03 March 2009

2 pokok saksi sidang DUN, mahkamah sambung sesi petang

MESYUARAT DI BAWAH POKOK... Kesemua 28 ADUN Pakatan Rakyat mengadakan sidang tergempar DUN Perak di bawah pokok di kawasan Medan Istana berhampiran bangunan SUK di Ipoh kira-kira pukul 10.30 tadi.
TETAP HADIR... Bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Nizar Jamaluddin melambai kepada penyokongya di hadapan pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri. Beliau hadir pada sidang DUN tergempar pagi tadi. -- foto The Star oleh SAIFUL BAHRI dan ZABIDI TUSIN

2 pokok saksi sidang DUN, mahkamah sambung sesi petang

[DIKEMAS KINI, 4.15 PETANG] IPOH: Mahkamah Tinggi Ipoh sedang mendengar hujah plaintif - Menteri Besar Perak dan enam Exconya - yang mengemukakan permohonan baru pagi ini untuk memperoleh perintah injuksi melarang mana-mana pihak mengadakan sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) secara tidak sah.

Permohonan relief sampingan itu merupakan tuntutan tambahan daripada saman yang difailkan petang semalam.

Sesi itu bermula pukul 2.30 petang tadi.

Mahkamah mendengar hujah tersebut selepas pukul 10.30 pagi tadi menolak pasukan peguam swasta dilantik Speaker, V. Sivakumar untuk mewakilinya.

Malah pada waktu serentak sebelah pagi tadi, Dewan Undangan Negeri (DUN) mengadakan sidang tergempat dengan meluluskan tiga usul termasuk meminta pembubaran DUN.

Sidang tergempar itu diadakan di tepi jalan sebatang pokok di kawasan Medan Istana, yang terletak kira-kira 50 meter dari bangunan SUK.

Selain syor pembubaran DUN, dua usul yang lain menyatakan sokongan kepada Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin sebagai Menteri Besar dan mengesahkan keputusan Speaker V. Sivakumar melarang Menteri Besar, Datuk Dr Zambry Abdul Kadir dan enam anggota exco kerajaan negeri daripada menghadiri persidangan dewan.

Persidangan itu, yang berlangsung selama 30 minit bermula 10.20 pagi, dihadiri semua 27 ADUN PAS, DAP dan Parti Keadilan Rakyat.

Usul pertama dibentangkan oleh wakil rakyat Titi Serong, Khalil Idham Lim, usul kedua oleh ADUN Teja, Chang Lih Kang, dan satu lagi oleh ADUN Pantai Remis, Datuk Ngeh Koo Ham. Mesyuarat itu ditangguhkan pada 10.33 pagi.

Persidangan yang dipanggil oleh Sivakumar itu diadakan di situ selepas polis menghalang beliau dan 27 ADUN pembangkang daripada memasuki Dewan.

Persidangan yang berlangsung sambil wakil-wakil rakyat terbabit berdiri dan ia dijalankan dengan bantuan Setiausaha Dewan yang baru dilantik semalam, Mohd. Misbahul Munir Masduki, dengan penggunaan alat pembesar suara.

Kawasan persidangan yang berlangsung di sebuah lorong itu dipagari oleh sekumpulan penyokong pembangkang manakala lebih 200 orang berada di sekitar kawasan berkenaan.

Ia disusuli sidang akhbar di pejabat DAP Perak yang terletak berhampiran.

Pada sidang akhbar itu Mohammad Nizar berkata beliau akan memohon perkenan untuk menghadap Sultan Perak Sultan Azlan Shah secepat mungkin bagi mempersembahkan keputusan Dewan hari ini untuk membubarkan DUN Perak.

Menteri Besar, Datuk Dr. Zambry Abdul Kadir dan Setiausaha Dewan, Abdullah Antong Sabri berkata, persidangan itu tidak sah kerana tidak mendapat perkenan Sultan Perak.

Ketika ditanya apakah tindakan seterusnya jika Sultan Azlan enggan memperkenankan pembubaran DUN, Nizar berkata, jika pembubaran dewan tidak dilaksanakan, ia akan hanya menyebabkan krisis perlembagaan kini berpanjangan sekaligus menjejaskan kestabilan politik, ekonomi dan sosial di Perak.

"Jadi, kami menyampaikan hasrat rakyat Perak agar Tuanku mendengar suara rakyat dan membubarkan dewan," katanya.

Apabila diberitahu bahawa beberapa ADUN dari Barisan Nasional mendakwa tidak menerima sebarang notis daripada Setiausaha Dewan mengenai persidangan hari ini, Nizar berkata, Speaker telah memaklumkannya kepada semua ADUN.

Ngeh pula meminta Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Zambry supaya bersetuju dengan pembubaran dewan kerana, menurutnya, itu adalah satu-satunya penyelesaian segera terhadap masalah dan krisis yang berlaku kini.

Beliau berkata, laporan polis akan dibuat terhadap polis, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Syed Hamid Albar, Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Abdul Rahman Hashim serta kakitangan awam yang terlibat menghalang sidang tergempar hari ini, kerana menghina.

Dalam pada itu, Keputusan penolakan itu dibuat oleh Pesuruhjaya Kehakiman, Ridwan Ibrahim selepas menemui kedua-dua pasukan pembela dan plaintif kira-kira 30 minit di kamarnya.

Alasan yang diberikan Ridwan adalah pasukan peguam yang dilantik Sivakumar tidak layak untuk mewakili Speaker tersebut.

Perkara itu diumumkan oleh ketua pasukan peguam Sivakumar, Tommy Thomas.

Kata beliau, mahkamah memutuskan bahawa di bawah peruntukan Akta Tatacara Kerajaan, Speaker hanya boleh diwakili oleh Penasihat Undang-undang Negeri atau Jabatan Peguam Negara.

Dalam hal ini katanya, Speaker akan diwakili oleh Penasihat Undang-undang Negeri Perak, Datuk Ahmad Kamal Md. Shahid.

Dalam pada itu, sidang tergempar yang diadakan di kawasan lapang berdekatan bangunan SUK telah meluluskan tiga usul.

http://www1.mstar.com.my

1 comment:

Anonymous said...

Pokok.. asal-usul kerajaan di dunia?
Ali Bukhari Amir
Wed | Mar 04, 09 | 1:00:53 am MYT

Setelah itu maka syaitan membisikkan (hasutan) kepadanya, dengan berkata: "Hai Adam, mahukah, aku tunjukkan padamu pohon yang menyebabkan kamu hidup selama-lamanya, dan kekuasaan yang tidak akan hilang lenyap?" (Taha: 120)
Iklan
###

Petang yang suram. Awan yang muram sejak 4:30 petang tadi akhirnya melimpahkan amarahnya ke bumi. Saya yang bermotor ke Jalan Pahang terpaksa berkali-kali menukar jalan kerana beberapa laluan telah ditutup.

"Banjir!" kata seorang pegawai yang sedang mengawal lalu lintas. Akhirnya, dengan susah payah, saya pun melewati rumah pangsa Tunku Abdul Rahman yang usa ng itu.

Kilat galak menikam angin dan guruh menyergah bangunan tinggi yang selama ini berdiri angkuh mencakar langit. Dan petir pula seakan berbaris ketika meninju awan-gemawan dan sesekali menyambar udara.

Mencurah-curah hujan turun bagai suara langit telah lama ingin meluahkan dendamnya di bumi. Sampai di pejabat, terdengar pelbagai rungutan teman-teman di pejabat.

"Dengarnya cerita di Jalan Ipoh, dekat Chow Kitt semua kereta tenggelam," kata seorang rakan. "Nampak bumbung kereta saja."

Jangan-jangan, esok akan tersiar lagi laporan tentang hujan kilat petang ini. Dan, semua gambar kereta yang tenggelam hingga yang nampak bumbungnya itu akan terhias pada helaian tertentu di dada akhbar. Agak-agaknyalah.

Kezaliman.. kezaliman.. dan kezaliman.. Itulah sebabnya manusia dihukum Tuhan.. Nanti kita sama-sama tengoklah bagaimana corak laporan akhbar esoknya.

Menteri Pasola, kerajaan bawah pokok?
Lamunan terhenti setelah berbual dengan teman-teman di bilik berita. Seorang wartawati dan beberapa temannya memberi cadangan.."Bagaimana kalau awak tulis isu Perak?"

"Isu apa?" tanya saya kembali, terpinga-pinga. Ketika itu saya tak tahu apa-apa mengenai kerajaan di bawah pokok itu. Tak sempat membuka mana-mana akhbar edisi internet.

"Kerajaan bawah pokok yang diancam Menteri Pasola," balasnya ringkas.

" Alah..macam cerita P. Ramlee tu..kerajaan Pasir Berdengung, kerajaan Pasir Dua Butir," seorang wartawati lagi menokok dengan imbuhan syor terbaru.

Jendela akhbar-akhbar maya terus 'diselak', digeledah, diselongkar dan saya punggah isinya sana-sini.

Barulah saya faham sikit-sikit keadaan di Perak. Dan, apabila menonton Buletin Utama malam ini, melihat Misbahul Munir Masduki berdoa di bawah pokok, maka fahamlah saya maksud mereka itu.

Lalu saya teringat pujukan Iblis ke atas Nabi Adam ketika baginda dan isterinya berada di dalam syurga. Kata Iblis, pokok tersebut akan menyebabkan Adam hidup selama-lamanya serta baginda akan diberikan kekuasaan yang berkekalan.

Setelah itu maka syaitan membisikkan (hasutan) kepadanya, dengan berkata: "Wahai Adam, mahukah, jika aku tunjukkan kepadamu pohon yang menyebabkan hidup selama-lamanya, dan kekuasaan yang tidak akan hilang lenyap?" (Taha: 120)

Tuhan merakamkan tipudaya, pujuk rayu Iblis terhadap Adam ini sebanyak dua kali. Kali kedua, Iblis menipu Adam sebagai yang tertera dalam nas di bawah:-

Setelah itu maka syaitan membisikkan (hasutan) kepada mereka berdua agar (dapat) ia menampakkan kepada mereka akan aurat mereka yang (sekian lama) tertutup dari (pandangan) mereka, sambil ia berkata: "Tidaklah Tuhan kamu melarang kamu daripada (menghampiri) pokok ini, melainkan (kerana Ia tidak suka) kamu berdua menjadi malaikat atau menjadi dari orang-orang yang kekal (selama-lamanya di dalam Syurga)."

Dan ia bersumpah kepada keduanya (dengan berkata): "Sesungguhnya aku adalah dari mereka yang memberi nasihat kepada kamu berdua." (Al-Araaf: 20-21)

Al-Quran menyebut bahawa Adam a.s telah diturunkan ke dunia kerana memakan sejenis buah di syurga. Ada riwayat menamakan buah itu sebagai khuldi. Jadi pokok itu tentunya pokok khuldi.

Tak diketahui apakah pokok khuldi itu wujud di dunia. Mungkin, jika ia wujud, namanya sudah bertukar mengikut nama-nama yang diberi oleh semua bangsa di dunia.

Ada sebabnya kenapa Adam makan buah khuldi itu walaupun ada penegasan Tuhan yang melarang Adam dan Hawa daripada mendekati pokok larangan itu. Ada cerita yang telah menyebut bahawa untuk kali pertama, Adam berjaya menepis godaan itu.

Akibatnya, Iblis menggoda Hawa. Jadi, dengan sebab lemahnya maka, dia pun memakan buah tersebut lalu merayu Adam a.s. Kalah dengan rayuan isterinya Hawa, maka Adam pun turut memakan buah tersebut.

Bagaimanapun, riwayat al-Quran lebih jelas, iaitu Adam kalah dengan bujukan rayu Iblis apabila Iblis menggunakan isu dan sentimen kekuasaan serta kehidupan yang berkekalan jika Adam mahu memakan buah daripada pokok tersebut.

Barangkali, kerana pokok dan buah itu ada kaitan dengan kuasa pemerintahan dan hidup yang berkekalan, maka nama pokok dan buah itu dinamakan 'al-khuld.' Kalimat itu ada persamaan dengan lafaz al-Khalid, bermaksud kekal.

Mungkin keinginan manusia untuk hidup kekal dan ingin memiliki kuasa yang kekal itu, memang sentiasa tersemat di hati manusia.

Pokok, kerajaan, kekuasaan dan kezaliman
Dan kami berfirman: "Wahai Adam! Tinggalah engkau dan isterimu dalam syurga, dan makanlah dari makanannya sepuas-puasnya apa sahaja kamu berdua sukai, dan janganlah kamu hampiri pokok ini; (jika kamu menghampirinya) maka akan jadilah kamu dari golongan orang-orang yang zalim." [al-Baqarah: 35]

Tuhan menyebut, bahawa jika Adam mendekati 'pokok kekuasaan' dan 'pohon kehidupan' yang berkekalan itu nescaya dia akan menjadi orang-orang yang zalim. Ini tafsiran umum dan mungkin boleh diperbaiki.

Hal ini juga membuktikan bahawa apabila kita berhajat merebut pemerintahan, maka kita mungkin akan secara langsung membuat kezaliman untuk mendapat kuasa. Setelah dapat kuasa, mungkin kita cenderung melakukan kezaliman dengan kekuasaan itu.

Adapun niat dan tujuan awal melarikan dan menculik 3 orang Adun di Perak itu memang ada tujuan untuk merebut pemerintahan. Sebab itu untuk apa Umno bersusah payah untuk bersetuju dengan usul pembubaran Dun supaya diadakan pilihan raya negeri?

Memang sudah itu rancangannya. Memang sudah direncanakan betul-betul, mahu ambil tiga orang sahaja untuk menyebabkan wujudnya sebuah kerajaan negeri BN yang baru di Perak. Rugilah wang yang dibelanjakan untuk membeli Adun sebelum ini, kalau tiba-tiba terpaksa dibubarkan Dun untuk diadakan pilihan raya negeri.

Entah BN berjaya atau tidak jika dibuat pilihan raya sekali lagi? Jadi, kenapa Najib harus ambil risiko itu setelah 3 Dun itu 'ngam-ngam' dipilih, diculik dengan tujuan menubuhkan kerajaan baru di Perak?

Syura bawah pokok sunnah tradisi Melayu
Mesyuarat bawah pokok bukan perkara baru. Diriwayatkan, tatkala Parameswara berehat di sebatang pokok ketika melihat seekor pelanduk menendang anjing hingga jatuh, maka baginda bertanya kepada rakyatnya.

"Apa nama pokok tempat beta sedang berteduh ini?" tanya baginda.

"Ampun tuanku, kata orang inilah pokok Melaka," balas bendahara.

"Jika demikian, beta namakan negeri ini sebagai Negeri Melaka," demikian titah baginda. Itulah usul dan keputusan kali pertama yang dilakukan oleh seorang raja Melayu di bawah pokok. Tidaklah diketahui barangkali ada lagi usul-usul dalam mesyuarat 'istana bawah pokok' sebelum itu.

Tetapi, berdasarkan Sulalatus Salatin, inilah mesyuarat pertama yang diadakan di bawah pokok, di mana usulnya berlaku secara mendadak tiba-tiba, iaitu usul menamakan sebuah negeri baru yang ingin diperintah.

Setakat diketahui, inilah sidang mesyuarat 'Dewan Undang Negeri' yang pertama dilakukan sejak tertubuhnya Kesultanan Melayu Melaka yang akhirnya terkenal sebagai sebuah empayar yang gagah itu. Sebagai yang sedia maklum, Kesultanan Melayu Perak juga adalah lanjutan daripada Kesultanan Melayu Melaka itu.

Jadi, apa salahnya dengan mesyuarat di bawah pokok? Bukankah Raja Melayu Melaka yang pertama, asal-usul kepada kesultanan Melayu Perak telah lebih awal dalam membuat mesyuarat di bawah pokok?

Ketika mengarang ini, saya sedang menonton acara Hujah di TV9 yang menampilkan panelis Isa Samad, Zahid Hamidi dan dipengerusikan oleh Prof Agus Yusof. Ahmad Zahid Hamid, sebagai dijangka, telah mengecam mesyuarat di bawah pokok.

"Macam mana seorang speaker, pakai songkok, pakai jubah di tengah panas pulak tu?" kata Ahmad Zahid Hamidi dengan bongkaknya, penuh sindiran sinis, lalu disambut dengan tepukan orang-ramai.

Lalu, beliau membangkitkan isu hukum dan undang-undang mahkamah yang tidak membenarkan hal syura di bawah pokok itu berlaku.

Saya mahu mengulas isu ini daripada sudut 'legally right, morally wrong'. Tapi, akan jadi panjang pula ulasannya. Biarlah sempadan perbahasan ini kita sambung dalam ruangan yang lain pula jika ada kesempatan, insya Allah.

Ipoh tu bukan nama pokok ke?
Umno jangan sesekali menghina segala peraturan mesyuarat, usul dan keputusan-keputusan yang diputuskan di bawah pokok.

Banyak nama tempat yang bermula daripada pokok atau buah-buah yang tentunya berasal daripada pokok. Selain Melaka, bukankah nama Bandaraya Ipoh itu juga berasal daripada nama pokok Ipoh yang mana getahnya itu dibuat racun?

Umno dan BN jangan hendaknya menjadi racun Ipoh yang akan merosakkan pemikiran rakyat di Perak dan Malaysia umumnya.

Di Kedah, ada nama Pokok Sena lalu dinamakan tempat itu sebagai Pokok Sena. Juga, di Kedah ada nama Pokok Tai yang didakwa orang dinisbahkan kepada bangsa Thai.

Hey.. Jangan dilupakan bahawa ada sebuah kampung di Selangor yang telah dilanggar Khir Toyo seperti dikatakan orang; bagaikan kampung dilanggar garuda.

Adapun, nama kampung yang telah dilanggar garuda di Selangor itu namanya Kg Berembang. Menurut sahibul hikayat, adapun nama kampung itu diambil daripada nama pokok Berembang.

Pokok Berembang (Sonneratia caseolaris) banyak terdapat di hutan Malaysia, dan ia dipercayai ada di kebanyakan negara Asean lain. Jika pokok rendah martabatnya, masakan nama-nama negeri dan perkampungan kita banyak dinisbahkan kepada nama pokok?

Ahli-ahli falsafah Greek, Yunani, Plato dan lain-lain ahli ilmu falsafah membuka kuliah dan kelas-kelas awal mereka di bawah pokok yang rendang untuk berteduh. Itu cerita ahli falsafah bersama murid-murid mereka.

Maka, selain keputusan mesyuarat diraja dibuat di bawah pokok, kuliah-kuliah terawal itu dikendalikan di bawah pokok sebelum terbinanya universiti yang lengkap dengan makmal dan imbuhan geran penyelidikannya pada hari ini.

Ahli-ahli rohani, agamawan, pembawa ajaran Tauhid, pembangun agama-agama besar di dunia juga ramai yang memulakan kegiatan pencerahan rohani mereka di bawah pokok. Gautama Buddha bertapa, bertafakur di bawah pokok bodhi untuk mencari pencerahan jiwa dan penjernihan karma.

Diriwayatkan pada suatu malam, ketika Nabi Musa berjalan bersama isterinya di padang pasir dari Madyan ke Mesir, baginda ternampak pokok berapi di atas Bukit Thursina.

Pokok ada kaitan dengan kerasulan?
Setelah Musa menyempurnakan tempoh kerjanya itu dan (mendapat izin) berjalan dengan isterinya (kembali ke Mesir), ia melihat (dalam perjalanannya itu) api dari sebelah Gunung Tursina. (Ketika itu) berkatalah ia kepada isterinya: "Berhentilah; sesungguhnya aku ada melihat api, semoga aku dapat membawa kepada kamu sesuatu berita dari situ, atau sepuntung dari api itu, supaya kamu dapat memanaskan diri."

Maka ketika ia sampai ke tempat api itu, (kedengaran) dia diseru dari tepi lembah yang di sebelah kanan, di tempat yang dilimpahi berkat, dari arah pohon kayu (yang ada di situ): "Wahai Musa, sesungguhnya Akulah Allah Tuhan sekalian alam. [al-Qashas: 29 - 30]

Syahadan.. segala ahli falsafah, khalifah, sultan, raja-raja, agamawan purba, pembawa ajaran Tauhid, Nabi Musa dan ahli-ahli rohani adalah mereka yang telah merintis jalan rohani, pencerahan akal dengan mempertalikan perjuangan mereka dengan pokok.

Maka, janganlah sekalian orang-orang Umno memandang sinis kepada mesyuarat di bawah pokok, kuliah di bawah pokok, pertapaan, pertafakuran, uzlah di bawah pokok.

Setiap pemerintahan di bawah pokok itu mesti dihormati dan jangan diketawakan, kerana mereka berhimpun dan bermesyuarat dengan hasrat ingin menunjukkan semangat untuk berjuang membela kebenaran dan keadilan.

Yang patut dipecat, dibunuh adalah menteri pengkhinat yang menderhaka, bernama Pasola yang telah menculik puteri raja sebagaimana menteri hari ini yang menculik tiga Adun bertujuan merebut kekuasaan di Perak.

Ah! Bagaimanakah kita mahu membunuh Menteri Pasola yang sangat sakti, ampuh kekuasaannya dan kebal pula? Menurut ceritanya, buluh runcing telah digunakan lalu ditikam di telapak kakinya.

Err.. bukankah buluh runcing yang telah diraut tajam itu berasal daripada pokok juga? Pokok buluh namanya..

Maha Suci Allah yang telah menunjukkan keburukan Umno, menelanjangkan pekung mereka dan mengirimkan Umno kepada umat ini sebagai badut-badut terhormat untuk dijadikan bahan ketawa kepada umat Malaysia pada hari ini. Wallahu'alam..

11:33 p.m, 3 Februari
Sekolah Pemikiran Kg BaruLYRIC

A blinding flash of white light
Lit up the sky over Gaza tonight
People running for cover
Not knowing whether they're dead or alive

They came with their tanks and their planes
With ravaging fiery flames
And nothing remains
Just a voice rising up in the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

Women and children alike
Murdered and massacred night after night
While the so-called leaders of countries afar
Debated on who's wrong or right

But their powerless words were in vain
And the bombs fell down like acid rain
But through the tears and the blood and the pain
You can still hear that voice through the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight