04 February 2009

Terbukti SPR langgar Perlembagaan... Apa Sudah Jadi Dengan SPR?

Perlekeh Kuasa Speaker,Terbukti SPR langgar Perlembagaan Dan Patuh Kepada Dalang Dalam Membuat Keputusan

KUALA LUMPUR [1.10 pm] - Suruhanjaya Piliharaya (SPR) semalam telah mengumumkan kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) Behrang dan Changkat Jering tidak dikosongkan, oleh itu perletakan jawatan kedua-dua Adun tersebut tidak sah. Mengulas keputusan SPR itu, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam satu kenyataannya menegaskan, tindakan SPR ini menimbulkan persoalan undang-undang yang besar implikasinya. Beliau berkata, ini kerana kuasa mengisytiharkan pilihan raya kecil ada di tangan Speaker Dewan Undangan Negeri Perak. "Saya berpendapat kuasa untuk menentukan kesahihan surat tersebut bukanlah di dalam bidangkuasa SPR bahkan ianya harus dirujuk ke mahkamah. "Kuasa SPR hanya untuk memastikan kelicinan perjalanan proses pilihan raya. Mengapa harus SPR melanggar batas bidangkuasa yang dimiliki Speaker DUN Perak? "Malah ada pengkaji dan pengamal undang-undang menganggap keputusan SPR bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan," katanya. Nyata sekali Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak akan menghalang pilihan raya diadakan kerana bimbang dengan kemaraan rakyat, dakwa Anwar. "Apa penyudah sebalik semua ini?," soalnya. Mungkin hanya 'tok dalang' yang pandai bermain 'silap mata' dengan menghilangkan orang tanpa dikesan mampu menjawabnya.


Amat malang bila SPR bertindak tanpa berlandaskan undang-undang dan mengikut telunjuk pihak-pihak tertentu yang takut kehilangan kuasa, siapa lagi kalau bukan Pengerusi Perhubungan UMNO Perak yang baru agaknya. Lantaran itulah SPR ditekan supaya membuat keputusan yang memihak kepada UMNO dan BN dalam hal ini. Walhal, sudah jelas kuasa Speaker Dewan Undangan Negeri Perak menerima surat perletakan jawatan itu dan MB sendiri telah mengadap Sultan Perak untuk memaklumkan perkara tersebut. Aneh benar bila SPR menjadi mahkamah dan membuat keputusan berdasarkan surat ADUN terbabit. Walhal itu bukan bidang kuasa mereka yang sebenarnya. Inilah masalahnya SPR.

http://pahangdaily.blogspot.com

2 comments:

Anonymous said...

Langgar Perlembagaan?..... biar betul ni..... Biasalah... apa nak dihairankan kerana yang faham undang-undang tertinggi Malaysia (Perlembagaan) hanyalah pengamal undang-undang dan mereka yang mahu memahaminya(tak semua ahli politik yang faham atau buat-buat faham) Berapa ramai rakyat Malaysia yang setiap hari langgar undang-undang. di jalan raya ramai langgar undang-undang hingga ada yang ko. Banyak lagilah.... itu sebabnya undang-undang tertinggi di Malaysia pun SPR langgar. Apa nak hairan... mereka ini Islam tetapi undang-undang dalam Al-quran pun mereka redah.... hudud tak layak la... macam-macam... Jadi apa nak kita bisingkan pasal undang-undang buatan manusia. Puak ini memang sanggup lawan undang-undang tuhan... Perlembagaan tu apa la sangat.

mat_terab said...

Nak bawak ke makamah semunya mak bapak mereka yang punya kita hanya boleh berserah kepada ALLAH semoga beri petunjuk kepada mereka ni...........LYRIC

A blinding flash of white light
Lit up the sky over Gaza tonight
People running for cover
Not knowing whether they're dead or alive

They came with their tanks and their planes
With ravaging fiery flames
And nothing remains
Just a voice rising up in the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

Women and children alike
Murdered and massacred night after night
While the so-called leaders of countries afar
Debated on who's wrong or right

But their powerless words were in vain
And the bombs fell down like acid rain
But through the tears and the blood and the pain
You can still hear that voice through the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight