditawarkan konsesi kawasan balak sekiranya beliau meninggalkan partinya.

Beliau berkata tawaran berkenaan dibuat oleh beberapa orang agen yang terdiri daripada ahli perniagaan yang mendakwa mewakili kepimpinan kerajaan negeri Perak.

Turut menemani dua Adun berkenaan ke pejabat SPRM adalah tujuh Adun pakatan pembangkang yang lain iaitu Ramli Tusin (Semanggol); A. Sivasubramaniam (Buntong); Chan Ming Kai (Simpang Pulai); Chang Lih Kang (Teja); Sum Cheok Leng (Bercham); Leong Mee Meng (Jalong) dan Khalil Idham Lim Abdullah (Titi Serong).

http://www.bernama.com

SPRM Dah Dapat Hadiah Lembu Hari Ini!!

Pemuda Keadilan serah anak lembu kepada SPRM

SHAH ALAM: Angkatan Muda Keadilan hari ini menyerahkan seekor anak lembu kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sebagai tanda bantahan terhadap kenyataan Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Seri Ahmad Said Hamdan bahawa badan itu mempunyai bukti kukuh untuk mendakwa Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berhubung kesalahan salah guna kuasa.

Ketua AMK, Shamsul Iskandar Mohd Akin, berkata anak lembu itu adalah sebagai simbol bantahan mereka terhadap SPRM yang dilihat bersungguh-sungguh menyiasat kes Abdul Khalid yang didakwa menyalah guna kuasa berhubung penyelenggaraan sebuah keretanya dan dalam pembelian 46 ekor lembu korban di kawasan pilihan raya yang diwakilinya.

"Dalam kes MB Selangor yang kita protes hari ini, dalam keadaan kertas siasatan masih berstatus rahsia di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA), Ketua Pesuruhjaya SPRM telah membuat kenyataan mendahului mahkamah untuk memulakan pendakwaan ke atasnya," katanya kepada pemberita di luar bangunan SPRM Selangor di sini hari ini.

Jumaat lalu, Ahmad Said berkata SPRM mempunyai bukti kukuh untuk mengheret Abdul Khalid ke muka pengadilan berhubung dakwaan itu.

http://www.bernama.com

Mufti Wilayah, ahli UMNO no: 937786

Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Wan Zahidi Wan Teh dilaporkan berkata perbuatan menderhaka kepada pemerintah adalah satu dosa besar berdasarkan dalil daripada Al Quran dan Sunnah.


Dalam satu kenyataannya, beliau berkata sebarang perbuatan tunjuk perasaan bertujuan mencabar pemerintah adalah haram seperti dinyatakan dalam sebuah hadis yang bermaksud : "Mana-mana kumpulan manusia berarak ke arah Sultan dengan tujuan merendahkannya, maka mereka akan dihina oleh Allah sebelum hari Kiamat."

Mufti yang sama juga pernah berkata "sumpah mubahalah" yang dilakukan oleh Mohd Saiful Bukhari Azlan pada 15 Ogos 2008 adalah sah sebagai sumpah di luar perbicaraan.

Begitu mudah seorang mufti mengeluarkan hujjah berdasarkan hadith tanpa memberitahu "Sultan" yang bagaimana yang dikehendaki atau yang dimaksudkan oleh hadith berkenaan.

Sedangkan Anas meriwayatkan:

"Ulama adalah kepercayaan para rasul selama mereka tidak bergaul dengan Sultan dan tidak asyik dengan dunia. Jika mereka bergaul dengan Sultan dan asyik dengan dunia maka mereka telah mengkhianati para rasul. Karena itu, jauhilah mereka." (HR al-Hakim).

Saidina Abu Bakar menegaskan ketika menerima perlantikan sebagai Khalifah, bahawa baginda wajib ditaati jika melaksanakan undang-undang Allah Ta’ala, bukan kerana sebab-sebab lain. Kerana terdapat ulama yang menyembunyikan hakikat ini, maka terjadilah keriuhan gila-gilaan berasaskan kejahilan tentang hukum Islam dan penderhakaan terang-terangan terhadap ajaran Islam.

Imam Ghazali telah mengingatkan umat Islam, terdapat dua jenis ulama: ulama jahat yang menggunakan Islam untuk dunia; ulama baik yang takutkan Allah Ta’ala dan cintakan Nabi SAW dan umat Islam. Sukar mendapat jenis ulama kedua ini, kerana begitu ramai “ulama” yang mengutamakan dunia dan kemewahan hidup. Ulama jenis ini wajib diderhakai seperti SUltan (pemimpin) yang jahat juga wajib diderhakai. Itulah prinsip Islam yang mesti dipegang dan dilaksanakan oleh umat Islam. Tepat dan jelas, tiada apa-apa kekeliruan lagi.

Bila disemak semula rupa-rupanya Mufti ini ialah seorang ahli berdaftar sebuah parti yang sentiasa bersalahan dengan hukum Islam malah tidak pernah menerima Islam di dalam bentuknya yang syumul.

Justeru itulah tidak hairan kenapa Mufti itu menjadi sedemikian perangainya.
Greenboc

http://pemudabesut.blogspot.com


Tragedi Kuala Kangsar: Timbalan Pengerusi PKR Pahang Telah Di Tangkap

Terkini: Mr.Ram,Timbalan Pengerusi PKR Pahang Telah Di Tangkap Berhubung Dengan Kes Suspek Insiden Perhimpunan Haram Di Kuala Kangsar !!

KUANTAN - Ini berita baru kami terima, ia berkaitan pihak polis dikatakan telah berjaya menangkap seorang lagi suspek kes perhimpunan haram di Kuala Kangsar semasa perlantikan Menteri Besar Perak, Dr.Zambry di Istana Iskandariah, Bukit Chandan baru-baru ini. Dalam perhimpunan itu beberapa orang awam telah ditangkap di tempat kejadian dan lima daripada suspek berkenaan telah disiarkan gambar mereka oleh media arus perdana. Salah seorang suspek berkenaan ialah Saudara Ponusamy a/l Govindasamy (foto) yang lebih dikenali dengan gelaran Saudara Ram iaitu Timbalan Pengerusi III, Parti Keadilan Rakyat Negeri Pahang. Menurut sumber, beliau telah ditangkap sebentar tadi. Namun kami masih belum dapat memastikan lokasi tangakapan berkenaan. Sebelum ini beliau telah diarahkan menyerah diri dimana-mana balai polis yang berdekatan. Beberapa hari lalu, rumah beliau di Kuantan telah digeladah dan diserbu oleh pihak polis. Krew kami sempat berada di Ibu Pejabat Polis Daerah Kuantan sebentar tadi untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang perkara ini. Menurut isterinya, Saudara Ram telah ditahan oleh pihak polis sekiar jam 5.00 petang tadi. "Saya sungguh terkejut bila melihat polis menghantar motorsikal yang ditunggani oleh suami saya ke rumah, sedangkan bila ditanya mereka mengatakan beliau telah dibawa ke balai polis. Semalam dan pagi ini Ram dilihat kelihat resah seolah-olah mengesyaki sesuatu akan berlaku kepada dirinya. Beliau pulang ke rumah semalam dan hari ini seperti biasa mempunyai urusan di kliniknya berdekatan jalan Mat Kilau dekat sini" katanya.

"Ketika ditahan, saya sempat menghubungi beliau menerusi telefon bimbitnya dan beliau mengatakan berada dalam keadaan selamat. Namun selepas itu kami gagal untuk menghubungi malah menemui beliau sekali pun. Peguam kami juga telah dihalang oleh pihak polis untuk menemui beliau di lokap IPD Kuantan (foto). Saya tidak faham apa yang berlaku, sebelum ini suami saya telah memberi kerjasama kepada pihak polis berhubung dengan perhimpunan haram di Kuala Kangsar dulu. Bahkan polis disana mengatakan yang suami saya tidak akan ditahan lagi, malah menyuruh saya menghubungi beliau jika ada apa-apa berlaku kepadanya. Namun sebaliknya lain pula yang terjadi. Saya telah menghubungi rakan-rakan dan pimpinan Parti Keadilan Rakyat yang lain untuk memaklumkan perkara ini" tambah isterinya dengan nada sedih. Kami difahamkan beberapa orang pimpinan PKR Bahagian Kuantan telah datang ke IPD sebelum ini, namun gagal untuk bertemu beliau. Difaham pimpinan PKR negeri termasuk Pengerusi Perhubungan iaitu Dato' Fauzi Abdul Rahman telah dimaklumkan perkara ini. Beliau khabarnya dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Kuantan ketika kejadian berlaku tadi. Difahamkan Saudara Ram akan dibawa ke mahkamah pagi esok untuk permohonan tahanan reman.

Saudara Ram adalah merupakan antara pemimpin utama kaum India di Pahang yang paling menyerlah. Beliau sering terlibat dan hadir dalam kebanyakan program-program parti, baik di Pahang mahupun di Kuala Lumpur. Pengalaman ditahan, diherdik dan disepak polis adalah perkara biasa baginya. Dalam pilihanraya umum lalu, beliau bertanding atas tiket PKR di Parlimen Bentong. Biarpun tewas, namun beliau masih berkerja hingga ke hari ini hinggalah kedudukan kerusi itu diambil alih oleh Ketua Bahagian yang baru sekarang.

Ramai yang terkejut melihat beliau hadir bersama rakyat Perak di Kuala Kangsar dulu. Namun mereka lebih terkejut lagi bila melihat wajahnya dipaparkan oleh media massa sebagai salah seorang suspek yang amah dikehendaki polis berhubung dengan kes perhimpunan haram di Kuala Kangsar itu. Imejnya yang bertopi putih memyebabkan kelibatnya mudah dikenali.

http://pahangdaily.blogspot.com

Nizar lwn Zambry: Hakim tarik diriMalaysiakini : Nizar vs Zambry: Judge recuses himself

Pesuruhjaya Kehakiman di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Mohamad Ariff Md Yusof hari ini memutuskan untuk menarik diri daripada mendengar kes berhubung jawatan menteri besar Perak.

Mohamad Ariff - bekas rakan kanan dalam firma guaman Cheang and Ariff dan bekas ahli PAS - memutuskan demikian ekoran bantahan daripada Jabatan Peguam Negara.

Penasihat Undang-undang Perak, Ahmad Kamal Mohd Shahid, yang berkata beliau mewakili Datuk Zambry Abdul Kadir, juga turut mengemukakan bantahan pelanggannya terhadap Mohamad Ariff mendengar kes tersebut.

http://nikhassanazmi.blogspot.com

Menteri Pesar Pakatan Rakyat, Datuk Seri Nizar Jamaluddin diwakili oleh sepasukan lapan peguam yang diketuai peguam kanan, Sulaiman Abdullah.

Pejabat Peguam Negara diwakili oleh Kamaluddin Md Said dan Suzana Atan.

Dalam reaksinya, Nizar berkata, beliau menghormati keputusan pesuruhjaya kehakiman tersebut.

Beliau juga juga yakin akan menang dalam kes tersebut.

SPR: 4 Mac tetapkan pilihan raya kecil Batang Ai

PETALING JAYA: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang menerima notis kekosongan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) kerusi Batang Ai di Sarawak akan memutuskan tarikh pilihan raya kecil 4 Mac ini.

Mesyuarat kali ini akan diadakan di Kuching berbanding empat pertemuan sebelum ini yang berlangsung di Ibu Pejabat SPR di Putrajaya.

"Oleh kerana ia melibatkan bahagian di Sarawak dan oleh kerana SPR juga bercadang mengunjungi pejabat Pilihan Raya Negeri Sarawak, maka mesyuarat akan diaadakan di Kuching bagi menetapkan tarikh pilihan raya," kata Timbalannya, Datuk Wan Ahmad Wan Omar sebentar tadi.

Pilihan raya kecil diadakan ekoran kematian penyandangnya, Datuk Dublin Unting Ingkot daripada Barisan Nasional (BN) semalam.

Terdahulu, Pengarah SPR Sarawak, Takun Sunggah memberitahu Bernama bahawa notis yang ditandatangani oleh Speaker Dewan Undangan Negeri Sarawak, Datuk Seri Mohd Asfia Awang Nassar itu dihantar melalui faks terus ke SPR di Putrajaya.

Unting, yang merupakan Menteri Muda Pertanian dan Menteri Muda Sukan Sarawak, meninggal dunia di Pusat Perubatan Pakar Normah di sini pada 1.25 pagi semalam akibat serangan angin ahmar yang dialaminya pada 22 Mei lepas.

Pada pilihan raya negeri Mei 2006, beliau menewaskan Nicholas Bawin Anggat dari Parti Kebangsaan Sarawak (Snap) dengan majoriti 806 undi.

http://www1.mstar.com.my

Kenyataan Bodoh Bekas Perompak Wang Rakyat Selangor

Kenyataan bodoh Muhd. Taib

Ketua Penerangan UMNO, Muhammad Muhd. Taib mengeluarkan kenyataan bodoh dengan katanya tindakan Pakatan Rakyat bertujuan memastikan suasana politik Perak terus huru-hara dan memaksa Sultan Perak tunduk kepada tekanan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Tindakan pakatan Rakyat di Perak disifatkan menganggu pentadbiran kerajaan pimpinan Menteri Besar Kudeta,Zambry Abd. Kadir membuktikan mereka merancang penderhakaan bersiri terhadap Sultan Perak, Sultan Azlan Shah.

Memanglah layaknya seorang perompak wang rakyat selangor yang dibawa lari ke Australia bercakap tanpa menghiraukan di Perak juga BN merompak kuasa dari rakyat dan pakatan Rakyat.

Muhd Taib menuduh tapa asas yang disifatkan penyalahgunaan kuasa oleh Speaker Dewan Undangan Perak (DUN), V. Sivakumar yang menggantung keanggotaan Zambry dan enam exco kerajaan negeri serta tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) bebas baru-baru ini.

Isu derahaka yang sudah lapuk dan tidak dapat memancing undi orang melayu dimainkan kembali oleh beliau, ‘‘Cadangan bekas Menteri Besar, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin mengadakan sidang khas bagi mengusulkan undi tidak percaya terhadap Zambry merupakan tindakan penderhakaan bersiri kepada Sultan Perak,’’ kata beliau dalam kenyataannya di sini hari ini.

http://idhamlim.blogspot.com

Bukan nak suruh DERHAKA. tapi suruh sultan buang CELAKA

CELAKA dalam Kerajaan Pakatan Rakyat

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
Apa isu sebenar di Perak? Cyberboron dah tulis panjang lebar pasai ni kat blog dia. Kesimpulannya cukup mudah. Isunya berkenaan kuasa memerintah di Perak. Masa Pilihanraya ke-12, rakyat tarik kuasa tu dari BN dan dapat kat PR. Dah tentulah BN berusaha nak ambik balik kuasa tu.

Yang jadi krisisnya pasai Umno tak mampu nak tunggu sampai pilihanraya akan datang. Pimpinan Umno ni boleh kata semuanya jenih cari makan melalui politik. Bla dah tak memerintah kurang la duit masuk. Nak harap dari Kerajaan Pusat memang laa ada tapi tak cukup pasai depa ni selama har ni jenih mulut buaya, mulut ikan jaws.

Yang lagi depa takut, PR akan bertambah kuat pasai dah ada kuasa memerintah negeri. Lagi lama kerajaan PR bertahan lagi kuat laa pengaruh PR. Pasa tu laa seboleh mungkin depa nak rampas kuasa secepat mungkin.

Lagi memudahkan usaha depa bila Kerajaan PR Perak simpan CELAKA. dalam selimut. Bukan takat simpan, siap bagi selimut lagi. Bukan takat selimut, bagi makan lagi. Bukan takat tu, tapi kena bergantung kat CELAKA. ni mintak tolong jaga negeri.

Bukan takat sorang CELAKA, tapi 2 CELAKA. Memang sebenarnya ramai lagi CELAKA-CELAKA dalam kerajaan negeri ni, tapi yang lain-lain tu boleh lagi kita pedo, tapi yang 2 CELAKA ni takut tak terlawan kita, dan dan terbukti depa melawan kita terang-terang.
Beberapa nama tiba-tiba menjadi popular termasuk Dato' Dr. Abdul Rahman Hashim (SUK), Dato' Ahmad Kamal Md Shahid (Penasihat Undang-Undang Negeri)., Dato' Seri Panglima Mohd Annuar Zaini (Ahli Dewan Negara Perak) dan Dato' Abd Rahim Mohamad Nor (Setiausaha Sulit DYMM Sultan). Empat nama besar ini dikaitkan sebagai penggerak utama konspirasi rampasan kuasa arahan Najib dan Zahid.

Nampak kat mana duduk CELAKA-CELAKA tu? Bukan lekeh-lekeh punya tempat tapi tempat utama. Kalau dalam kapal, CELAKA-CELAKA NI laa yang kita bagi pegang kemudi, pegang kompas, pegang radar,jaga senjata.

Kalau kita betui-betui kuat macm Kelantan tahun 1990 dulu takpa laa. Ni boleh kata macam teluq dihujung tanduk. Tunggu masa jaa, kalau tak kena cucuk dengan tanduk pun bila-bila masa teluq boleh jatuh. Bagi pulak CELAKA-CELAKA tu jaga teluq. Patut ka suruh depa jaga teluq kita macam depa jaga teluq depa.

Sepatutnya kita dah banyak belajar dari pengalaman Kelantan, pengalaman Terengganu. Memang masalah CELAKA-CELAKA macam depa ni la yang dulu dok buat kacau. Terengganu dengan Kelantan dulu takpa laa pasai margin depa banyak, tak macam kita, cuma 2 ja.

Apa susah sangat ka nak buang CELAKA-CELAKA ni. Aku tak reti pasai perjawatan dalam kerajaan negeri ni tapi ada membar bagitau nak lantik atau buang CELAKA-CELAKA ni payah sikit pasai terletak bawah di bawah kuasa sultan.

Kalau betui pun bawah kuasa sultan takkan kita tak boleh buat apa-apa. Patutnya awai-awai lagi Hj Nizar SEMBAH DERHAKA. kat sultan. Kalau masa awai-awai dulu aku rasa tak susah mana. Macam kes Jamry Sury dulu tu, aku yakin kalau Hj Nizar berkeras lebih sikit, sultan akan akur punya. Kita bukan nak suruh sultan buat salah, cuma nak mintak sultan buang orang yang bermasalah ja.

Kalau pun sungguh sultan tak setuju buang CELAKA-CELAKA tu pun, takkan takdak cara lain. Tak boleh cara elok takkan tak boleh buat cara kasar. Takkan yang tu pun tak reti.

Kalau betu tak reti cari la orang yang reti. Belambak dok ada orang yang memang kerja depa buat benda-benda macam tu masa dalam Umno dulu sebelum depa masuk PAS. Depa-depa ni memang tunggu sangat peluang nak 'bayar hutang'. Bukan calang-calang jahat depa perah buat kat PAS masa depa dalm Umno dulu.

Memang laa tindakan menyingkirkan CELAKA-CELAKA tu akan ada kesan. Tapi tara mana sangat kesan dia. Tak lama mana pun kalau jadi isu. Tambah pulak bukan Umno tak pernah buat sebelum ni.

Dari segi moral pun pada aku tak salah. Dah sah-sah CELAKA-CELAKA ni masa Umno lantik dulu, depa dah check status tahap kesetiaan depa kat Umno, dan depa ni pun dah lama kena tarbiah dengan Umno. Lagipun kita cuna nak lebih melicinkan pentadbiran.

Pengalaman krisis Perak ni patut diambik iktibar. Kerajaan-kerajaan PR yang lain macam Kedah, Selangor dan Penang kena ambik tindakan. Tambah-tambah Kedah, aku dengar kat Kedah CELAKA-CELAKA macam yang 2 kat Perak ni ada jugak kat Kedah. Dengar ceritanya depa pun tak kurang jugak menyusahkan Ust Azizan.

Nasihat aku, buang ja CELAKA-CELAKA ni Ustaz, simpan buat apanya. Pi la cepat-cepat SEMBAH DERHAKA. kat Sultan Kedah, mintak buang depa-depa ni. Bukan suruh derhaka, cuma SEMBAH DERHAKA.. Biar Ustaz sorang SEMBAH DEHAKA., jangan sampai jadi macam kat Perak, ramai rakyat bukan takat SEMBAH DERHAKA. kat sultan, mufti pun depa maki.

Mungkin laa keadaan Kedah tak kritikal macam kat Perak, tapi CELAKA-CELAKA ni patut jugak dibuang, takpayah dah bela CELAKA-CELAKA ni. Depa ni memang akan cuba nak sabotaj kerajaan negeri pasai depa ni sebelum-sebelum ni pun memang tak pernah wala' kat Menteri Besar, depa cuma wala' kat Umno.

Bukan nak suruh DERHAKA. tapi suruh sultan buang CELAKA

http://cenangau.blogspot.com

24 February 2009

PPSMI: Khairy setuju debat dengan Pemuda PAS


Timbalan Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin menyatakan kesediaan beliau secara pribadi untuk berdebat dengan Pemuda PAS dalam isu PPSMI.

Kira-kira jam 11.30 pagi tadi tadi calon Ketua Pemuda UMNO itu menerima surat jemputan debat daripada Ketua Pemuda PAS, Salahuddin Ayub.

Dalam sidang media di lobi parlimen itu, Khairy berjanji akan membawa surat tersebut untuk dibincangkan dalam mesyuarat Pemuda UMNO.

Selain itu Khairy turut sepakat dengan Salahuddin untuk berbincang berkenaan dengan isu ISA. Perbincangan tersebut dijadualkan pada minggu depan di lobi parlimen. Walau bagaimanapun masa dan tarikh akan ditetapkan kemudian.

Dalam pada itu, Salahuddin turut mengucapkan terima kasih kepada Kerajaan Malaysia kerana melantik beliau sebagai salah seorang ahli jawatankuasa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Katanya beliau berjanji akan melaksanakan amanah dan tanggungjawab ini dengan sebaik mungkin.

Sidang media pagi tadi turut dihadiri oleh Ketua Penerangan PAS Pusat, Dato' Mahfuz Omar, Exco Pemuda PAS Pusat, Firdaus dan Kamaruzaman Mohamad

Video berkaitan :
tvPAS: Exco pemuda Umno enggan terima surat cabaran debat PPSMI

Serahan surat untuk berdebat di dalam isu PPSMI tidak dapat disampaikan kepada Pemuda UMNO kerana Ketua Pemuda UMNO, Hishamuddin Tun Hussein tidak hadir di Dewan Rakyat.


http://pemudabesut.blogspot.com

Foto MB Perak DS Nizar di Pengkalan Hulu hari ini !

Selepas memberi ucapan yg berapi-api MB kita amat dahaga tu.....

Unit Amal bergambar kenangan bersama MB Nizar dan pemimpin-pemimpin pakatan rakyat parlimen gerik

Dihujung sekali yg mengangkat tanda OK tu pengerusi tetap PKR Bahagian Gerik

Rakyat mengambil kesempatan untuk bersalaman dengan MB Nizar yang disayangi

Sokongan padu pakatan rakyat parlimen gerik kepada Menteri Besar yang sah

MB Nizar sedang memberi ucapan dan penerangan tentang kedudukan kerajaan perak yang mempunyai 2 MB. Menteri besar nizar yg sah (PR) dan MB Zambry (UMNO BN) yang haram seharam-haramnya.

Polis turut memberi kerjasama tentang keselamatan semasa perjumpaan dengan rakyat di daerah hulu perak

Sebahagian rakyat yg hadir untuk memberi sokongan kepada MB Nizar

MB Nizar ketika tiba di Pengkalan Hulu petang tadi.

Menikmati hidangan lauk kampung

Tambah lagi Mb..tambah lagi..ikan bakor cecah ayor asam tu !

Ustaz roslan mewakili pakteh menyampaikan cenderahati dan surat penhargaan atas pengurniaan tanah kepada pondok pakteh seluas 45 ekar

Sebahagian tetamu yg hadir semasa taklimat menteri besar

http://keadilangerik.blogspot.com


LYRIC

A blinding flash of white light
Lit up the sky over Gaza tonight
People running for cover
Not knowing whether they're dead or alive

They came with their tanks and their planes
With ravaging fiery flames
And nothing remains
Just a voice rising up in the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

Women and children alike
Murdered and massacred night after night
While the so-called leaders of countries afar
Debated on who's wrong or right

But their powerless words were in vain
And the bombs fell down like acid rain
But through the tears and the blood and the pain
You can still hear that voice through the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight