14 March 2009

Nyawa Umno Kini Hanya Bergantung Pada Istana, Polis, Mahkamah, Spr & Sprm


 Islam adalah agama wahyu dari Allah yang diwahyukan melalui Nabi SAW. Merupakan agama yang memberikan keadilan kepada semua manusia. Tiada manusia yang terlepas dari hukuman dan undang-undang Allah sekiranya mereka melakukan kemungkaran, kezaliman dan maksiat kepada Allah dan sesama manusia. Istilah kebal dari tindakan undang-undang tiada dalam ajaran Islam tetapi ianya wujud dizaman Firaun yang menjadi Raja ketika itu dengan menindas dan menzalimi rakyatnya dengan sesuka hati tanpa siapa pun boleh bertindak atau mengambil tindakan terhadap beliau.

Kini isu kebal kembali muncul. Raja dan Sultan diperundangkan oleh manusia agar terkecuali dari sebarang tindakan mahkamah atau didakwa dimahkamah sekiranya melakukan kesalahan atau kezaliman. Ini secara tidak langsung mereka ini cuba mengambil tugas sebagai Tuhan dan mengembalikan zaman kerajaan Raja Firaun dulu.

Ingatlah, sesiapa sahaja tidak kira Raja, pemimpin dan pemerintah yang menggunakan kuasa agar mereka dikecualikan dari tindakan undang-undang atas alasan punya kuasa, boleh arah jabatan tertentu supaya menutup kes mereka dan tiada siapa yang boleh mengambil tindakan terhadap mereka adalah merupakan jelmaan Firaun masa kini. Golongan seperti boleh bergembira di dunia ini dengan melakukan apa saja yang mereka suka tapi ingatlah dihari kebangkitan nanti, mereka akan dikumpulkan bersama Firaun kerana menjunjung dasar kerajaan dan pemerintahan ala Firaun semasa di dunia ini.

Jika difikirkan kebal, Nabi SAW lebih berhak mendapat kekebalan ini dari Allah kerana baginda adalah kekasih Allah, tetapi ini tidak berlaku malahan baginda sendiri akan memotong tangan puterinya jika puterinya mencuri. Khalifah Saidina Ali pernah dihadapkan ke mahkamah atas kes menuduh seorang Yahudi mencuri baju besinya sedangkan ketika itu sudah turun ayat yang menyatakan bahawa Yahudi dan Nasrani adalah musuh orang Islam dan dilaknat oleh Allah. Mengapa hakim atau Khalifah sendiri ketika itu tidak menghukum atau bertindak terhadap Yahudi itu atas dasar dia adalah musuh umat Islam? Malahan hakim memberikan kemenangan pula kepada Yahudi itu kerana Saidina Ali tidak punya bukti kukuh mengatakan bahawa baju besi adalah miliknya. Khalifah pun masuk mahkamah, kena bicara tapi Raja atau Sultan tak boleh di dakwa di mahkamah? Hebat, mulia dari Nabi dan Khalifah lagi ni.

Tetapi itulah dia keadilan Islam. Islam memberikan keadilan kepada sesiapa sahaja dalam menegakan kebenaran selagi tidak bercanggah dengan syariat Allah. Begitulah halnya apabila kerajaan Pakatan Rakyat perak memberikan hakmilik kekal tanah kepada kaum Cina di negeri itu. Itulah dia keadilan Islam. Malahan sekiranya terdapat orang Yahudi yang menjadi rakyat Perak sekalipun, akan tetap diberikan hakmilik tanah dan lain-lainya. Islam berbeza dengan ajaran agama lain termasuk ajaran Islam Hadhari. Ini adalah kerana dalam ajaran Islam itu pemerintah atau kerajaan wajib berlaku adil terhadap rakyat dibawah pemerintahanya selagi mereka tidak menderhaka atau menentang Islam secara terang-terangan. Kalau setakat menghina Islam, UMNO lebih teruk dan dahsyat dalam kerja mereka menghina Islam.

Tidak peliklah sekiranya dalam isu “ hujah” di TV9 baru-baru ini seorang panel bekas Pengarah Besar Pusat Kerbau Pendek di Bukit Pelanduk, Negeri Sembilan menyamakan persidangan DUN bawah pokok di Perak baru-baru ini sama seperti dalam cerita Laksamana Do Re Mi dimana kerajaan Pasola yang dirampas secara kekerasan dan secara rampsan kuasa. Ini sama berlaku di Perak, akhir ceritanya kerajaan Pasola kembali kepada pemerintahan asal dengan bantuan tiga pendekar itu dan Perak juga akan kembali kepada Pakatan Rakyat dengan bantuan rakyat dalam pilihanraya kelak.

Ketua Gangster UMNO (jaga Potfolio Agama Islam hadhari) di Perak pula yang salah seorang panel dalam “hujah” tersebut mengatakan bahawa orang lain tak faham perlembagaan Perak hanya orang UMNO saja yang faham agaknya. Peguam-peguam, bekas hakim, pensyarah-pensyarah undang-undang tak faham dan jahil undang-undang, katanya. Yang faham hanya dia, Najib, si mamak Zamberi dan orang UMNO saja agaknya. Lagak dan cara angkuh mereka ini sama saja seperti puak Yahudi dan Zionis. Dia ingat rakyat sekarang ini buta huruf dan duduk dibawah tempurong agaknya. Tunggulah masanya, kamu akan jatuh dengan cara hina kelak. Insyallah. Kini Istana, Badan Rasuah, SPR, Polis dan Mahkamah sudah menjadi barua dan mengikut telunjuk UMNO, kemana lagi Rakyat ingin mengadu nasib? Jangan pelik jika rakyat bersuara atau mencadangkan agar system beraja dihapuskan kerana tiada apa manafaat dan faedahnya lagi kepada orang Melayu terutamanya kepada agama Islam. Hanya membazirkan wang rakyat, sedangkan peruntukan itu diperlukan oleh rakyat yang masih miskin dan dhaif.

Kini tidak pelik jika di kedai-kedai kopi, di masjid atau surau, di pejabat-pejabat hatta di sekolah atau dimana saja sekiranya kedengaran suara-suara mengatakan bahawa cara terbaik untuk mengembalikan keamanan dalam Negara dengan cara hantar cara C4 ke PWTC ketika UMNO sedang berhimpun pada penghujung Mac ini supaya biar mampus semua puak-puak UMNO itu, barulah Negara dan rakyat tenang dan aman. Bicara-bicara begitu tiada siapa yang mampu halang kerana kemarahan, kebencian dan kesabaran rakyat sudah sampai kemuncak dan penghujungnya angkara kezaliman UMNO. Walaupun luahan itu hanya sebagai melepas geram terhadap UMNO saja. Kita tunggu dan lihat sajalah nanti.

http://www.tranungkite.net

No comments:LYRIC

A blinding flash of white light
Lit up the sky over Gaza tonight
People running for cover
Not knowing whether they're dead or alive

They came with their tanks and their planes
With ravaging fiery flames
And nothing remains
Just a voice rising up in the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

Women and children alike
Murdered and massacred night after night
While the so-called leaders of countries afar
Debated on who's wrong or right

But their powerless words were in vain
And the bombs fell down like acid rain
But through the tears and the blood and the pain
You can still hear that voice through the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight