19 March 2009

Agong Dirayu Tidak Perkenankan Najib Sebagai PM

Akhbar Malaysianinsider hari ini melaporkan Datuk Zaid Ibrahim telah membuat satu permohonan kepada Yang Dpertuan Agong untuk tidak memperkenankan perlantikan Datuk Seri Najib Razak sebagai perdana menteri, tetapi sebaliknya melantik orang lain dari Umno "bagi menyelamatkan dari tebing kehancuran."

"Seseorang perdana menteri mestilah seseorang yang menerima keyakinan dari majoriti rakyat. Untuk tujuan tersebut tidak sepatutnya ada di dalam minda kebanyakan rakyat bahawa, samada ia benar atau tidak, mengaitkan beliau dengan perkara-perkara yang mempunyai unsur jenayah, salahlaku, atau salahguna kuasa," katanya di dalam satu ucapannya hari ini.

Kenyataan Zaid ini tentunya akan memberikan tekanan ke atas Najib yang sedang mempersiapkan diri untuk mengambil alih kuasa sebagai presiden UMNO minggu depan dari Datuk Seri Abdullah Badawi dan sebagai perdana menteri minggu berikutnya

Di dalam ucapannya, Zaid juga merujuk apa yang dikatakan pelbagai masalah yang belum pernah dibawa oleh mana-mana pemimpin negara sebelum memegang jawatannya.

Dia telah dikaitkan dengan pembunuhan kejam Altantuya Shaariibuu sekalipun beliau telah menafikan dan tidak ada bukti untuk mengikatnya terhadap pembunuhan tersebut.

Populariti Najib cuma 41 peratus, mengikut satu kajian bebas oleh Merdeka Centre.

Zaid berkata bukanlah beliau bermaksud untuk melakukan sebarang tuduhan, namun beliau merasakan Najib bukan merupakan seseorang yang boleh diterima oleh rakyat.

"Rakyat begitu ragu, ditambah pula dengan pelbagai tuduhan yang tidak berjawab. Ia bukan satu perkara yang remeh di dalam fikiran rakyat apabila cabaran terbuka telah dilakukan oleh seorang ahli parlimen terterhadapnya baru-baru ini, timbalan perdana menteri tersebut memilih untuk berdiam diri," tambahnya.

Zaid juga menyatakann RM400 juta komisyen yang dibayar oleh Kementerian Pertahanan sewaktu Najib menjadi menteirnya untuk pembelian kapalselam, dan menyatakan Abdul Razak Baginda, seorang rakan karib Najib merupakan ajen di dalam urusniaga itu.

Pembunuhan Altantuya juga disebut oleh Zaid, yang menyatakan bahawa terdapat banyak persoalan yang tak berjawab yang mana masyarakat awam perlu mendapat tahu mengenainya.

Beliau juga menyifatkan rampasan kuasa di Perak sebagai malapetaka yang bukan kecil.

"Orang awam sekarang menuduh beliau menggunakan taktik-taktik licik dan kotor untuk memperolehi kuasa.

"Dengan kesemuanya ini dan banyak lagi yang lain, bagaimana kita dapat mengelak dari perasaan gelisah? Bagaimana kita nak tidur dengan tenteram di malam hari?"

Zaid berkata sekalipun Perlembagaan menetapkan Agong dikehendaki melantik seseorang yang menerima keyakinan dari ahli-ahli parlimen, namun ia adalah hal yang tertaluk kepada penilaian baginda.

"Tidak ada kewajipan perlembagaan untuk Agong melantik presiden Umno sebagai perdana menteri.

"Masih ramai yang berkelayakan dari Umno yang boleh dilantik sebagai PM bagi menyelamatkan negara dari tebing kehancuran."

Malaysiakini : Agong digesa tidak lantik Najib jadi PM
themalaysianinsider : Zaid urges King not to make Najib PM
Anwaribrahimblog : Ucapan Dato’ Zaid Ibrahim Di Rotary Club

http://nikhassanazmi.blogspot.com

No comments:LYRIC

A blinding flash of white light
Lit up the sky over Gaza tonight
People running for cover
Not knowing whether they're dead or alive

They came with their tanks and their planes
With ravaging fiery flames
And nothing remains
Just a voice rising up in the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

Women and children alike
Murdered and massacred night after night
While the so-called leaders of countries afar
Debated on who's wrong or right

But their powerless words were in vain
And the bombs fell down like acid rain
But through the tears and the blood and the pain
You can still hear that voice through the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight