07 February 2009

Mohon derhaka 2



Dah join Facebook? Kalau tak join boleh join di sini. Facebook dah ada kumpulan yang di namakan "Mohon Derhaka". Saya tak tau siapa pengasasnya. Allah Maha Menyaksikan, bukan aku yang buat group tu.

Antara lain, kumpulan itu kata, "Kini, perbuatan menderhaka pada feudal tidak harus lagi dipandang taboo. Menderhaka kini sesuatu yang murni, jika yang ditentang itu adalah benar-benar penderhaka".

Saya rasa, kita perlu ada sebab yang betul-betul jelas untuk melawan seseorang. Bukan boleh main lawan ikut suka rasa ja. Saya sikit pun tak peduli, sikit pun tak heran orang tu sultan ka, raja ka. Peduli apa aku. Dia dapat duit banyak untuk menjalankan tugas dan peranannya.

Pada saya, tak timbul langsung soal derhaka kepada Sultan atau Raja. Derhaka ni kalau kat Allah s.w.t. ka, mereka yang ma'sum ka, mak pak aku ka, atok aku ka, opah aku ka, guru aku ka atau yang sewaktu dengannya - tu kira derhaka la. Kalau setakat sultan atau raja, apa barang!

Tapi yang saya fikir, kalau raja tu orang Islam, lepas tu kita lawan dan bermusuh dengan dia tak tentu fasal, ai, takkan tak berdosa kot. Tambah-tambah pulak kalau sultan atau raja tu orang tua - Islam suruh kita kasih yang muda dan hormat yang tua. Seingat saya, tak pernah disebut pula hanya hormati orang tua yang wara' ja. Dia sebut orang tua ja.

Tun Dr Mahathir Mohamad dulu aku maki berkandaq-kandaq. Benci tak sangga. Tapi bila saya fikir dia orang tua dan dia pun dah tak dak kuasa nak buat perangai, Raya baru ni saya mintak maaf kat dia.

Saya tak dak la nak larang atau suruh siapa-siapa. Saya hanya kata, kalau nak lawan, biar kita kita ada sebab yang munasabah.

http://penarikbeca.blogspot.com

No comments:



LYRIC

A blinding flash of white light
Lit up the sky over Gaza tonight
People running for cover
Not knowing whether they're dead or alive

They came with their tanks and their planes
With ravaging fiery flames
And nothing remains
Just a voice rising up in the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

Women and children alike
Murdered and massacred night after night
While the so-called leaders of countries afar
Debated on who's wrong or right

But their powerless words were in vain
And the bombs fell down like acid rain
But through the tears and the blood and the pain
You can still hear that voice through the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight