24 March 2009

Jangan gantung, saman Harakah jika salah lapor!

Jangan gantung, saman Harakah jika salah lapor!

KUALA LUMPUR, 24 Mac (Hrkh) - Jika benar terdapatnya laporan yang salah, pihak yang berkenaan perlu mengambil tindakan undang-undang terhadap Harakah tegas Ketua Penerangan PAS Pusat, Dato' Mahfuz Omar.

Kementerian Dalam Negeri (KDN) tegas beliau tidak sepatutnya bertindak bagi pihak lain dan mengambil tindakan yang tidak sepatutnya terhadap Harakah.

"Jika Harakah ada laporkan berita yang salah, pihak atau individu yang berkenaan sepatutnya mengambil tindakan undang-undang iaitu menyaman Harakah.

"PAS kesal dengan sikap KDN yang mengambil tindakan bagi pihak orang lain dan ini merupakan satu tindakan yang mencabuli kebebasan media," tegas beliau dalam satu sidang media bersama Ketua Penerangan KeADILan, Tian Chua di lobi Parlimen pagi tadi.

Mahfuz juga menegaskan dalam syarat-syarat permit yang diberikan oleh KDN tidak terdapat peraturan mengatakan Harakah perlu dijual kepada ahli-ahli parti.

Tindakan pengantungan Harakah dan Suara Keadilan ini tegas Mahfuz merupakan satu tindakan terdesak kerajaan BN menjelang pilihanraya kecil di Bukit Gantang, Bukit Selambau dan Batang Ai.

"Apa yang dilakukan ini adalah cubaan untuk meyekat rakyat daripada memperolehi maklumat sebenar menjelang pilihanraya kecil di tiga-tiga tempat tersebut," tegas Mahfuz.

Sementara itu Ketua Penerangan KeADILan, Tien Chua menegaskan pihaknya kesal dengan tindakan yang dibuat oleh KDN tetapi akan tetap meneribitkan Suara Keadilan seperti biasa.

Beliau menegaskan tindakan terbaru KDN ini telah mendapat bantaha banyak pihak termasuk dari kalangan NGo-NGO yang memperjuangkan kebebasan media dan hak asasi manusia.

"Kita akan teruskan walaupun tanpa permit dan pelbagai cubaan untuk menyekat penyebaran maklumat kepada rakyat.

"Dalam konteks sekarang, ada pemilihan (Umno), pilihanraya kecil, peralihan kuasa (perdana menteri kepada Datuk Seri Najib Razak), pihak berkuasa cuba menutup ruang penyebaran maklumat," tegas Tien Chua.

Beliau juga menegaskan tindakan kerajaan terhadap dua akhbar pembangkang berpengaruh ini "hanya permulaan" untuk kawalan yang ketat terhadap media.

http://www.harakahdaily.net

No comments:LYRIC

A blinding flash of white light
Lit up the sky over Gaza tonight
People running for cover
Not knowing whether they're dead or alive

They came with their tanks and their planes
With ravaging fiery flames
And nothing remains
Just a voice rising up in the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

Women and children alike
Murdered and massacred night after night
While the so-called leaders of countries afar
Debated on who's wrong or right

But their powerless words were in vain
And the bombs fell down like acid rain
But through the tears and the blood and the pain
You can still hear that voice through the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight